serka wiejskiego, do których jako dodatek podałam mój nowy nabytek a mianowicie DIP KARMELOWY z serii ZERO KALORII Przepysznie słodki krem o intensywnie karmelowym smaku rozpływa się w ustach i trudno uwierzyć, że tak pyszny krem może nie mieć kalorii, nie zawierać tłuszczów i węglowodanów. Gęsty, lśniący, aksamitny krem o intensywnym zapachu karmelu Składniki: potrójnie filtrowana woda, błonnik(...)zostawiam sobie śmietankę na później np. do sosów;)) do serka dodajemy jajka, len, otręby, mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym dipem <3 SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę Spróbujcie bo naprawdę(...)jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi
UgotujmyTo.plPrzepyszne, miękkie i rozpływające się w ustach pierniczki polane aromatyczną czekoladą to propozycja, która ucieszy niejednego łakomczucha. Są to pierniczki, które z pewnością warto dodać do listy świątecznych łakoci. Miękkie Pierniczki w Czekoladzie (a'la Pierniczki Alpejskie) - Składniki:100 g masła170 g miodu100 g cukru1 jajko1 żółtko jajka330 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do piernika1(...)oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką ilość mąki, jednak nie za dużo. Ciasto umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny
Słodka Stronabardzo sceptycznie podeszłam do tych muffinek, bo mimo braku miłości do puszkowego ananasa, muffiny upiekłam:) I nie żałuję, bo okazało się, że są pyszne, wilgotne i rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam na tym blogu. Składniki na 12 średnich muffinek: 210 g mąki pszennej; 150 g cukru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/3 łyżeczki soli(...)składniki przelać do suchych (mąka z dodatkami), zamieszać łyżką. Następnie dodać ananasy i połowę wiórków kokosowych. Składniki zamieszać, by się połączyły ( nie mieszamy długo, tylko łyżką rach ciach ciach:)). Ciasto przelewamy do muffinkowych foremek. Wierzch każdej muffinki posypać pozostałym kokosem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Muffinki należy włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika. Po upieczeniu wystudzić
In my kitchenroladę. Dobrze jest sobie przy tym pomagać papierem, na którym rozwałkowaliśmy ciasto i zwijać je tak, jak to się robi w przypadku zwijania sushi na macie bambusowej. Ciasto jest dość luźne i nie bardzo zwięzłe, dlatego może się to okazać konieczne. Brzeg rolady sklejamy, a następnie kroimy ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości(...)papierowej torebki i szczelnie zamknąć, ale mimo wszystko nie będą już tak dobre jak świeże. Myślę jednak, że z tym nie będzie problemu, bułeczki wprost rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Miłego wieczoru
Ratunku obiadmną kilka dni temu z wizytą do przyjaciółki, i zniknęły błyskawicznie, wzbudzając liczne pomrukiwania zadowolenia. Są dość ciężkie, takie troszkę browniowate, a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach masa jakby sernikowa. Mmm, pyszności! Poza tym - co niezwykle istotne było dla mnie - są dużo łatwiejsze do zabrania ze sobą niż babeczki z górą kremu na wierzchu. I dzieciom się(...)kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukierników. Zaopatrują bowiem, wbrew oczekiwaniom ( konditor to po duńsku cukiernik; konditori - cukiernia), głównie hotele i restauracje. Jeśli jednak kiedyś uda mi się otworzyć mój własny mały sklepik z ciastami, zostanę ich najwierniejszym klientem. Magazyny mogłabym obchodzić w te i z powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu(...)skorupka była niesamowicie cienka! To już naprawdę wyższa szkoła jazdy , jak mawia Tatuś. Były też plakaty z mistrzostw cukierniczych przedstawiające cukrowe rzeźby. Przypatrywałam im się z mało elegancko rozdziawionymi ustami - to już bowiem jest Sztuka przez wielkie S . Największe wrażenie zrobiła na mnie jednak rzeźba tuż przy wejściu. Wszystko wykonane jest z cukru, detale są niezwykle dokładne, a postaci wydają
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziałanie antybakteryjne i antywirusowe zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce MORWA SUSZONA Kiedyś już próbowałam morwy suszonej. Jest bardzo smaczna(...)wiele zdrowotnych właściwości a smakiem przypomina bardziej rozpowszechniony ksylitol. Sprzedawany pod taką samą postacią jak cukier. Ma delikatnie słodki smak oraz lekko chłodzący/orzeźwiający posmak w ustach. Nie zmienia smaku potraw, a jedynie je osładza :D Właściwości erytrolu: posiada zerowy indeks glikemiczny, czyli nie wpływa nie podnoszenie poziomu glukozy we krwi nie powoduje próchnicy zębów naturalnie występuje
