Przepis, który mam dzisiaj dla Was jest zdecydowanie bardziej pracochłonny, niż ten na korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi, ale zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, by przygotować te cudeńka. Ciasto na babeczki, jest proste, ale nie banalne. Wilgotne, o subtelnym, cytrynowym aromacie i z makowymi piegami. Jednak to w dodatkach tkwi prawdziwy sekret. Dzięki nim te małe muffinki stają się(...)czekoladę, o dużej zawartości kakao, wzbogaconą odrobiną likieru cytrynowego. Tak przygotowany krem czekoladowy smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę uroczy. Eksperyment uważam za udany
Ratunku obiadChurros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki
Słodka Stronapowstało to mega pyszne ciasto :)) Wypróbujcie je koniecznie! Przejdź do przepisu…Ciasto 3 bitPrzejdź do przepisu…Przepisy na ciasto bez pieczenia z mlekiem skondensowanym / zagęszczonym :Pianka wiśniowo-cytrynowaPyszna pianka z mleka skondensowanego, rozpływająca się w ustach Przejdź do przepisu…Przepisy na serniki na zimno:Sernik na zimno z malinamiPrzejdź do przepisu…Sernik bananowo-cytrynowy z borówkamiPrzejdź
Kulinarne PrzebojeCzego na Waszym świątecznym stole nie może zabraknąć? Po pierwsze - tradycyjnego koszyczka z pięknymi, kolorowymi pisankami. Po drugie - ciast i czekoladowych zajączków. Dziś zapraszam Was na połączenie tych dwóch ostatnich elementów. Przepyszny, pulchniutki, leciutki, rozpływający się w ustach... sernik śmietankowy. A żeby było jeszcze bardziej świątecznie - sernik przybrany jest w czekoladowe kropki. Spróbujcie tej "zakropkowanej" propozycji. * przepis pochodzi z domowego
Słodkie okruszkizobaczyłam, skojarzyło mi się z ciastem drożdżowym z owocami. Muszę powiedzież , że coś z niego ma :). Różni się czasem - wykonanie mojego ciasta zajmuje ok 15 min I to jest duży plus. Jest puszyste I delikatne, rozpływające się w ustach. Jedyny minus - to że znika szybciej niż się je piecze :)Zaczynamy :) Składniki:225 gr self raising* mąki100 gr masła100 gr drobnego(...)łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Mąke, masło, cukier łączymy ugniatając. Dodajemy truskawki.Ubijamy mleko I jajko. Ubite mleko z jajkiem wlewamy do ciasta. Mieszamy składniki do połączenia. Wylewamy na blaszkę.Teraz szykujemy kruszonkę. :) Składniki:75 gr masła50 gr mąki zwykłej30 gr zmielonych migdałów40 gr brązowego cukruWykonanie:Wszystki składniki łączymy
Smaki Edytytradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie. W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała(...)zapachu czosnku. Kardamon znany był od dawna jako wspaniały afrodyzjak. Kardamon jest skutecznym środkiem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu z ust." (Opis: Piątnica)Kupisz go tutaj: Kliknij. Ta przyprawa świetnie nadaje się zarówno do ciast korzennych jak i do ciasteczek. Idealnie sprawdzi się jako opcja obowiązkowa w pierniku świątecznym. Niżej przepis na bezglutenowy pienik z powidłem
Wypisz Wymalujpamiętam z najlepszej ciastkarni. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach – zakręcone drożdżówki z białym serem. To kolejna propozycja Pawła i Magdy na wydarzenie Wypiekanie na śniadanie, organizowane na Fecebooku wśród amatorów pieczenia. Składniki na rozczyn: - 125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki
mojewypiekiinietylkomini tarty mogę śmiało nazwać kwintesencją lekkości. Kruche ciasto na oleju bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie(...)sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie,3 średnie marchewki,200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko,1 łyżeczka listków tymiankusól, pieprz, czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie
Mia Cucina Sofietapieczony z rabarbarem i truskawkami wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego chciałam. Kruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...?Muszę przyznać(...)truskawkami przygotowali również Panna Malwinna, Chantel, Shinju, Mopsik, Siaśka, Wiera, Mirabelka, Pela, Siankoo, Wojciech oraz Bartoldzik.Sernik z rabarbarem i truskawkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solimasa rabarbarowa:350 g rabarbaru15 g masła60 g cukru2 łyżki bułki tartejmasa serowa:500 g sera kvark
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g margaryny Palma w złotym opakowaniu½ szklanki cukru½ łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka½ szklanki mleka2 szklanki mąki2
Mania Gotowaniaprzypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady oraz orzechów i pozostawić nieco większe(...)Zamieszaj. Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto przełóż do formy. Równomiernie wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. Po wyjęciu pozostaw ciasto w formie przez 10 minut, po czym wyjmij i przełóż na metalową
Roślinna - blog wegańskistraganie. Zalotna czerwień w upalne popołudnie kusi bardziej niż czerwona szminka. Nie potrzeba szminki. Dojrzała słodycz maluje usta. Najpiękniej. Najsłodziej. Malinowo. W malinowym chruśniaku spędzam niemal każde popołudnie. Malinowy sok. Malinowe ciasto. Malina za maliną wpada do dzbanka na mój ulubiony napój. Prosty i klasyczny. Wypijany łapczywie. Zawsze
KUCHARNIAjest pracochłonny, ale tak naprawdę dość prosty. Ciasto można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne, ładnie się rozwarstwia i wprost rozpływa się w ustach! Gorąco polecam
Ratunku obiadproduktów: mąki i truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK.(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji ciasta.)4 i 1/2 szklanki ekologicznej mąki pszennej typ 500 Symbio1 szklanka mleka1/2 kostki masła + 1/2 kostki masła do smarowania rogalików1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki
Szefowa kuchniDelikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada(...)się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm. M 170 g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mocnej kawy (zaparzam 1 łyżeczkę kawy w 70 ml wrzątku i odmierzam
Moja Delicja