ciasto usta - 1000 przepisów (strona:12/67)

Sernik z truflą 188

truflą czekoladową i likierem Baileys to doskonałe połączenie smaków. Ciasto serowe, dzięki śmietance jest zwarte i lekko maziste. Trufla wyrazista, mocno czekoladowa, rozpływa się w ustach. Niebo w gębie... nic dodać, nic ująć!Składniki:CIASTO SEROWE 3 jajka 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego 200 ml śmietanki 36% 125 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu TRUFLA 500 ml śmietanki

Anioły w kuchni
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 515

jogurtowe ze śliwkami to proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które nie wymaga użycia miksera, a zachwyca smakiem. Jest to ciasto wilgotne, o charakterystycznym dla ciast jogurtowych delikatnym smaku, puszyste i rozpływające się w ustach. Żeby dogodzić kubkom smakowym, jako dodatków użyłam śliwek oraz wiórków kokosowych, które znajdziecie w samym cieście, jak i na jego wierzchu.Ciasta jogurtowe nie lubią długiego

Smakołyki Bereniki
Torcik borówkowy bez pieczenia 206

Wreszcie nadszedł upragniony piątek i przed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek(...)formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. RadaSpód ciasta możesz przygotowac w inny sposób.Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy.Smacznego

Słodkości i nie tylko
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 178

mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach rabarbar i słodka, delikatnie chrupiąca kruszonka, która została nieco unowocześniona odrobiną kardamonu. Naprawdę - nie można chcieć więcej.W tajemnicy powiem, że poczęstowałam nimi Tatę C. i zjadł(...)wkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżeczką cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę płynów i cukru, sól oraz jajko, i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Rabarbar pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.M

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto "Krówka" 229

Chciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oliwy, szczypta soli, dodatkowo: banany(...)biszkopty. 11. Ubijamy śmietanę 36% z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru pudru. (lub robimy krem dr. Oetker śmietankowy). Wykładamy na resztę składników 12. Gorzką czekoladę trzemy na tarce. Posypujemy ciasto przed podaniem, aby nie zgorzkniało

Kuchnia Pełna Pasji
Kółko czy krzyżyk? Czyli co ma pączek do ziemniaka? 143

cukrowej glazury użyłam syropu klonowego i efekt był naprawdę wspaniały! Pączki mają piękny, ciepły kolor, słodycz idealnie łączy się z nutą cynamonowo-klonową, a gładkie wilgotne ciasto po prostu rozpływa się w ustach. A zatem kółko czy krzyżyk? Ja zdecydowanie wybieram kółko (z batatów oczywiście). Namawiam Was też na wspólne granie - a może z okazji zbliżających się Walentynek wymyślicie jakąś(...)ważne - w przeciwnym wypadku będą wodniste) i przetrzeć przez sitko. Pure musi być gładkie, pozbawione grudek. Połączyć z mąką, cukrem i cynamonem oraz szczyptą soli i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na równe części (ja przygotowałam dość małe oponki, ale wielkość zależy od Was) i formować z nich oponki. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez

KUCHARNIA
Smerfetka czyli ciasto z biszkoptem, masą serową oraz pianką. 130

Lubię ciasta lekkie i rozpływające się w ustach, a także cieszące oko. Taki właśnie jest ten sernik na zimno. Nazwa smerfetka powstała spontanicznie w związku z jego kolorystyką niebiesko-białą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce

Symfonia smakowa
Stefanka na herbatnikach 544

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki

Świat Smaku
Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik. 199

dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie(...)pieczenia, możesz również zblendować całość razem lub przemieszać dużą łyżką. Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz w temp. 180 C minimum 60 minut, sprawdź patyczkiem, ciasto nie będzie idealnie suche ale nie może też być lejące. Dokładnie wystudź ciasto zanim zaczniesz jeść, a potem przechowuj w lodówce. Piekłam wieczorem, stąd ta różnica kolorów

greenscarf
Liebster Blog 144

Moje pytania: 1.Gotowanie czy pieczenie? 2.Co w twoim życiu jest dla ciebie najważniejsze? 3.W jakim celu piszesz bloga? 4. Obchodzisz zagraniczne święta np. Halloween? 5.Ulubione ciasto? 6.Czego nigdy nie weźmiesz do ust? 7.Czego chciałabyś się nauczyć? 8.Z jakim zwierzakiem byś się porównała? Dlaczego? 9.Ulubione miejsce w  domu? 10.Twoje najskrytsze marzenie. Moje odpowiedzi: Pytania Gotujzrodzinką 1. Dla kogo(...)sama. 2.Owoce czy warzywa? Warzywa 3.Ulubiona potrawa świąteczna? Pierogi 4.Lato czy zima? Lato 5.Ulubiony napój? Mleko 6.Kulinarna podróż gdzie? Jeśli odbyta to Grecja,jeśli wymarzona to Chiny. 7.Pierwsze upieczone ciasto,jakie? Biszkopt z galaretką na ZPT w szkole podstawowej. 8.W jakim programie kulinarnym byś wystąpiła? Cukiernicy na start lub amerykańskim Masterchef:) 9.Sałatki czy surówki? Sałtaki 10.Ulubiona zupa? Ogórkowa

Wielki apetyt
Tarta z jabłkami pod śmietanowo – bananową kołderką 163

wierzch tarty przyszedł w trakcie jej pieczenia. Powiem szczerze, że sama byłam zaskoczona. Zaraz po upieczeniu ukroiłam sobie kawałek i    okazało się, że ciasto było niesamowicie kruche, a masa rozpływała się w ustach.    Zimna również smakowała wyśmienicie. Smakowała! bo wczoraj ją zrobiłam, a dzisiaj już jej nie ma.   Składniki: ciasto na formę

Moniki Smakołyki
Metrowiec - Najlepszy Przepis 3249

Metrowiec - jedno z popularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z banalnych składników również wychodzi doskonała. Metrowiec to ciasto o efektownym wyglądzie i świetnym mimo swej prostoty smaku - z pewnością warto je przygotować na niedzielny deser. Metrowiec - Najlepszy Przepis - Składniki: Ciasto: 4 jajka

Słodka Strona
Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami 157

truskawkami i dzisiaj właśnie na wypiek z ich dodatkiem Was zapraszam. Ciasto jest wilgotne , nie za bardzo słodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa

Gosia gotuje
Wyjątkowe ciasto marchewkowe. Ze śliwkami 143

nadałam czaru kruszonką, ale ciągle czegoś mi brakowało... Sięgnęłam więc po sezonowe, intensywnie fioletowe śliwki. I to był, moi drodzy, strzał w dziesiątkę! Ciasto jest cudownie wilgotne, ale nie mokre, ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach, pieczonymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Imbir nadaje całości charakteru. W dodatku ciasto przygotuje się bajecznie prosto: wystarczy zagnieść kruszonkę, wymieszać składniki suche z mokrymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto "Krówka" 616

Ciasto "Krówka" to wymarzone ciasto dla wielbicieli cukierków o tej samej nazwie. Delikatny, rozpływający się w ustach i bardzo "krówkowy" wypiek, który zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Ciasto "Krówka"- Składniki:ciasto:2 szklanki mąki krupczatki1 szklanka mąki zwykłej pszennej2 jajka250 g poszatkowanego zimnego masła4 łyżki miodu1/2 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa śmietanowa:500 ml śmietanki

Słodka Strona