ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:124/881)

Ciasto kajmakowe z bananem 98

szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 5 łyżek zimnego mleka 40 dag masy krówkowej kajmak od HELIO Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę(...)stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę tortową, kasze mannę i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i całość dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. 3. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy obficie sokiem z cytryny

Izabelawkuchni
Ciasto piernikowe z cukrową posypką. 90

przyprawy do piernika 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki posypki cukrowej ( u mnie świąteczne gwiazdki ) Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem(...)puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i ponownie dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową

Izabelawkuchni
Babka z serkiem mascarpone 203

drugim, po każdym dokładnie miksując. Nic się nie przejmujcie, jeśli masa się zważy:) Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta. Chwilę ucierać, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy metalowej lub do formy silikonowej, nie wymagającej natłuszczania. Równomiernie rozsmarować. Piec około 50-60 minut w temp

Z miłości do słodkości
Forma silikonowe ciasteczka Tupperware. 168

wróćmy do konkretów ;). Z powodu braku czasu nie miałam okazji jej przetestować wcześniej. Leżała i czekała na swoje 5 min. Ciasteczka wymyśliłam sobie przy okazji robienia szarlotki.  Ciasto kruche, ucierane płatki róż, jabłka i ciasto kruche. Córka dzielnie pomagała mi i była dumna z tego co jej wyszło. Następnym razem mam w planach zrobienie czekoladek w tej formie, ciekawa

Malinowe Pocałunki
Ciasto z rabarbarem 154

Dziś mam dla Was szybkie i proste ciasto z rabarbarem,które zawsze się udaje i z talerza znika w błyskawicznym tempie :)    5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 250 g margaryny Kasi 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 łodyg rabarbaru (ok.500g(...)Rabarbar pokroić na kawałki,posypać 1 łyżką cukru i odstawić. Margarynę,cukier i cukier waniliowy utrzeć do białości,kolejno wbijać po jednym jajku i ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem,dokładnie wymieszać.  Ciasto przełożyć na blaszkę (wym.24/33 cm) wyścieloną papierem do pieczenia,równo rozsmarować i ułożyć kawałki rabarbaru.  Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Kolorowa kuchnia Elki
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 108

mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem

Kuchnia MagdaLeny
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 108

mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem

Kuchnia MagdaLeny
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 164

Ucierane kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami. Posypane kruszonką pachnącą cynamonem i skórką pomarańczową. Łączy w sobie lato z jesienią. Kawałek tego ciacha podany do kawy to prawdziwa przyjemność :) 300 g mąki pszennej 170 g masła 100 g cukru dar muscovado 4 jajka 130 g jogurtu naturalnego łyżka surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek

Mienta blog
DYNIOWE CIASTO Z JABŁKAMI 106

Blaszkę o wymiarach 20x26 cm wykładamy pergaminem. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, miksujemy. Dodajemy purre z dyni a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, układamy na cieście. Ciasto pieczemy ok. 55 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

słodki bratek
Ostatnia wielkanocna babka 141

Ostatnia uwaga - trzeba być ostrożnym i użyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka może wyjść odrobinę mniej puszysta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na ciasto z brzoskwiniami 58

Jeśli już piszę proste ciasto z brzoskwiniami to na pewno jest to takie proste ciasto z sezonowymi owocami. Do tego przepisu możecie wybrać obojętnie jakie owoce. Ja zrobiłam je z brzoskwiniami z ogrodu moich rodziców, które w tym roku obrodziły jak zwariowane. Są słodkie i soczyste. Równe jedna w drugą! Przyjemnie wejść do ogrodu(...)zerwać dojrzałą brzoskwinię do zjedzenia. Są takie sycące! Bardzo lubię te owoce, nie mniej w pysznym wypieku. Samo ciasto to najprostsze w świecie ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, masła i waniliowego cukru. Jest to ciasto pół biszkoptowe, pół ucierane. Jeśli szukacie prostego przepisu na ciasto na niedzielę to bardzo polecam ten wypiek. Możecie nawet użyć do niego lekko twarde brzoskwinie

codojedzenia
Sero - mak 262

sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy(...)makiem. Ostatnim etapem jest przygotowanie masy serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka, ser, proszek do pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm przekładamy ciasto, na to masę makową a następnie masę serową. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
FALE DUNAJU Z TRUSKAWKAMI 189

arakowy Krem budyniowy: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy 3 łyżki wiórek kokosowych, 1 łyżka likieru kokosowego 1 margaryna   Dodatkowo: truskawki, galaretka truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części(...)wierzch ciemne. Układamy truskawki. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach. Krem: W 1/4 szkl. mleka rozpuszczamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Ucieramy margarynę, dodajemy wystudzony budyń, wiórki kokosowe oraz alkohol. Po upieczeniu ciasto odwracamy, smarujemy kremem. Truskawki kroimy na połówki, układamy na kremie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na truskawki

słodki bratek
Babka z białek ..z dodatkiem galaretki 222

Nadmiar białek trza jakoś wykorzystać.. Tu znalazłam przepis na babkę..ja dodatkowo dodałam galaretkę...po upieczeniu ciasta zrobiłam w nim dziury i wlałam tężejącą galaretkę..[ taki pomysł z galaretką gdzieś widziałam w necie]..u mnie wyszła babka z keksówki i 4 malutkie babeczki.. 3 szkl. mąki 7 białek 1 szkl. cukru pudru Kupiec 250 g stopionego masła(...)dodać cukier i ubijać jeszcze ok 10 minut . Cały czas miksując dodać mleko, masło i mąkę, a na koniec cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Ucierać do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch. Piec w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody

Moje domowe kucharzenie
Piegusek 182

wierzch. Piec około 60 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można polukrować, posypać wierzch ciasta kandyzowaną skórką, smaczne jest również posypane cukrem pudrem lub zupełnie bez dodatków. Wykonanie lukru: Cukier puder ucierać stopniowo wlewając sok z pomarańczy lub cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Smacznego

maniapieczenia