ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:128/881)

Ciasto piernikowo-karpatkowe 361

soba połączyły. Następnie zdejmujemy z gazu i dorzucamy 3 łyżki margaryny i mieszamy do czasu rozpuszczenia sie tłuszczu. Na piernik margarynę ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników. Natłuszczamy formę , przekładamy ciasto(...)pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C. Przestudzone ciasto przekrajamy na 2 placki Na ciasto ptysiowe 3/4 szkl. wody zagotowujemy z margaryną. Zmniejszamy ogień , wsypujemy mąkę i ucieramy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka , zdejmujemy z ognia , studzimy .Gdy ciasto nam się przestudzi , wbijamy jajka i miksujemy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w temp

Słodkości i nie tylko
Ciasto marchewkowe 116

wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę 20 min, następnie zwiększam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze 25 minut. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika, zostawiam do przestygnięcia. Cukier puder ucieram z sokiem z limonki i dolewam tyle gorącej wody by powstał dość gęsty lukier. Gotowy wykładam na wierzchu mojego ciasta i rozsmarowuję na całej jego

Ciasteczkowy Potwór
Jabłecznik rumowy 136

Forma 25x34 wyłożona papierem do pieczenia           Margarynę utrzeć z cukrem. W tracie ucierania dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodać mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, a na końcu pianę z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Ciemne ciasto wyłożyć do formy. Obrane jabłka zetrzeć

Praktyczna pl
Orzechowe ciasto z wiśniami, czekoladą i cynamonową kruszonką 88

wyszło pyszne. Naprawdę mocno orzechowe, wilgotne, z kwaskowymi wiśniami, które przełamują słodycz ciasta. Takie trochę bardziej jesienne niż zimowe :). Orzechy laskowe można wymienić na włoskie, ale wiadomo, że smak ciasta będzie wówczas inny. Można też zamiast wiśni użyć jabłek, one również świetnie tu będą pasować. Bardzo polecam na weekend :) . Składniki: 180 g mąki pszennej tortowej 180 g masła(...)mikserem ręcznym należy ucierać około 10 minut ). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz wiśnie oprószone mąką i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch

Opowieści z piekarnika
jabłecznik na cieście ucieranym 176

jajka i jedno żółtko ucieramy z cukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło i mieszamy do połączenia się składników. 1/2ciasta wykładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Podpiekamy w 170 st. C, przez ok. 20 min. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Gdy ciasto się upiecze smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami. 363

mąki pszennej 250 g masła lub margaryny POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 125 g margaryny 5-6 łyżek cukru pudru wiórki kokosowe      Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta(...)miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto.      Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi

Rozpustne gotowanie
Prawdziwy biszkopt z kakao 172

przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru(...)sztywną pianę.  Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto

prawdziwe jedzenie
Czekoladowa babka na białkach 186

przygotowaniu ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, całość oblane polewą czekoladową i posypane prażonymi płatkami migdałowymi. Składniki na ciasto: 100 g masła 200 g cukru 200 g czekolady gorzkiej 130 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 8 białek Miękkie masło ucieramy z 50g cukru na puch, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Przeczytaj cały

AleTorcik
Sernik Zebra z nutellą 683

zrobienia spodu. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wsypujemy do wysokiego naczynia i ugniatamy drobno (można je zblendować). Dodajemy kakao i miękkie masło i ucieramy. Wykładamy ciasta na spód tortownicy i uklepujemy. Jajka z cukrem pudrem ucieramy na puszysty kogiel mogiel. Delikatnie partiami dodajemy ser, cały czas miksując. Kiedy ser połączy się z jajkami wsypujemy proszek

ChilliJemy
Ciasto piernikowo-karpatkowe 117

Podgrzać.  Dodać pokrojone drobno masło. Rozpuścić je.  Zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku. Energicznie mieszać. Wystudzić. Piernik: masło ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto(...)pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 placki. Ciasto ptysiowe: 3/4 szkl. wody zagotować z masłem. Zmniejszyć ogień,wsypać mąkę i ucierać. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka,zdjąć z ognia .Gdy ciasto nam się przestudzi,wbić jajka i miksować. Wylać ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec

Różne smaki w kuchni
Ciasto piernikowo-karpatkowe 212

Podgrzać.  Dodać pokrojone drobno masło. Rozpuścić je.  Zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku. Energicznie mieszać. Wystudzić. Piernik: masło ucieramy z cukrem i jajkami, dodajemy dżem, mleko i resztę składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto(...)pieczemy 50-60 minut w temp. 200 C. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż na 2 placki. Ciasto ptysiowe: 3/4 szkl. wody zagotować z masłem. Zmniejszyć ogień,wsypać mąkę i ucierać. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka,zdjąć z ognia .Gdy ciasto nam się przestudzi,wbić jajka i miksować. Wylać ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec

Różne smaki w kuchni
Ciasto brzoskwiniowo-orzechowe 197

stopniach. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcję na opakowaniu i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem aż się połączy .Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż wszystko się połączy. Gotowa masę wykładamy na ciasto. Brzoskwinie obieramy, kroimy na plastry i układamy rzędami na masie. Wszystko zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż galaretka całkowicie stężeje

ciastkarnia na kruchym spodzie
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 137

pieczenia, śliwki ze słoika, cukier waniliowy, bułka tarta i masło do wysmarowania formy WYKONANIE Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach Użyłam domowych

słodki bratek
lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami 230

nieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W okresie letnim w moim piekarniku w 99% lądują ciasta z owocami, wszelakie - biszkopty, jogurtowe, maślankowe, ucierane, drożdżowe... Ciasto, ktore przedstawiam dzisiaj jest jedynym z tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku

chili & sugar