Rogaliki budyniowe - kruche, rozpływające się w ustach. Gdy zasmakuje Wam taka wersja rogalików to możecie pokombinować dodając np. budyń toffi lub czekoladowy zamiast budyniu waniliowego. Składniki: 200 g mąki pszennej Młynomag, 100 g cukru, 120 g masła, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1-2 kropelki olejku waniliowego, 2 żółtka, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Przygotowanie: Do miski wsypujemy sypkie składniki(...)dodajemy śmietanę, olejek, żółtka i masła. Zagniatamy, im krócej tym rogaliki będą bardziej kruche. Ciasto schładzamy ok. 15-20 minut w lodówce. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy między dłońmi i nadajemy kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniokazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry, zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego(...)masła5 łyżek cukru1,5 szklanki mąki pszennej3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa:1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)0,5 szklanki mleka1 cukier waniliowy
Delicious TitbitsCiastka maślane z kremem kawowym...Idealnie kruche i rozpływające się w ustach ciastka.Przełożone maślanym kremem.Całość dopełniona smakiem i aromatem kawy.Idealne do kawy czy herbaty.Pycha!Składniki:Ciastka:250 g masła;2 ugotowane żółtka;50 g cukru pudru;300 g mąki pszennej;1 czubata łyżeczka kawy mielonej.Krem:2 jaja;100 g cukru pudru;200 g masła;40 ml zimnej, mocnej kawy(...)rozpuszczalnej.Sposób przygotowania:Ciastka:Z mąki, żółtek jaj, cukru pudru, mąki i kawy zagnieść ciasto. Ja używam do tego celu robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Wsypuję do miski od robota wszystkie składniki na ciasto i miksuję około 7 minut, aż ciasto zbije się w kulę i będzie oblepiać hak miksera. Można także wyrobić ciasto ręcznie.Przygotowane ciasto wstawić
Gospodyni Miejskabyło wczoraj. Teraz cynamonowo-kawowynapar popijam sama, w tej samej scenerii, a serce pęka z rozpaczy. Wspomnienia palą, niczym iskra wystrzelona z paleniska,która trafiła prosto w stęsknione usta. DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. /autorski;/ 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli250 g twarogumały jogurt naturalnyłyżka cukru(...)sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę je jak na puree, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego lepiej zacząć dodawać ją od mniejszej ilości, później ewentualnie dosypywać. Blat posypuję mąką. Z przygotowanego ciasta biorę małe porcje, formuję
W kuchni Karmel-itkiWiele osób zrobiło już te ciasteczka więc postanowiłam spróbować i ja. Przepis zaczerpnęłam z internetu, zmodyfikowałam do potrzeb dzieci i voila! Pyszne,rozpływające się w ustach, mięciutkie ciasteczka, o nieco piaskowej konsystencji. Większość zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcia. 2 żółtka 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kostki margaryny bezmlecznej 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru(...)butelka po wodzie mineralnej Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać. Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanierodzinnym domu nie robiło ich się wiele, zwykle dominowały na Święta serniki i makowce, ale ten piernik na piwie mnie zachwycił. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach Sam w sobie zachwyca smakiem więc już go nie przekładałam powidłami tylko udekorowałam wierzch polewą. Na pewno jeszcze raz zrobię go na Święta i Wam go też polecam :)! I dobra(...)dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm lub tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka
UgotujmyTo.plW sklepach zaczynają górować truskawki... W sezonie nie może u mnie zabraknąć sernika z tymi pysznymi owocami. Tym razem mój sernik jest bez spodu za to
Z miłości do słodkościweekendy... Kuchnia należy do mnie. I choć nadużywam życzliwości ze strony mieszkających ze mną studentów, zaglądają w sobotni bądź niedzielny poranek do mojego królestwa niepewnie. Z pytaniem na ustach: "Chciałbym / chciałabym... Nie będę Ci przeszkadzać?". Poniższe pączki smażyliśmy z przyjaciółmi na Ostatki. Tym razem nie "pod 5-tką", niemniej pachniało smakowicie. Wróciwszy do siebie miałam wrażenie, że jestem wielkim, chodzącym(...)Dodaję jajka, rozczyn, zaczynam wyrabiać i wtedy dopiero cienkim strumieniem wlewam tłuszcz. Dokładnie wyrabiam - chodzi o wtłoczenie jak największej ilości powietrza. Do wyrabiania przyda się woda, którą zwilżam dłonie. Ciasto, które powstanie powinno być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od rąk. Pozostawiam je w misce, uformowane w kulę, przykryte płócienną lub bawełnianą ściereczką, najlepiej w cieple. Czas wyrastania trwa
