ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:119/881)

Błyskawiczne ciasto z owocami 95

 To ciasto jest trochę takie mało współczesne. Przy obecnej modzie na łączenie przeróżnych składników, przy wymyślaniu pięknych, złożonych i obcobrzmiących nazw dla potraw, ciasto odstaje mocno

bistro mama
Jabłecznik na cieście ucieranym 143

składnikiciasto* 100 g masła lub margaryny* 2 jajka* 150 g cukru* 150 g mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenianadzienie* 6 dużych jabłek* 5 łyżek cukru

Mix smaku
Ciasto poduszkowiec 338

składnikiciasto* 5 jajek* 3/4 szklanki cukru* 1/2 szklanki oleju* 1/2 szklanki wody* 2 szklanki mąki pszennej* 2 i 1/2 łyżki kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa

Mix smaku
Owocowa Góra do książki „Błoto słodsze niż miód” 61

święta piekło się ciasto, które nazywano Regina. Składało się z niewielu składników, jak woda, masło, mąka, soda… Na tej podstawie oraz dodając i zmieniając kilka składników zrobiłam proste ciasto owocowe. Wyszło świetne, myślę, że warto spróbować Składniki: 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach) 200 g masła 10 czubatych łyżek mąki 7 łyżek cukru 4 jajka 2 płaskie(...)cukrem, solą i skórką z cytryny na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Ciasto dokładnie ucieram, aż masa będzie jednolita. Tortownicę (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na papierze rozkładam równomiernie owoce, a następnie na owocach rozsmarowuję ciasto. Powierzchnię wyrównuję. Wstawiam ciasto do nagrzanego

Słodki sentyment
Owocowa Góra do książki „Błoto słodsze niż miód” 75

święta piekło się ciasto, które nazywano Regina. Składało się z niewielu składników, jak woda, masło, mąka, soda… Na tej podstawie oraz dodając i zmieniając kilka składników zrobiłam proste ciasto owocowe. Wyszło świetne, myślę, że warto spróbować Składniki: 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach) 200 g masła 10 czubatych łyżek mąki 7 łyżek cukru 4 jajka 2 płaskie(...)cukrem, solą i skórką z cytryny na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku cały czas ucierając. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Ciasto dokładnie ucieram, aż masa będzie jednolita. Tortownicę (22-24 cm) wykładam papierem do pieczenia. Na papierze rozkładam równomiernie owoce, a następnie na owocach rozsmarowuję ciasto. Powierzchnię wyrównuję. Wstawiam ciasto do nagrzanego

Słodki sentyment
Proste ciasto z rabarbarem i kruszonką 151

łącznie kilku warstw rabarbaru, czyli pełnego kilograma. Ciasto jak widzicie wychodzi bardzo puszyste, delikatne w smaku. Nie ma żadnych problemów przy jego ucieraniu. Wystarczy mikser i składniki w temperaturze pokojowej, trochę cierpliwości i cieszymy się wybornym ciastem. Do ciasta nie dodawałam żadnego barwnika Sprawę załatwiły wiejskie jajka i dobrej jakości wiejskie masełko Asia z Kwestii Smaku, piekła ciacho w tortownicy

Mieszam w Garnku
Ciasto pomarańczowe. 150

porze są najlepsze cytrusy staram się je często jeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto - Trzy kolory 141

ziemniaczanej 50 g mąki pszennej Ciasto kakaowe: 3 jajka 30 g cukru 35 g mąki 10 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego Ciasto żółte:  Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.  Dodajemy żółtka, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy.  Ciasto przekładamy do podłużnej blaszki  wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto białe(...)studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę,   dodając stopniowo cukier.  Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy masło i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na pierwsze ciasto. Ciasto kakaowe: Jajka ucieramy z cukrem.  Dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko miksujemy.  Wylewamy na drugie ciasto.  Pieczemy około 45 minut  w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Fale Dunaju ze śliwkami 289

budynie waniliowe 5 łyżek cukru pudru 1 kostka masła Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao PRZYGOTOWANIE: 1.  Ciasto : Margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie(...)około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2.  Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na upieczone ciasto.  3.  Polewa: Z margaryny, cukru, wody i kakao gotuję polewę. Chwilę studzę. Przekładam do rękawa cukierniczego. Na cieście robię z polewy kratkę. Ciasto wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wilgotne ciasto z serem i owocami 211