Zdrowie na języku :PSmak tych babeczek zachwycił mnie. Połączenie bananów, marchwi i wanilii jest fantastyczne. Babeczki są wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. Krem jest jedynie ich dopełnieniem i stanowi atrakcyjną dekorację w wiosennym i wielkanocnym nastroju. Na 10-12 sztuk: 1 dojrzały banan 1 duża marchew 80 g masła 2 jajka 50 g maślanki 100 g mąki 80 g otrębów owsianych(...)Dodać do jajek i maślanki. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, cukier i otręby. Wsypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać łyżką. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozdzielić ciasto po równo. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 25-30 minut na złotobrązowy kolor. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę połamać, umieścić w garnuszku, wlać śmietankę i rozpuścić. Ostudzić. Serek
Czerwień i błękittegorocznych już zbiorów. Ciasto i muffinki powstały z potrzeby serca. Lubimy przygotować coś na szybko i zdrowo. Smak rewelacyjny, serek ricotta nadaje pięknej wilgoci i posmaku. Ciasto i muffinki wyszły bardzo delikatne, puszyste i lekko wilgotne. Na pewno będę powtarzać te wypieki w różnych wariantach i z różnymi dodatkami. Migdały ( tutaj pisałam o ich dobroczynnych właściwościach) są subtelnie(...)malin i wyprodukować własny domowy sok malinowy (już wkrótce na blogu przepis). Natomiast herbatka z liści malin ma działanie lekko ściągające, tak więc można ją stosować jako płyn do ust lub do płukania zainfekowanego gardła. Warto pić ją na kilka dni przed spodziewaną miesiączką, gdyż skutecznie łagodzi bóle menstruacyjne. Wg medycyny tybetańskiej liście malin są skuteczne w leczeniu nerwic oraz
Naturalna KuchniaSmaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. ...a ile zabawy w ich przygotowywaniu.... Puszyste Pierniczki z Kolorowym Lukrem - Składniki:Pierniczki:1/3 szklanki miodu1/3 szklanki cukru135(...)sodą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera, a następnie umieszczamy powstałą masę na ok. 2 h w lodówce lub na ok. 20 minut w zamrażalniku.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek.Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności
Słodka Stronaposiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika(...)następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty najbardziej lubicie
Ptasia Kuchniaposiekaną czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do białek stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy stopniowo suche składniki nadal miksując. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170-180 C ok. 40 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkoptu należy rzucić nim o podłogę i odstawić do piekarnika(...)następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem. Całość pokrywamy resztą kremu. Możemy ozdobić wiórkami czekoladowymi, frużeliną itp. Naprawdę warto spróbować. Ma idealny smak, rozpływa się w ustach i znika w ekspresowym tempie :) W razie pytań chętnie odpowiem :) A Wy jakie torty najbardziej lubicie
Ptasia KuchniaKluseczki wręcz rozpływają się w ustach. Poniżej przepis na wersję na słodko, ale można zrobić też wersję wytrawną dodając zamiast cukru szczyptę soli i pieprzu. Wtedy takie leniwe można serwować z podsmażoną na maśle cebulką. Moja wersja leniwych jest na słodko z jagodami (ze słoika domowej roboty). PYCHA:-) W wersji na słodko można podawać je ze śmietaną posypaną cukrem(...)cukru Wykonanie: Jajko dobrze roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Twaróg rozgnieść widelcem. Dobrze wymieszać razem składniki: twaróg, jajko i cukier. Następnie dodać mąkę i rozpuszczone masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto będzie klejące. Można je na 30 min włożyć do lodówki to masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne. Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników
IMPRESJA SMAKUPomysł na tę tartę chodził za mną od kilku dni. Wyobraziłam sobie jak musi smakować połączenie białej czekolady, mascarpone i malin, i nie miałam wątpliwości, że
Słodko-Słony Świat Ilony