ciasto usta - 1000 przepisów (strona:56/67)

Eklerki 139

obiedzie moją ulubioną rodzinkę polsko-holenderską. Z tej okazji postanowiłam przygotować deser, który jest przysmakiem holenderskiej części tej familii. Chodzi mianowicie o Eklerki. Ptysiowe ciasteczko, rozpływające się w ustach, wypełnione aksamitnym kremem i polane mleczną czekoladą. Z moimi eklerkami wiąże się śmieszna historia, która związana jest z ogromną zachłannością wyżej wspomnianego holenderskiego osobnika na owe eklerki.Rzecz działa(...)już zjeść. Ale to tylko dowodzi tego, iż moje eklerki powodują, że człowiek robi różne dziwne rzeczy by mieć je tylko i wyłącznie dla siebie...Krok 1: Ciasto ptysiowePotrzebujemy:- 1 szklanka mleka- 0.5 szklanki masła- 1.5 szklanki mąki- 4 jajkaMleko zagotowujemy z masłem. Zdjemujemy z ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy

W mojej holenderskiej kuchni
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 522

wiem, że to już bliżej do następnego weekendu, ale jakoś tak wyszło... Nie martwcie się - następne tego typu menu nie pojawi się za szybko). Chciałam właśnie deser, a nie ciasto. Coś delikatnego, słodkiego, a jednocześnie.. Hmm... Wykwintnego? Niecodziennego z pewnością. I chyba mi się udało, bo C. był zachwycony. Cały obiad mu smakował (to, że sama piekę chleb(...)zabraliśmy się do konsumpcji).Tak to jest - niektóre przepisy są dobre, inne pyszne, a niektóre wywołują to coś - lekkie drżenie na samą o nich myśl. Rozpływają się w ustach, po prostu niebo w gębie, nie można o nich zapomnieć. To jest właśnie taki deser. Idealny. Musicie spróbować.Panna cotta z musem czekoladowymSkładniki:(na 3-4 porcje)panna cotta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z masłem orzechowym 228

gromadki łasuchów mogło być ich nawet trochę więcej, bo słyszałam głosy, że mało ;) Tak czy tak, ciacha z tego przepisu wychodzą fantastyczne! Bogate w smaku i rozpływające się w ustach. O cudownej konsystencji, którą starałam się uchwycić na zdjęciach, ale której fotografie w pełni nie oddadzą. Te ciasteczka idealnie pasują do jesiennej aury. Chętnie zaszyłabym się znów pod kocem(...)zagniatamy dłońmi. Jeśli masa bardzo się lepi, można ją przez chwilę schłodzić w lodówce.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Łyżką nabieramy porcje ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, tworząc jakby miseczkę, do której nakładamy ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego. Brzegi ciasta zlepiamy i formujemy kulkę. Z reszty ciasta i masła orzechowego lepimy

Ratunku obiad
Mini trufle malinowo-czekoladowe na 3 Urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie 109

wspaniały smak i sporą dawkę wiedzy. Więcej o Akademii  znajdziecie TUTAJ Ale do dzieła...robimy trufle na Urodziny Akademii !  Te trufle najlepiej smakują mocno schłodzone, a w ustach uwalniają smak maliny otulonej czekoladą. Będzie to słodycz do ręki. Wiele osób rezygnuje ze słodyczy, ale nie potrafią sobie odmówić malutkiej przyjemności. Mam przepis na małe co nieco. Wykwintna propozycja(...)średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik włóż do lodówki, najlepiej na noc. Podawaj mocno schłodzone. Trufle czekoladowe skrywają w sobie delikatną nutkę malin, którą poczują prawdziwi

Z Kuchni Do Kuchni
JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 197

    Prawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne.      Przy takiej pogodzie

W kuchni Karmel-itki
Omlet kokosowy - z mąką kokosową i dynią :) 112

Jeden  z najlepszych omletów jakie jadłam! Niezwykle delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Pachnie bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje. Wyczuwalny jest słodko-koksowy smak, który idealnie współgra ze słodko-kwaskowymi jagodami inkaskimi :) Po prostu PYCHA! Dlatego nie dziwcie się, że na zdjęciu jest tylko "połówka" omleta, druga część zniknęła bardzo szybko w niewyjaśnionych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić zdjęcie(...)Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika wchłania większą ilość płynów niż inne

Zdrowie na języku :P
Tort Miś 146

które przecinamy na pół i ze sobą łączymy  4. Uszy: 2 koła wycięte za pomocą kieliszka 5. Pyszczek: 3 koła wycięte za pomocą kieliszka 6. Z pozostałych skrawków ciasta formujemy nogi i ręce. Krem: 800 ml mleka 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki(...)końcówką w kształcie gwiazdki i dłuższymi pociągnięciami robimy futro. Następnie doczepiamy uszy posmarowane jasnym kremem i obtoczone naokoło w czekoladzie. Na końcu z czekolady wykrawamy oczy, nos i usta. Tort schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Na koniec wystarczy zapewnić naszemu misiowi odpowiednią oprawę (kilka wstążek, rekwizytów itp.) i niecierpliwie czekać na reakcję najbliższych :) A to już solenizant ze swoim