końcu posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki. Pieczemy ok. 35-45 minut – najlepiej do tzw. suchego patyczka. Przydatne wskazówki - aby upiekło się idealnie WSKAZÓWKA I: Składniki na ciasta mieszane i ucierane powinny mieć temperaturę pokojową – minimalizujemy wtedy ryzyko zakalca (pamiętaj, aby wcześniej wyjąć jajka, kefir i twaróg z lodówki) WSKAZÓWKA II: Kruszonka, w przeciwieństwie do ciast mieszanych i ucieranych

Poezja smaku
USTA ADAMA 136

sobą. Układamy na blachę w równych od siebie odstępach. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, ucieramy na gładką masę.  Ciasto wlewamy najpierw w wolne miejsca obok biszkoptów, a następnie przykrywamy ciastem biszkopty. Pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka.  MASA : Masło ucieramy(...)puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Dobrze ucieramy. Masę wykładamy na wystudzone ciasto i równo smarujemy. POLEWA : Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, najlepiej w mikrofalówce. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnku, podgrzewamy aż się rozpuszczą. Gdy zacznie nam się gotować wyłączamy, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wierzch ciasta smarujemy gdy nasza polewa jest już gęsta

Pani na deser
Babka z przepisu Dziadka 170

Babki to ciasta, które darzę wielkim sentymentem. Piekła je moja Babcia, piecze je moja Mama, piekę i ja. Ucierane, zaparzane, puszyste, pachnące aromatem migdałów… i nie tylko. Jeszcze lekko ciepły kawałek babki z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy też jogurtu. Tylko zatopić się w fotelu i dać ponieść wspomnieniom. Tytułowy Dziadek – nie jest mój, przepis również, ale moja – Babka(...)pomarańczy oraz cienką strużką wlewamy olej z esencją pomarańczową. Po połączeniu składników dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz suszone wiśnie lekko oprószone mąką. Całość delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto przekładamy do formy babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165ºC i pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną, gorącą babkę wyjmujemy z formy

mojewypiekiinietylko
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 140

Proste, ale bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią ucierania masła - tutaj tego nie robimy 😀. Masło dodajemy roztopione i, co bardzo istotne, ciepłe ( ale nie gorące! ). Ciasto wychodzi miękkie, maślane, lekko biszkoptowe. Bardzo polecam! Aha, doskonale pasować będą tutaj również jabłka czy gruszki, wypróbujcie i z takimi owocami! 😊 .  Składniki(...)pieczenia przesiać i wymieszać. Masło roztopić w garnuszku i odstawić do lekkiego przestudzenia, ale ma pozostać ciepłe. Żółtka oraz jajko utrzeć wraz z cukrami na bardzo jasną, puszystą masę ( ucierałam na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut ). Następnie dodawać po łyżce letnią wodę i miksować do połączenia. Po dodaniu całej wody miksować jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Dodawać

Opowieści z piekarnika
Pyszne ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 877

Chyba najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam do tej pory. Wilgotne , puszyste i ta maślana kruszonka....ach tylko się zachwycać ;) Naprawdę polecam w takie gorące dni do mrożonej kawki albo herbatki :) Blacha : 29 x 24 cm Temp. pieczenia 180C Czas pieczenia: 20 min.+ 50 min Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka(...)żółtko łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu naturalnego truskawki 1/2 szkl. cukru Sposób przygotowania : 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście.  Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut

Różne smaki w kuchni
Babka z daktylami w czekoladowej polewie 72

żeby nie było tak standardowo i klasycznie, mam dla Was babkę z daktylami i migdałami. Babka z daktylami w czekoladowej polewie to alternatywa dla osób, którym przejadły się klasyczne ucierane i drożdżowe baby. Zamiast migdałów możecie śmiało dorzucić posiekane ulubione orzechy. Każde z nich będą świetnie pasowały Babka z daktylami w czekoladowej polewie Składniki: 200 g daktyli ( u mnie HELIO(...)miski wbijamy całe jajka, dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy nasze pokrojone daktyle, cukier, miód, mleko i ponownie całość miksujemy, aż ładnie się połączą składniki. Później do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy

PatiGotuje