ciasto usta - 1000 przepisów (strona:53/67)

Cytrynowy placek Aryi - Gra o Tron 198

Pyszny, wilgotny placek cytrynowy, idealny na upalne dni. Może to właśnie taki placek marzył się Aryi, kiedy uciekła z zamku i musiała sobie sama radzić na

Passions hobbies life
Muffiny z porem i mozzarellą 171

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne, wilgotne i smakują jak mięciutkie bułeczki. Mozzarella cudownie rozpuszcza się w ustach.  Podczas pieczenia tak kusząco pachną, że trudno im się oprzeć. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Kolejnego dnia - również zachowują świeżość i bez problemu można je podgrzać (np. w mikrofalówce). (10 sztuk(...)mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki posypać resztą sera i delikatnie oprószyć przyprawami.  Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy

Di gotuje
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 187

sobie i K. królewskie śniadania :) Ostatnio rządzą u nas delikatne placuszki z kaszy manny w różnych wersjach smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Dziś zjedliśmy je w wersji dyniowej. Cieszyły nie tylko smakiem, ale i pięknym, optymistycznym kolorem. Porcja dla 2 osób: pół szklanki ekologicznej kaszy manny razowej Symbio pół szklanki zimnego mleka(...)sztywną pianę, a resztę składników dodajemy do napęczniałej kaszy i mieszamy. Następnie łączymy kaszę z pianą z białka i delikatnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stonę i smażymy ok pół minuty. Placuszki podajemy z ulubionymi

Zawsze głodna!
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 32930

ewentualnych pęcherzyków powietrza w środku ciasta. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 minut lub do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie czysty (czyli bez surowego ciasta na końcówce) . Sekretem udanego murzynka jest to, aby go nie wysuszyć zbyt długo w piecu.   * Każdy piekarnik grzeje inaczej i okazuje się często, że temperatura którą ustawicie na pokrętle(...)się zbije lub sproszkuje, dolejcie trochę więcej mleka, aż się ponownie rozpuści. Gorącą polewą polejcie ostudzonego Murzynka.   The post Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi 248

Pączki z Nutellą polane czekoladą i oprószone orzechami laskowymi to połączenie, które zasmakuje niejednemu wielbicielowi popularnego kremu czekoladowego. Pączki z poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a czekoladowe dodatki sprawiają, że tym bardziej trudno im się oprzeć. Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki mąki (740 g) 200 g cukru(...)wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki, przekładamy na oprószone

Słodka Strona
Donaty dla Dzieci - "Oponki" 189

Puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach. Mój ulubiony przepis na pączki w wersji uroczych, kolorowych donatów. Idealne dla dzieci, na kinderbale lub inne przyjęcia okolicznościowe.   Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Składniki:Donaty:4,5 szklanki mąki (740 g)200 g cukru pudru150 g masła5 żółtek2 jajka80 g drożdży świeżych500 ml mlekacukier waniliowyodrobina soliLukier:1,5 szklanki cukru pudruok(...)wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego

Słodka Strona
Sernik nowojorski 235

kilkanaście serników. Jeden z moich ulubionych, który pojawia się chociaż raz w miesiącu jest Sernik nowojorski (New York Cheesecake) . Jest po prostu znakomity, delikatny i aksamitny rozpuszcza się w ustach sam :) Wykonanie spodu nie wymaga wielkich umiejętności.   Składniki; spód: 70 g masła, roztopionego 140 g ciastek pokruszonych  Ciastka rozdrobnić na piasek, dodać  roztopione(...)Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku.Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni

Wypieki Uli
Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki) 151

Ciasteczka z mojego dzieciństwa, do tej pory  kupujemy  je na wagę w ulubionej piekarni. Puszyste, rozpływające się w ustach biszkopciki przełożone marmoladą. W oryginale posypane makiem, jednak ja z niego zrezygnowałam. Odpowiednio przechowywane pozostają świeże przez kilka dni. Można je wykonać ekspresowo, nie są skomplikowane, nie mają zbyt wiele składników, pieką się kilka minut. Idealne jeśli chcemy na szybko(...)bardzo delikatnie aby piana nie straciła swojej puszystości. Na końcu możemy dodać kilka kropel aromatu różanego i barwnik, jeśli chcemy ciastką nadać ciekawszy wygląd. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać  na blachę kółka o średnicy około 3,5 cm, pozostawiając około 2 centymetrowe odstępy między nimi. Piec w temperaturze

