Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka! Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Ps. może to będą szczęśliwe numery w losowaniu Lotto ? ;) SKŁADNIKI: ( forma 26 cm ) SPÓD: * masło do natłuszczenia formy * kruche ciastka(...)KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi
Ostra na Słodkodrugi przysmak na zakończenie mojej przygody ze szkołą językową. Bardzo mi się spodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz wykwintnie. Zapakowałam je razem z ciastem pomarańczowym do pudełka, i poszłam na przystanek. Gdy wsiadłam do autobusu, pan na pierwszym siedzeniu bardzo się moim pakunkiem zainteresował. Poczęstowałam go babeczką, i chyba się nią naprawdę zachwycił(...)kawy - w końcu w takie mgliste dni warto się trochę porozpieszczać...Babeczki to połączenie smaków znane ze słynnych pralinek - orzechów i czekolady. Do tego pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach krem z nutellą... Dzieło wieńczą praliny, ale zamiast nich możemy użyć posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych - też będzie pysznie i elegancko.Babeczki RocherSkładniki:(na 12 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały z obiadu .Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać
Sama słodycz i szczypta chilizachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę!Miękki biszkopt nasiąknięty od kremu budyniowego wręcz rozpływa się w ustach!SKŁADNIKI:BISZKOPT JASNY :* jajka – 3 szt* cukier – 6 łyżek* mąka pszenna – 3 łyżki* mąka ziemniaczana – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaBISZKOPT CIEMNY :* jajka(...)Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc
Ostra na SłodkoKiedyś zagrzebywaliśmy ziemniaki w gorącym popiele i na wpół zjarane wcinało się je uwalonymi na czarno ustami byliśmy szczęsliwi,że tak naprawdę liczy się dobra zabawa w grupie.Były też jabłka lub jakiekoliek inne psiary na patykach.Teraz można zamiast ziemniaków lub razem z nimi wrzucić pomarańcze a dokładniej...pomarańcze-babeczki. Do takich babeczek w pustych łupinach pomarańczy nadaje się najzwyklejsze(...)ognisko.W gorącym żarze zagrzebuje się wydrążone pomarańcze napełnione surowym ciastem.Przy takiej zabawie nie chodzi o efektowny wygląd a o efekt zaskoczenia i fajną zabawę. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta "gotowiec" z ok.20-25 min. czasem pieczenia lub krócej. 2 łyżki cacao jeśli ciasto jest jasne kilka wydrążonych łupin pomarańczy z niezbyt grubą skórką dodatkowo: folia aluminiowa Wykonanie: Odcinając górną część pomarańczy ostrym
Sztuka gotowania w/g Samirygoździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie.Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem(w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką. Piecz ok. 18-20 minut.Odstaw do ostygnięcia.Możesz również(...)podzielę się z Wami pomysłem na domowy prezent w słoiczku! Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochaniePrzepis na ten sernik z cytrynową nutą wymyśliłam pewnego mroźnego popołudnia i od tamtej chwili swoją delikatnością zachwyca wszystkich gości... wprost rozpływa się w ustach :) Składniki:1 kg sera (ja użyłam już zmielonego),4 jaja,2 szklanki cukru,1 cytryna,1 budyń waniliowy lub śmietankowy,1 łyżka kaszy manny,1 kostka masła (250g),Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć(...)czasie partiami dodawać ser. Następnie dodać budyń, kaszę mannę, otartą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy ubitą piankę z białek i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175°C przez 50 minut. Sernik studzimy w piekarniku, a gdy wystygnie, robimy polewę.Ciasteczkowy spód:250g ciasteczek owsianych (ja użyłam
