I kolejny raz gotowałam, a raczej piekłam z Karoliną. Odkryłam, że to świetny sposób na wspólne spędzanie czasu, którego mi wiecznie brakuje. Mam frajdę z takiego
Kulinarne Inspiracjeszarej wstęgi, niepokonany przez samorodną młodzież, obwieszony najwspanialszymi owocami, jakie znam. A ja? Ja płaczę pod drzewem. Płaczę głośno i głośno się śmieję. Podnoszę jabłko do ust. Jak to możliwe, że pachnie tak samo, jak wtedy, gdy wrzucałam je do fartuszka Prababci. Zamykam oczy. Serce bije jeszcze mocniej - zaraz poczuję jego smak. I płaczę i śmieję się(...)zbyt cenne, by je przetwarzać. Zjadamy je wprost z drzewa wciąż nie mogąc się nacieszyć ich cudownym smakiem. Młodsza z jabłoni, bliżej domu zrzuca już owoce idealne do ciast. Zagniatam moje ulubione kruche ciasto, kroję jabłka i króciutko podsmażam na maśle. Nie tracą chrupkości, są nadal jędrne i pełne aromatu późnego lata. Karmelowy sos toffi jest jednym z najprostszych
KUCHARNIAfirmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je wykorzystać i znalazłam ten pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus. Miałam trochę strachu, bo po raz pierwszy miksowałam razem kremówkę z mascarpone, ale wyszło idealnie. Poczęstowałam kilka osób tym torcikiem, wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis(...)łyżeczki) 60 ml ciepłej wody gruszki w syropie Krokus kakao do oprószenia czekoladowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie
Ala piecze i gotujeSmakowita babka na bazie ukochanego przez wielu kremu czekoladowego Nutella oraz orzechów laskowych. Babeczka prosta w przygotowaniu, puszysta, rozpływająca się w ustach i wręcz nieziemska w smaku. Wypiek idealny zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Składniki: 150 g Nutelli 100 g mielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 1/4 szklanki mąki(...)stopniowo dodajemy Nutellę ciągle miksując. Dodajemy żółtka, a następnie partiami mąkę z proszkiem, kakao i zmielonymi orzechami na przemian z mlekiem. Formę na babkę smarujemy margaryną i wlewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut, a następnie zwiększamy temperaturę piekarnika do 180 i pieczemy jeszcze ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy
Słodka StronaHerbata to jeden z najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie. Wykazuje pobudzające działanie, ale odpowiednio przyrządzona potrafi również uspokajać, tonować i podnosić odporność na infekcje wirusowe (zwłaszcza
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniachyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz, tak jak chili con carne. Od razu postanowiłam, że po powrocie do domu podzielę się(...)pszennej (ja używam tortowej)1/2 łyżeczki soli3/4 szklanki wody3 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę, wymieszaj, wlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej
Gotowanie to kochaniesię poranną kawką. Lucynka sprzedała mi pomysł, że cukinię i marchewkę potraktowane obieraczką można by ugotować i podawać niczym makaron, od Gosi zaś wydębiłam recepturę na rozpływające się w ustach drobiowe roladki, którymi częstowała nas ostatnio, podczas rodzinnej imprezki. A ja z tego zrobiłam mix. I całkiem pysznie wyszło. Ale po kolei:) Zacznę od przygotowanego farszu do roladek, który okazał(...)granulowanym czosnkiem. Warzywka naprawdę pysznie smakują na ciepło. Docelowo wykorzystałam je zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem, tj. jako nadzienie do soczystych, drobiowych roladek w cieście naleśnikowym, o czym mowa będzie już w kolejnym poście, natomiast z pewnością zagoszczą u nas jeszcze nie raz w roli obiadowej sałatki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaoraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował." NASZE ODPOWIEDZI NA PYTANIA EWY: 1. Jakiej potrawy lub składnika w życiu nie weźmiesz do ust? Konczi: za żadne skarby nie tknę móżdżków ... o nie !!! Szpileczka: wszelkiego rodzaju robali 2. Od jak dawna kuchnia i gotowanie jest Twoją pasją a nie koniecznością? Konczi: już jako dziecko(...)dnia dzisiejszego twierdzę, że ktoś mi ją podmienił :D Szpileczka: spektakularnych porażek nie było, mieszkania nie podpaliłam i nikogo nie otrułam, a największą jaką sobie przypominam było pieczenie ciast z koleżanką gdy byłyśmy nastolatkami. Jedno z ciast było twarde jak głaz, i nawet nie dało się w nie wbić noża aby pokroić, a z drugiego po wbiciu noża uszło