W kuchni Karmel-itkiJeżeli nie przepadacie za musami mocno czekoladowymi , można użyć czekolady mlecznej lub białej. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej- by było prościej I szybciej :) Co mogę powiedziec? Tort rozplywa się w ustach , delikatność musu I biszkopta rewelacyjnie współgra ze sobą. Pycha.... Zaczynamy: Składniki na biszkopt: 3/4 szkl mąki1/4 szkl mąki ziemniaczanej5 dużych jaj3/4 szkl cukru Wykonanie:Oddzielamy żółtka od białek(...)musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy.Smacznego :)* Inspiracją musu czekoladowego była ta strona
Smaki Edytynajprostszy z najprostszych, który króluje na stole na każdej uroczystości rodzinnej- począwszy od stycznia, a skończywszy na grudniu :) Sernik jest ciężki, mięsisty i wilgotny, ale również rozpływający się w ustach- jak to z sernikami bywa :) Dla urozmaicenia do masy serowej można wmieszać bakalie- ja dodałam płatki migdałowe- wlać odrobinę rumu, wykorzystać skórkę od cytryny czy pomarańczy dla uzyskania cytrusowego smaku(...)sernikami na twarogu nie przepadam (dlatego, że zawsze męczy mnie zgaga) i zdecydowanie wolę lżejsze wersje- na mascarpone czy serku kremowym, j eżeli jednak lubicie klasykę w ciastach, to ten sernik na pewno przypadnie Wam do gustu. Sernik: * twaróg- 1 kg * masło- 100 g * budyń waniliowy- 2 opakowania (bez cukru) * jajka- 5 szt. * cukier- 1 szklanka * wanilia- 1 laska
Kraina Miodem PłynącaRocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka! Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Ps. może to będą szczęśliwe numery w losowaniu Lotto ? ;) SKŁADNIKI: ( forma 26 cm ) SPÓD: * masło do natłuszczenia formy * kruche ciastka(...)KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi
Ostra na Słodkodrugi przysmak na zakończenie mojej przygody ze szkołą językową. Bardzo mi się spodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz wykwintnie. Zapakowałam je razem z ciastem pomarańczowym do pudełka, i poszłam na przystanek. Gdy wsiadłam do autobusu, pan na pierwszym siedzeniu bardzo się moim pakunkiem zainteresował. Poczęstowałam go babeczką, i chyba się nią naprawdę zachwycił(...)kawy - w końcu w takie mgliste dni warto się trochę porozpieszczać...Babeczki to połączenie smaków znane ze słynnych pralinek - orzechów i czekolady. Do tego pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach krem z nutellą... Dzieło wieńczą praliny, ale zamiast nich możemy użyć posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych - też będzie pysznie i elegancko.Babeczki RocherSkładniki:(na 12 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały z obiadu .Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać
Sama słodycz i szczypta chilizachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Całość tworzy lekką , ale nie przesłodzoną całość i śmiało można sięgnąć po dokładkę!Miękki biszkopt nasiąknięty od kremu budyniowego wręcz rozpływa się w ustach!SKŁADNIKI:BISZKOPT JASNY :* jajka – 3 szt* cukier – 6 łyżek* mąka pszenna – 3 łyżki* mąka ziemniaczana – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaBISZKOPT CIEMNY :* jajka(...)Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami.Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ).Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ).Lekko dociskamy.Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie obficie polewamy rozpuszczonymi czekoladami tworząc
Ostra na SłodkoKiedyś zagrzebywaliśmy ziemniaki w gorącym popiele i na wpół zjarane wcinało się je uwalonymi na czarno ustami byliśmy szczęsliwi,że tak naprawdę liczy się dobra zabawa w grupie.Były też jabłka lub jakiekoliek inne psiary na patykach.Teraz można zamiast ziemniaków lub razem z nimi wrzucić pomarańcze a dokładniej...pomarańcze-babeczki. Do takich babeczek w pustych łupinach pomarańczy nadaje się najzwyklejsze(...)ognisko.W gorącym żarze zagrzebuje się wydrążone pomarańcze napełnione surowym ciastem.Przy takiej zabawie nie chodzi o efektowny wygląd a o efekt zaskoczenia i fajną zabawę. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta "gotowiec" z ok.20-25 min. czasem pieczenia lub krócej. 2 łyżki cacao jeśli ciasto jest jasne kilka wydrążonych łupin pomarańczy z niezbyt grubą skórką dodatkowo: folia aluminiowa Wykonanie: Odcinając górną część pomarańczy ostrym
Sztuka gotowania w/g Samiry