ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:131/881)

Peruwiańskie ciasto pomarańczowe 185

Wilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z pomarańczami wprost z Peru albo i z Peru i Meksyku. Ciasto bowiem wypiekała pewna babcia Lietta która była pół peruwianką

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Kantyczka 232

Dawno nie robiłam żadnego ciasta, więc nadrabiam zaległości... i to ja efektownie:) Zobaczcie sami, jak to ciasto pięknie wygląda w przekroju. Wbrew pozorom jest proste i

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe' 162

Zapewne już słyszeliście o cieście 'kubeczkowym', jednak dla niewtajemniczonych podpowiem, że cała zabawa z tym ciastem polega na tym, iż składniki odmierzane są kubeczkiem po użytym

Kraina Miodem Płynąca
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 114

Domowe.Proste, zwyczajne ciasto domowe.Nie umiem znaleźć lepszego określenia.Jeśli kiedyś moje dzieci będą wspominać dzieciństwo, chciałabym, żeby zapamiętały właśnie smak tego ciasta. Przepis, po zwiększeniu proporcji

bistro mama
Ciasto marchewkowo-imbirowe 98

Nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego.Jadłam jeden jedyny raz, w tym roku na Wielkanoc.Kupione przez mojego męża, specjalnie dla mnie, bo z myślą o matce

bistro mama
Kanadyjska szarlotka Froda 148

To jedno z najdziwniejszych ciast, jakie do tej pory piekłam. Jest niezwykle proste i bardzo smaczne, ale dziwny jest sposób przygotowania i dziwna jest nazwa tego

bistro mama
Samo zdrowie: ciasto marchewkowe 162

Dzisiaj będzie o boskim cieście marchewkowym. Drugie, które jest na blogu, jeszcze lepsze niż poprzednie.Ogólnie rzecz biorąc, to przeżyłam sporo frustracji związanych z ciastami marchewkowymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torta Caprese 198

Ciasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami, to włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym

Mia Cucina Sofieta
Ciasto "Fale Dunaju" 124

owoce, np. z kompotu) Krem: budyń waniliowy kostka margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Najpierw ciasto: margarynę ucieramy w mikserze z cukrem pudrem. Wciąż mieszając dodajemy po jednym żółtku. Następnie, wciąż miksując, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Potem olejek rumowy(...)dobrze mogą być owoce np. z kompotu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Krem: przygotowujemy budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy margarynę z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony budyń. Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy przestygnie oblewamy nią ciasto. Chłodzimy kilka godzin w lodówce

Marder&Marder Manufacture
Fale Dunaju z galaretką 519

mnie jabłka)Galaretka:2 galaretki wiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyWierzch:tarta czekolada lub polewa - wedle uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta(...)budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, zalewamy mlekiem z budyniem i chwilkę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na małych obrotach.4. Na ciasto wylewamy tężącą galaretkę, wstawiamy do lodówki, aby mocno stężała. Na galaretkę wykładamy krem i wierzch posypujemy tartą czekoladą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jeżynowe Fale Dunaju. 119

masła POLEWA: 200 g białej czekolady 50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego czerwonego soku (ewentualnie wody i barwnika czerwonego)      Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao(...)gotującego się kompotu, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy (masło i krem ma być w takiej samej temperaturze). Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu (na koniec możemy dodać garść jeżyn). Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto.      Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z winem i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy, dekorujemy

Rozpustne gotowanie
Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane 86

ciasta z rabarbarem to miłość, no i może jeszcze rabarbarowy kompot z kostkami lodu. Dojrzałe łodyżki rabarbaru o apetycznym intensywnie czerwonym i różowym odcieniu przyjemnie miękną i rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury, jednocześnie zachowując swój kolor. Słodkie ciasta z kwasowanym rabarbarem są orzeźwiające i mają swoją charakterystyczną świeżość. Rabarbar pasuje to ciast drożdżowych i drożdżówek, ciasta kruchego, ucieranego

ProstePesto.pl
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami 84

Szybko i pysznie. Nic prostszego i godzinie jest ciasto. Wykonanie – tłuszcz roztopić. Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto, wlać przestudzony tłuszcz i dokładnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń
ciasto ucierane z czerwoną porzeczką 145

składniki: 450 g mąki 250 g cukru 200 g masła, w temperaturze pokojowej 75 ml kefiru naturalnego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku

Domowy Smak Jedzenia
Co zrobić, aby ucierane masło lub margaryna do ciasta lub kremu łatwiej nam się ucierało. 136

asło lub margaryna ucierane do ciasta np. babki piaskowej, łatwiej nam się będzie ucierać, jeśli dodamy odrobinę mąki pszennej. Natomiast masło lub margaryna ucierane do kremu łatwiej nam się utrze, jeśli dodamy odrobinę cukru pudru. Pamiętajmy także, aby masło lub margaryna, którą będziemy ucierać miała temperaturę pokojową

Przepisy i porady kulinarne