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis znalazłam na Poezji Smaku i spodobał mi się na tyle, że musiałam go zrobić.. Jest puszysty i wilgotny i rozpływa się w ustach :) Sam w sobie zachwyca smakiem więc nie musicie przekladać powidlami. Na pewno zrobię go na Święta i Wam go też polecam : Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ciemnego kakao 1,5 łyżeczki(...)dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy lekko
w mojej kuchnijest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Muffinki są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Zdecydowanie najlepsze muffinki czekoladowe.Muffinki Czekoladowe - Składniki:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany(...)przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Każdego muffinka możemy posypać drobno połamaną czekoladą. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej, ponieważ muffinki staną się zbyt "suche"). źródło inspiracji: cakeonthebrain.blogspot.comMoje
Słodka Stronatowarów, sprytnie ułożonych tak, bym nierozsądnie padła ich ofiarą. Szybko więc pokonuję kolejne alejki. I nagle staję w miejscu. Serce zaczyna bić mocniej. Oczy jeszcze nie dowierzają, ale na ustach już wielki uśmiech. Jest! Znalazłam! I wyciągam ręce po Blankę. I mam! Mam jedyną i ostatnią łubiankę z ribens niveum , czyli białą porzeczką, zwaną Blanką . W kasie centrum handlowego(...)jeśli trzeba na nie poczekać. Nawet jeśli zaskoczy nas w najmniej spodziewanym miejscu. Pięćset gram. Tyle ważyło moje marzenie. Co zrobić by zachować je na dłużej? Dodane do ciasta lub deseru nie przetrwa więcej niż dwa dni. Zbyt długo szukałam, by cieszyć się nim tak krótko. Ale znalazłam sposób, by cieszyć się Blanką aż do zimy. Właśnie wtedy sączona
KUCHARNIAproszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu(...)Podawaj, kiedy wystygną. Najlepiej z tajemniczym błyskiem w oku i kokieteryjnym uśmiechem. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy
Gotowanie to kochanieDelikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne waniliowe muffinki to ciekawa propozycja na prosty, nieskomplikowany deser idealny do porannej kawy lub jako przekąska podczas dnia. Babeczki mimo swojej prostoty i szybkości w przygotowaniu są bardzo smaczne i z pewnością warto je włączyć w menu domowych słodkości. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)zdejmujemy z kąpieli wodnej i partiami ciągle miksując dodajemy mleko na zmianę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą Formę do pieczenia muffinków wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 przez ok. 20-25 minut do zrumienienia. Moje posty
Słodka StronaLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85
Gospodyni Miejskawśród "ostatkowych" łakoci, będąca dla mnie zdecydowanym zwycięzcą pośród wszystkich pączków, a te domowe to już istny ideał... Pączki z poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a różana konfitura nadaje im klasy, elegancji i naprawdę wyjątkowego smaku. Najlepsze Domowe Pączki - Składniki (ok. 20 dużych pączków ) : Pączki: 4,5 szklanki mąki(...)Wlewamy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło, pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk (w tym celu można również użyć miksera z końcówką do ciasta drożdżowego ponieważ ciasto będzie "luźne"). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia
Słodka Strona