rozpływającego się w ustach i kruchego. Dlatego właśnie zapraszamy Was na nasze babeczki, które w takie dni znikną szybciej niż Wam się wydaje (; SkładnikiKruche ciasto1 szklanka płatków owsianych zmielonych blenderem na mąke1/2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka1/2 szklanki zmielonych blenderem pestek dyniok. 1/2 szklanki cukru pudruok. 3/4 kostki masła Przygotowanie Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać
Symfonia Smakówręki” takiego ziemniaczka, który w moich ustach znika w tempie ekspresowym.Niesamowicie słodkie, ale nie mdłe i nieziemsko kaloryczne :DW cukierniach cena czasami „powala” a w domu możemy zrobić równie pyszne ” za marne grosze „.A dlaczego?Bo te słodkości robi się z resztek!Resztek ciast , ciastek, okruchów , które zostają po innych wypiekach … a nawet
Ostra na SłodkoAksamitny, mega czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom czekolady. Idealny, prawdziwa arystokracja wśród serników. Mój pomysł. Składniki: Spód: 15 dag mąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli(...)łyżki sera mascarpone Dekoracja: 30 g startej klasycznej gorzkiej lub mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :) 50 g startej białej czekolady Goplana 8-10 sztuk czekoladowych pralin Sposób przygotowania: CIASTO: Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy
Wanilia i KardamonPonieważ w tym roku zrezygnowałam z pieczenia makowca na święta - postanowiłam znaleźć jakiś substytut. Tym sposobem trafiłam właśnie na wyśmienity przepis na delikatne, kruchutkie i wprost rozpływające się w ustach ciasteczka - makowczyki. Przygotowanie ich nie jest trudne - więc serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:125 ml mleka200 g mąki40 g drobnego cukru30 g słodkiego mleka skondensowanego30 g miodu1 łyżeczka proszku(...)fot.1). Dla ułatwienia sobie pracy możemy to robić na folii spożywczej. Teraz rozwałkować (także na folii) część masy z makiem na taki sam wymiar. Następnie równo nałożyć ciemne ciasto na jasnym. Zwinąć rozpoczynając od dłuższego boku (fot.2). Jeśli posługujemy się folią wystarczy tylko pociągać powoli do siebie folię a ciasto zwija się samo. Tak uformowany rulonik włożyć
Świat Ciastaskoro on i tak wybierał się do pracy, nic nie stało na przeszkodzie, żebyśmy uraczyły się tym właśnie ciastem. Problem zaczął się w momencie, gdy zaczęłam główkować, co by tu do niego wrzucić... Miał być delikatny i kremowy, rozpływający się w ustach, idealnie pasujący do kawy. Kawy...? No pewnie! Dlaczego by nie dodać kawy...? Na ten pomysł wpadłam dość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDelikatny, puszysty, miękki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem serka mascarpone na wafelkowym spodzie posypany po wierzchu startą czekoladą to idealny pomysł na stół wielkanocny. Przepis i przygotowanie ciasta jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. składniki na tortownicę
Smakowite DaniaKobieta, niezadowolona ze swojego dotychczasowego wyglądu, postanowiła coś z tym zrobić. Poddała się zabiegowi odsysania tłuszczu, powiększyła sobie piersi, uwydatniła usta za pomocą botoksu, zafarbowała włosy oraz wykonała kilka innych zabiegów kosmetycznych. Gdy była już w pełni z siebie zadowolona, wyszła dumna na ulice i … wpadła prosto pod r ozpędzoną ciężarówkę. Gdy staje przed obliczem Boga postanawia nie szczędzić(...)takim momencie, gdy zaczynałam w pełni korzystać z życia! – skarży się kobieta - No cóż…szczerze mówiąc, to cię wcale nie poznałem… - odpowiada Bóg. Dlatego warto być sobą :D ;) Ciasta marchewkowe, dyniowe czy takie z dodatkiem cukinii cieszą się od jakiegoś czasu wielką popularnością. Dlaczego zatem, nie wykorzystać innych warzyw do wypieków? Próbowaliście kiedyś ciasta z burakiem? Jeśli nie, to gorąco
My simple kitchenananasie. Tort jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach. Takie cudo na wielkanocny deser to po prostu rozpusta! Tort przełożyłam masą czekoladowo serową z dodatkiem białej czekolady. Jak szaleć to szaleć. Tego typu krem jest idealny do marchewkowego tortu. Tort marchewkowy to pewna karta, bo jeśli ktoś lubi marchewkowe ciasto, to tort na pewno przypadnie mu do smaku. Robię
codojedzeniaGotowe ciasteczka w 30 min? Tak , myślę że można się w nich zakochać. Puszyste, przełamane słodką brzoskwinią, rozpływające się w ustach I najważniejsze robi się je w 10 min. Także żaden gość już nas nie zaskoczy :) Do kawy jak znalazł ...Zaczynamy :) Składniki na 24 ciasteczka: 220 gr mąki self rising *220 gr drobnego cukru -caster sugar220 gr masła2 łyżeczki aromaru(...)Dobrze kiedy masło wyjmniemy z lodówki wcześniej , wtedy jest miękkie I szybciej połączymy składniki.Odcedzamy brzoskwinie , kroimy na cząstki.Do formy mufinkowej wkładamy papierki I wypełniamy je dwoma łyżkami ciasta, na górę kładziemy brzoskwinię. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15-20 min.Gotowe :) Ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem.Smacznego
Smaki EdytyDzięki uprzejmości Tupperware Polska otrzymałam rogalomanię..Bardzo fajna nazwa..a urządzenie bardzo proste...ja zawsze miałam problem z wycinaniem rogalików, aby były proste i
Moje domowe kucharzenieSkładniki na ciasto:1 szklanka wody 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mąki 4 duże jajkapłaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem:1,5 kostki masła 1,5 szklanka cukru pudru 4 żółtka 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 szklanki mleka Dziś kolejny przepis z mojego(...)starego zeszytu z przepisami. Tym razem pyszna, rozpływająca się w ustach "Karpatka".Wodę zagotować w rondelku. Dodać margarynę. Gdy margaryna się już rozpuści, rondelek zdjąć z ognia i wsypać do niego przesianą mąkę. Dobrze i energicznie wymieszać całość drewnianą łyżką - do momentu aż wszystkie składniki się połączą a ciasto zrobi się szkliste i łatwo będzie odchodzić od krawędzi rondelka (fot.1
Świat Ciastajuż do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil. 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki
Szefowa kuchniProsty i szybki sernik dla miłośników kawy. Bardzo kremowy i rozpływający się w ustach. Połączenie kawowej masy serowej z owocową górą komponuje się idealnie i stanowi
Mania GotowaniaBabka cytrynowa jest łatwa do zrobienia, bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach. Idealna na Wielkanoc. Babkę pieczemy w formie z kominem (średnica 22 — 25 cm
Wypieki i Rumieńcewonnej soli morskiej, a jego uzależniający charakter ukształtowały nasze własne dłonie, to czy można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze
KUCHARNIA