Delicious Titbitsogarnęła jest najgorsza.Ale co się już stało, to się nie odstanie, nie będę płakać nad rozlanym mlekiem, w zamian porozkoszuję się pysznym, puszystym serniczkiem, który dosłownie rozpływa się w ustach :) I choć nie posiada magicznych mocy, nie naprawi dzisiejszej szkody, pozwoli każdemu z Was zatrzymać się na chwilę i spojrzeć na wszystko z innej perspektywy.Składniki:0,6 kg sera(...)pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy z piekarnika, uchylamy drzwiczki i chłodzimy go w piecyku minimum przez godzinę.Po wyjęciu sernik studzimy jeszcze w temperaturze pokojowej. Jemy dopiero po upływie kilku godzin, jednak
Taste Of My DayI kolejne super racuszki / placuszki gotowe!Tym razem wersja z sera białego.Słodkie , ale zarazem niesamowicie delikatne … chrupiące … ze środkiem rozpływającym się w ustach.Przepyszne
Ostra na SłodkoNiesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki : 150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów(...)skórka otarta z 2 pomarańczy* Masło, mąkę, cukier puder, żółtko oraz sól umieszczamy w misce. Siekamy łopatką na drobniejsze kawałki, tak aby składniki się przemieszały. Z przygotowanej mieszanki zagniatamy ciasto. W tym momencie dodajemy skórkę i orzechy. Zagniatamy jeszcze raz dokładnie wyrabiając ciasto i formując z niego kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut
Chocolate Muffin Blogśmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom! Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte z odrobioną cukru, uwielbiam te fioletowe usta, które zdradzają wszystko... Kocham jagodzianki mojej mamy i teściowej, wypełnione po brzegi jagodami... SEZON NA JAGODY OTWIERAM! SKŁADNIKI: - 300g jagód (umytych) - śmietanka - cukier waniliowy - cukier 3- 5 łyżek płaskich RAVIOLI(...)łyżki oliwy z oliwek - 2 -4 łyżki letniej wody Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione
SMYKWKUCHNItymi ciasteczkami. Czeka tylko, aż postawię puszkę z nimi na stole i będzie się mogła delektować wypiekiem. Łapie "mniam mniam ciaatko" w obie rączki i z uśmiechem na ustach się nimi zajada. Po chwili przybiegając po jeszcze jedno. Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oliwy(...)oparciu o przepis na "Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" Przygotowanie: Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem do pieczenie, pamiętając o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Pieczemy w temperaturze
Słodkie okruszkiSmak lata .... smak dzieciństwa ...Pamiętam te wyprawy do lasu, całą rodziną. Ubrudzone palce, fioletowe usta i języki i garnuszki pełne małych, ciemnych kuleczek.Pamiętam powroty, przez pola, przedzieranie się przez trawy i zboża...Szkoda, że w okolicznych lasach już nie ma jagód, że jagodowe polany przestały istnieć ...Składniki:* 2 szklanki mąki* 1/2 łyżki masła* 1 żółtko* woda* około(...)cukier * kwaśna śmietana* cukier puderWykonanie:Jagody opłukać i starannie osuszyć.Mąkę przesiać. Na stolnicy lub w misie usypać wianuszek z mąki, do jego środka włożyć masło i żółtko. Zagniatać ciasto, dolewając około 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne uformować kulę i schować na 20 minut pod misę.Po tym czasie przystąpić do lepienia pierogów
kolorowotorcikowoBył już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą.Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren.Składniki:-1 kg
Maminek kulinarnyOczywiście Elmo jest najważniejszy!!! Zadziwiające jest to, że ta torba przyjmie wszystko. Jej pojemność jest nieograniczona... Kocham ją!!! Moja torebeczka mieści: portfel, okulary przeciwsłoneczne, lustereczko, klucze, krem do ust i pomadka, woda toaletowa, telefon, żel antybakteryjny do rąk, długopis, słuchawki do telefonu, plus to czego nie ma na zdjęciu: chusteczki higieniczne, materiałowa torba na zakupy - taka fajna, składana(...)łyżki śmietany;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i cukier. Siekamy wszystko, szybko zagniatamy. Formujemy z ciasta kulę i owijamy lnianą ściereczką i zostawiamy w lodówce na 3 godziny.Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną.Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie części. Pierwszą
Miksturownik