My simple kitchen
Polvorones de avellena - polworony z orzechami laskowymi 145

razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył.Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można(...)wstaw na 1,5-2 godziny do lodówki, aby masa stwardniała, smaki składników się przemieszały, a mąka się uwodniła.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj do lodówki. Rozwałkuj na grubość około 1,5 cm, następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około

Grahamka, weka i kajzerka
KAKAOWE MUFFINY / BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY – 0,85 zł 335

Mocno czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny. W dodatku nie trzeba mieć do nich żadnych specjalnych foremek silikonowych czy papilotek – wystarczy Wam folia aluminiowa i papier do pieczenia lub papier śniadaniowy . Rozwiązanie idealne na akcje typu niespodziewani goście lub nagłą ochotę na coś mocno czekoladowego. Przepis podpatrzony u samej Nigelli (choc chip muffin) – jednak nieco przez nas zmodyfikowany(...)MIESZANIE (30 sek): do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom. 5. FOREMKI (3 min): gotowe ciasto przelewamy do domowych papilotek na ok. ¾ wysokości, nie więcej

Nerds Kitchen
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 615

genialne! Mięciutkie od razu po upieczeniu, obłędnie pachną skórką pomarańczową i cytrynową oraz przyprawą korzenną. Rozpływają się w ustach i nie można się do nich oderwać :) I tak łatwo się je robi! Wystarczy rozpuszczone, mokre składniki dodać do suchych i zmiksować(...)się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio.  Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 157

pierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka(...)końca przypomina ser (ani w smaku, ani w konsystencji). Główną rolę grają tu pierniki i korzenne aromaty. Warstwa serowa przypomina więc piernikową piankę. Delikatną, rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej smakującą.Czekoladowo-orzechowy mus rozłożony na serniku to dla nas coś niesamowitego. Z racji tego, że w domu wszyscy bez wyjątków są czekoladoholikami, to moglibyśmy go jeść

Wypisz Wymaluj
Jeden czy dwa? Północ - Południe. Tureckie księżyce. 124

tylko dla nas? Ten drugi srebrzy się bielą lukru, pod którym chowa najsłodsze wspomnienia z dzieciństwa. Pachnące niedostępnym rumem i leczącym smutki kakao.  Ten drugi to uśmiechnięty rogalik ust Babci Pauliny. Tej z Północy, i tej z Południa. Tureckie księżyce Babci Pauliny. Pieczone tylko od święta. Podkradane ukradkiem przez dziecięce paluszki z nadzieją, że nikt z dorosłych nie zauważy(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach ok. 25 x 38 cm. Piec ok. 15 minut.  W tym czasie cukier puder utrzeć z rumem na lukier. Gorące ciasto skropić z wierzchu dodatkowo rumem i jeszcze ciepłe polać z wierzchu lukrem. Gdy lukier zacznie delikatnie się zsiadać, przy pomocy okrągłej foremki lub krawędzią niewielkiego kieliszka wycinać księżyce. * cytat z opowiadania

KUCHARNIA
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 983

Święta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NAJZDROWSZE PRODUKTY SPOŻYWCZE - MÓJ TOP 5 1852

wykorzystywana jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych - jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy kaszy. Można ją podać jako śniadanie, na przykład z jogurtem i owocami, a także dodać do ciast i ciasteczek. Dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek czy też dań kuchni śródziemnomorskiej.     KOMOSA RYŻOWA ---> DO KUPIENIA TUTAJ 2. JAGODY GOJI       Nie wiem(...)przeciwieństwie do cukru białego nie wpływa negatywnie na stan zębów, nie przyczynia się do próchnicy. Stymuluje za to wydzielanie śliny, dzięki czemu ułatwia trawienie. Ponadto likwiduje nieprzyjemny zapach z ust i zmniejsza ryzyko parodontozy. Wykazuje działanie bakteriobójcze, wzmacnia odporność, zapobiegając tym samym różnym chorobom i infekcjom układu oddechowego. Jako, że organizm przetwarza ksylitol dużo wolniej, niż standarowy cukier, nie powoduje

Katsuumi
Najprostsza Pavlova 20460

Któregoś pięknego, słonecznego dnia, wróciłam do domu kompletnie wykończona. Jak już padłam na kanapę, to z pozycji siedzącej, niemal bezwładnie, w kilka minut, osunęłam się do

Pożeraczka, czyli raz adobrze