Mania Gotowania
Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami 124

Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym

Pełny talerz
Sernik czekoladowy na mleku skondensowanym 1186

sernik (który w końcu doczekał się premiery na blogu), nie dość, że czekoladowy to na pysznym mleku skondensowanym, puszysty, lekki, przede wszystkim nie za słodki (serio!), rozpływający się w ustach i naprawdę przepyszny! Jeszcze dodatkowy plus jest za to, że jego przygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym  krokancie , który nadaje ciekawego smaku całości(...)sernik). Formę okrągłą (średnica 26 cm) dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta. Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty. Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić

Kraina Miodem Płynąca
Migdałowo-kawowe brownies 154

Dostojne brownies, wprost rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych…? Przepis od Dorotki (MW), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami)Migdałowo-kawowe browniesSkładniki:• 160 g masła/margaryny Kasia• 4 jajka• 200 g gorzkiej czekolady( u mnie 50%)• 240 g cukru(...)mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły.Lekko ostudzone brownies polewamy polewą czekoladową ( u mnie już gotowa

Mia Cucina Sofieta
Pietruszkowe kluseczki i sos + drobiowe klopsiki 237

mąkę (nie wszystko od razu, najpierw jakieś 3/4) oraz drobno posiekaną natkę i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest jest jeszcze bardzo lepka, dodajemy resztę mąki. Dobrze jest wyrabiać ciasto na kluseczki z jeszcze ciepłych ziemniaków, wtedy zabiorą mniej mąki i będą niezwykle delikatne w smaku. Masę dzielimy na części, z każdej rolujemy wałeczek i kroimy go na kwadratowe kawałki(...)część z Was pewnie to lubi (tak samo jak ja ;)), ale czasem warto wyjść z domku i skorzystać z tak pięknej pogody. Prawda? Tak przygotowane kluseczki rozpływają się w ustach,a dodatek pietruszki nadaje im wyjątkowego smaku. Polecam serdecznie :) Pozdrawiam wiosennie i życzę smacznego

Ratunku obiad
Nie żałuj sobie przypraw ! 138

laski są owocami storczykowatego pnącza * słodko-korzennego aromatu nabierają podczas obróbki polegającej na naprzemiennym poceniu i suszeniu * białawy nalot świadczy o najlepszej jakości przyprawy  * wanilię dodajemy do ciast, budyniów, kremów czy lodów  * do napojów albo sosów deserowych tę samą całą laskę możesz wkładać do czterech razy - trzeba po każdym wyjęciu dobrze ją wysuszyć  ZIELE ANGIELSKIE(...)suszone, nierozwinięte pąki tropikalnego drzewa goździkowca * maja słodki, owocowo-drzewny zapach oraz korzenny lekko piekący i gorzkawy smak * poprawiają trawienie, łagodzą objawy niestrawności * ssanie goździków usuwa nieprzyjemny zapach z ust np. czosnku * całymi goździkami przyprawiamy kompoty, herbaty, grzane wino ale i śledzie oraz sosy mięsne * można używać do marynowania dziczyzny, wieprzowiny i baraniny  * sproszkowane goździki nadają się do mięsnych

Magiczne Życie Marty
Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Różowe Oponki w Paseczki) 194

Przepyszne , puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach donaty oblane błyszczącym lukrem to idealna propozycja zarówno na tłusty czwartek jak i weekendowy deser. Urocze oponki kuszą zarówno wy glą d em jak i smakiem, co sprawia, że nie sp osób im się oprzeć. Puszyste, Delikatne Donaty z Lukrem (Oponki w Paseczki) - Składniki: (ok. 12 pączków(...)łyżki cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji,   będzie ono miało dość luźn ą konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką

Słodka Strona
Luis Pato i jego Baga 136

miękki łagodny . Eleganckie i dostojne wino. Vinha Pan 2009 to kolejne wino w 100% ze szczepu Baga. Wino o bardzo dużej koncentracji. Bardzo bogate aromaty owoców leśnych. W ustach spore taniny. Doskonale zrównoważone. I Bardzo smaczne.   Pé Franco 2001 - to również wino w 100 % z ulubionego szczepu Baga (w sprzedaży rocznik 2009 – 690 zł). Jak opowiadał Luis na jedną(...)zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania