ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:131/881)

Keks 171

Keks to pyszne ciasto z mnóstwem bakalii.  To ciasto jest z tych co zawsze się udaje. Spróbujcie i przekonacie się sami :) Składniki: 1,5 szklanki

magiczna kuchnia Kasi
Mega czekoladowe ciasto z fasoli 207

Dobrze przeczytaliście, to ciasto jest z fasoli czerwonej albo białej, takiej z puszki albo świeżo ugotowanej, to jest obojętne. Jest mega pyszne, mega czekoladowe, rozpływa się

Moje Małe Czarowanie
CIASTO "INKA" 171

Jeśli chcecie zrobić szybkie i smaczne ciasto, zdecydowanie polecam to!!! Powidła śliwkowe, firmy  Orzech , których użyłam, dodają całego aromatu, a polewa czekoladowa, którą oblałam całe

słodki bratek
Jagodowe ciasto z serkiem śmietankowym i kruszonką 164

Z kupionych rano jagód amerykańskich upiekłam ciasto.  Delikatne, z dodatkiem serka śmietankowego. Coffee cake. To nazwa kategorii, do której zalicza się to ciasto. Wbrew pozorom

Posadzone i zjedzone
Keks 318

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w

Smakołyki Bereniki
Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami 157

To kolejna moja wariacja na temat ciasta pomidorowego. Tym razem włożyłam do środka jeżyny i węgierki. Bardzo wilgotne i bardzo puszyste ciasto, pracy z nim niewiele

Moje Małe Czarowanie
Wilgotne ciasto na serku kremowym z truskawkami 2184

Jedno z najprostszych, niewymagających i najsmaczniejszych ciast- na kremowym serku (takim do smarowania), ze świeżymi truskawkami, o subtelnej nucie wanilii, która idealnie miesza się z aromatem

Kraina Miodem Płynąca
Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką 166

Kocham rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem. Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a

Moje Małe Czarowanie
Miętowe ciasto z białek 248

Dzisiaj coś dla fanów miętowych smaków…Ciasto na białkach, puszyste, wilgotne o delikatnej nucie mięty, oblane polewą czekoladową.Ja swoje ciasto dodatkowo wzbogaciłam barwnikiem- tylko dla

Kraina Miodem Płynąca
Noc i dzień 292

Puszyste, delikatne, pyszne. Takie właśnie ciasto kryje się pod nazwą "Noc i dzień". Przepis zapisany bardzo, bardzo dawno temu w jednym z moich najstarszych zeszytów. Niewielki

Praktyczna pl
Ciasto kawowe 236

Kolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy ciasto z bloga Agnieszki .Mi jakoś ...po pierwsze ciasto nie wyrosło..a po drugie było takie "kitowate"..i na dodatek

Moje domowe kucharzenie
Babka marmurkowa 187

Ostatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA ,  potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)dosypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać roztrzepane jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę, miksując tylko do połączenia składników. W małej miseczce wymieszać kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej

Domowa Cookierenka Agi
Babka piaskowa 214

jajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut, do czasu aż powstanie jasna i puszysta masa. Do mamy jajeczno-cukrowej dodaj ziarna wanilii. Mąkę przesiej do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Do ubitych jajek dodawaj mieszankę mąki i miksuj na wolnych obrotach do czasu całkowitego połączenia się składników. Na koniec do ciasta wlewaj powoli masło, cały czas

365 dni dookoła kuchni
Cytrynowa babka z kolorową posypką 144

były też nowe pozycje. Natomiast lubię też wracać do starych przepisów, które jeszcze pamiętam z kuchni mojej babci. I jednym z nich jest właśnie przepis na ucieraną babkę cytrynową. To bardzo proste ciasto, które uda się każdemu, nie wymaga zbyt wielu składników, ani zbyt długiego czasu przygotowania. Aby nieco je urozmaicić posypałam je wiosenną zieloną posypką, w 100% jadalną, przygotowaną(...)cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant ok. 2 łyżek soku z cytryny Zielona posypka 50 g herbatników zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton) Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło  z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki. Mąkę przesiewamy

Kulinarne przygody Gatity
Zdrowo ucierane z jagodami! 163

przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-)))))))) Sprawdźcie listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania BABECZEK ZDROWO UCIERANYCH Z JAGODAMI. SKŁADNIKI(...)miski, dodaj mąki, żółtko. Ucieraj dokładnie masę. Jak? Najlepiej -ZDROWO-;-) -wykorzystać do tego taką drewnianą łyżkę - kulę, i mocno okrężnymi ruchami dobrze połączyć składniki. Zobaczycie jak mięśnie pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę

SMYKWKUCHNI
M jak MĄKA 242

więcej popiołu pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji wartościowych dla naszego organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych

Gotuję Testuję
Ciasteczka Ślimaczki 168

zimnego masła 60 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 g kakao 2 łyżeczki kawy Inki 30 ml likieru kawowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Jasne ciasto - masło ucieramy z jajkami, dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier

Słodka Kraina Wypieków
Pleśniak z wiśniami 184

Pleśniak to ciasto popisowe mojej babci, które zrobione przez nią smakuje wyśmienicie. Babcia uciera idealne ciasto kruche, przekłada je kwaśną konfiturą a na wierzchu kładzie chrupiącą i słodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz

Mango Papaja
Babka pomarańczowa 211

Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok.  2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min.  3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić

Kuchnia Prezydentowej
Szarlotka z bezą - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 165

żółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste

My simple kitchen