ciasto usta - 1000 przepisów (strona:39/67)

Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 105

dziecko, kiedy natrafiłam na jednego lub kilka razem, pałaszując ciasteczko. To chyba najlepsze ciastka kakaowe, jakie istnieją. Wielkie, baaardzo mocno kakaowe, z nutą czekolady, która rozpływa się w ustach... Już jedno ciasteczko zaspokaja nawet największy głód słodyczy. Jadąc do Dziadków zawsze staram się przywieźć coś upichconego i później wymieniam się przepisami i uwagami z moim Dziadkiem, który, nie tylko według(...)Dodaj do margaryny z cukrem. W innej miseczce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Dodaj składniki z jednej miseczki do drugiej, wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno się lepić i być zbite.Wsyp M&M's.Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z masy formuj spore kulki

Gotowanie to kochanie
SERNIK WIEDEŃSKI 442

Serniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …

Ostra na Słodko
Rolada bezowa z mandarynkami 354

To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna

Ala piecze i gotuje
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 169

sekund a czekoladowy posmak pozostaje w ustach jeszcze długo po odstawieniu szklanki i zmusza do myślenia: jaka to czekolada? Biała? Mleczna? Fantastyczne doznania. :-) Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element, czyli niepowtarzalny zapach herbaty

Szefowa kuchni
Ciasteczka z tahini 118

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam

Ostra na Słodko
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 336

oficjalnie możemy napisać! Już niedługo za oknem pojawi się piękna zieleń, mnóstwo kwiatów i słońca, a co najważniejsze będzie jasno i cieplutko!!! Wam zapewne uśmiechy również pojawiły się na ustach od samego rana.  Już niedługo na naszym blogu pojawi się specjalny, świąteczny 50 wpis, a więc możecie spodziewać się czegoś specjalnego - na pewno się postaramy! (;  A tymczasem ćwierkająco(...)należy wlewać wszystkiego naraz, ponieważ ciut mniejsza ilość mleka może okazać się wystarczająca). Najpierw mieszamy wszystko łyżką do jak najdokładniejszego połączenia, a kolejno zagniatamy dłońmi do konsystencji elastycznego, miękkiego ciasta. Jeśli nie wykonywaliśmy zaczynu: do suchych składników dodajemy po prostu drożdże w proszku i stopniowo dodajemy ciepłe mleko - kolejno, analogicznie postępujemy tak samo. Zagniecione, elastyczne ciasto wkładamy do miski, której

Symfonia Smaków
Naleśniki light 254

Naleśniki light? Niemożliwe! A jednak;) Bez zbędnego tłuszczu, na mącę pełnoziarnistej z dodatkiem miodu, znacznie zdrowsze od standardowych. Brzmi zachęcająco, prawda?  Naleśniki są bardzo dobre

Krakowskie smaki Ani
Szarlotka ze śmietaną 162

zarazem smaczna i rozpływająca się w ustach !  A więc do dzieła ! :)  Składniki na biszkopt :3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę jabłkową:1,5- 2 kg jabłek2 galeretki cytrynowełyżeczka cynamonuopcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki)Składniki

charlotte gotuje
Drożdżowe rogaliki 2 136

słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :) Składniki:1/2 kg mąki 5 dag drożdży150 ml mleka10 dag margaryny2 jajkaszczypta soli i cukrudodatkowo:gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowaPrzygotowanie:Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia.Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, margarynę oczywiście też i wyrobić jednolite ciasto, tak aby odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy podwoi

charlotte gotuje
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 143

lubię takie połączenie smakowe. Ciasteczka są bardzo smaczne, są idealne kruche. Kruchość w ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka, słodkie, pachnące, z gorzkim kakao. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej kawy. Wyglądem przypominając Kruche ciasteczka kawowe lub ciasteczka z orzechami. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Polecam(...)pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 g miękkiej margaryny lub masła 1 jajko kakao karmel z wanilią w młynku Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota.. Ciasto ma być zwarte i miękkie.   Ciasto dzielimy na dwie części,  następnie na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i karmelem z wanilią wałkujemy formując prostokąt. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 155

nazwie - hanım göbeği czyli kobiece pępki (ang. lady's navels). Swą nazwę pączki zawdzięczają dołeczkom robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej(...)göbeği, co można przetłumaczyć jako damskie lub kobiece pępki. Wywodzą się z kuchni sułtana Imperium Osmańskiego (dawna Turcja), dla którego przygotowywano również inne słodkości o wyrafinowanych nazwach, takich jak usta kobiety (dilber dudağı), dziewczęcy biust, czy palce sułtana (vezir parmağı)... Spróbujcie sobie wyobrazić, jak takie desery mogły wyglądać:)  Słodkości stanowią ważną część również współczesnej kuchni tureckiej, każdy turecki posiłek

Chilli Czosnek i Oliwa
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 219

każdy, kto go próbował, z pełnymi ustami i rozanielonym wzrokiem mówił..."Najlepszyjakijadłem!"Piernik jest wilgotny w środku, przełożony konfiturą śliwkową(najlepiej domowej roboty), po prostu rozpływa się w ustach!                                          fot. Arkadiusz WęgłowskiPrzepis znalazłam tu : http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/piernik_wilgotny_szybki/przepis.htmlZawiera moje(...)macie bardzo małe, to lepiej 2) sody oczyszczonej2 pełne łyżki Inkiszklanka mleka2 jaja - roztrzepane w miseczce2 szklanki mąki pszennej tortowejtrochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto)garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formyPolewa:tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia)1 łyżka Inki1/3 szklanki

Gotowanie to kochanie
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 125

pracą:), dlatego formuję z ciasta małe kuleczki - ok. 1 cm. Kulki okładać na blasze do pieczenia, a następnie za pomocą widelczyka deserowego odciskać w nich wgłębienia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.  Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać nutellą lub innym kremem czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach, nic więc dziwnego

KUCHARNIA
Świąteczny misz-masz 183

POMYSŁY NA CIASTA I CIASTECZKA DYNIOWO-ŻURAWINOWE CIASTECZKAMINI KARMELOWE SZARLOTKICZEKOLADOWO-KAKAOWO-KOKOSOWO-PIANKOWE PYSZNOŚCICHRUPIĄCE PIERNICZKIMUFFINKI MARCHEWKOWECIASTO JABŁKOWO-ŻURAWINOWE CHLEBEK DYNIOWYPIERNIK-NAJLEPSZY ŚWIĄTECZNE SOSYDOMOWY SOS KARMELOWYSOS ŻURAWINOWYKURCZAK TROCHĘ INACZEJKURCZAK W ORZECHACHKURCZAK NA POROWYM PUREEWesołych Świąt!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki

Gotowanie to kochanie
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 130

drugą część ciasta w identyczny sposób.Upieczone bułeczki jeszcze ciepłe smarować mieszaniną syropu klonowego (lub miodu, lub golden syrop'u) i wody. Jeśli komuś mało kardamonu i słodyczy, może posypać je cukrem wymieszanym z kardamonem.Bułeczki znikają w oczach. Są pyszne i wspaniale pachnące. Podawane na ciepło rozpływają się wręcz w ustach :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna