pyszne, puszyste ciasto z dodatkiem jagód, rewelacyjnie smakuje do kawy lub herbaty posypane cukrem pudrem SKŁADNIKI 4 jajka, 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej, 1 budyń waniliowy, 1 cukier waniliowy , 3/4 szkl. cukru pudru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g miękkiej margaryny, 1/4 szkl. mleka, 1/3 szkl. jagód, 2 łyżki kakao, szczypta soli Dodatkowo: olej do wysmarowania(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. W formie układamy na przemian jasne i ciemne
słodki bratekWreszcie pokazały się pierwsze śliwki. Śliwkowe wypieki należą do jednych z ulubionych. dzisiaj mam dla Was prosty przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami. Jest pyszne i wilgotne. Takie szybkie ciasto niby ucierane do niedzielnej kawki. Śliwki , które kupiłam są dojrzałe, soczyste i słodkie. Idealne do ciasta lub po prostu do zjedzenia. S. już podebrał kilka z koszyka
codojedzeniaserkiem i jeżynami: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy(...)jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 3. Nadzienie: W tym czasie gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym ( ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie
Izabelawkuchnistawiamy na ogniu. Gotujemy do zgęstnienia i powstania budyniu, wciąż mieszając najlepiej trzepaczką by nic się nie przypaliło i nie powstały grudki. Gotowy budyń studzimy. KAKAOWE CIASTO Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz wodę i olej. Wszystko miksujemy do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy(...)temp 180 stopni-do suchego patyczka. (ciasto wkładamy do już nagrzanego piekarnika) Upieczone ciasto studzimy. Wyrównujemy i kroimy na dwa spody. ORZECHOWE CIASTO Do miski dajemy 2 jajka i 2 białka z masy, cukier i wszystko ucieramy na jasną masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej oraz zmielone drobno orzechy. Wszystko miksujemy do połączenia. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 gruszki Masło z cukrem ucieramy na gładka masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz jajka. Ucieramy do połączenia się składników, na koniec dodajmy posiekaną czekoladę. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( będzie dość gęste), a na wierzch układamy obrane i pokrojone w ćwiartki kawałki gruszek. Wstawiamy do nagrzanego
Słodka Kraina Wypiekówskładniki: 300 g mąki 200 g masła, w temperaturze pokojowej 150 g cukru 5 jajek, w temperaturze pokojowej 5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z
Domowy Smak JedzeniaProste i pyszne ciasto z polskimi śliwkami. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. Dzięki dodatkowi śmietany i oleju ciasto na długo pozostaje świeże i
Słodki Blog[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki na ciasto marchewkowe: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 90 g mąki
Domowy Smak JedzeniaCiasto rewelacyjne, mokre i pyszne. Mam przepis od mojej synowej. Upiekłam i szybko został zjedzony. Pycha. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki zmiksować razem za pomocą miksera
Kuchnia PokoleńWegańskie ciasto to spore wyzwanie – przecież w niemal każdym przepisie znajdziemy jajka. Wykonałam wiele prób, aby w końcu przedstawić Wam idealny przepis na najprostsze wegańskie
Via GustoBardzo pyszne, nie suche ciasto z jabłuszkami. Najprostsze jakie można zrobić. Polecam Przygotowanie jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńskładniki: 600 g mąki pszennej 350 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 375 ml ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku
Domowy Smak JedzeniaBabka cytrynowa z cukinią to pyszna wilgotna babka. Smakuje wybornie! Nie mam nic przeciwko aby moja cukinia rozmnażała się w tajemniczy sposób. Babka cytrynowa z cukinią
codojedzeniaOd kilku dni nosiłam się z zamiarem upieczenia czegoś „ekstra” na weekend; miało być kremowo, owocowo, czekoladowo.. po prostu rozpustnie. … Czytaj dalej
brunetkawkuchni