Dzisiaj coś dla fanów miętowych smaków…Ciasto na białkach, puszyste, wilgotne o delikatnej nucie mięty, oblane polewą czekoladową.Ja swoje ciasto dodatkowo wzbogaciłam barwnikiem- tylko dla
Kraina Miodem PłynącaPuszyste, delikatne, pyszne. Takie właśnie ciasto kryje się pod nazwą "Noc i dzień". Przepis zapisany bardzo, bardzo dawno temu w jednym z moich najstarszych zeszytów. Niewielki
Praktyczna plKolejne wspólne pieczenie ..tym razem piekłyśmy ciasto z bloga Agnieszki .Mi jakoś ...po pierwsze ciasto nie wyrosło..a po drugie było takie "kitowate"..i na dodatek
Moje domowe kucharzenieOstatnio jestem monotematyczna, bo wszystko u mnie dwukolorowe... najpierw ciasto ZEBRA , potem ciastka świąteczne , a teraz babka marmurkowa. Tak, tak - na zdjęciu poniżej to babka. Trochę zakamuflowana, ale przyznajcie, że pięknie się prezentuje imitując ptasie gniazdo :) Swoją drogą bardzo smaczne i niezbyt słodkie, choć wygląd temu przeczy. I jest proste do zrobienia! Niewątpliwie będzie hiciorem na wielkanocnym stole. Składniki(...)dosypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy i ucierać ok. 5 minut (co jakiś czas zebrać masło ze ścianek misy). Na koniec w kilku partiach dodać roztrzepane jajka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę, miksując tylko do połączenia składników. W małej miseczce wymieszać kakao, cukier i kawę rozpuszczalną. Wlać zaparzoną kawę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej
Domowa Cookierenka Agijajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut, do czasu aż powstanie jasna i puszysta masa. Do mamy jajeczno-cukrowej dodaj ziarna wanilii. Mąkę przesiej do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Do ubitych jajek dodawaj mieszankę mąki i miksuj na wolnych obrotach do czasu całkowitego połączenia się składników. Na koniec do ciasta wlewaj powoli masło, cały czas
365 dni dookoła kuchnibyły też nowe pozycje. Natomiast lubię też wracać do starych przepisów, które jeszcze pamiętam z kuchni mojej babci. I jednym z nich jest właśnie przepis na ucieraną babkę cytrynową. To bardzo proste ciasto, które uda się każdemu, nie wymaga zbyt wielu składników, ani zbyt długiego czasu przygotowania. Aby nieco je urozmaicić posypałam je wiosenną zieloną posypką, w 100% jadalną, przygotowaną(...)cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Diamant ok. 2 łyżek soku z cytryny Zielona posypka 50 g herbatników zielony barwnik spożywczy ( u mnie Wilton) Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki. Mąkę przesiewamy
Kulinarne przygody Gatityprzetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych. A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-)))))))) Sprawdźcie listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania BABECZEK ZDROWO UCIERANYCH Z JAGODAMI. SKŁADNIKI(...)miski, dodaj mąki, żółtko. Ucieraj dokładnie masę. Jak? Najlepiej -ZDROWO-;-) -wykorzystać do tego taką drewnianą łyżkę - kulę, i mocno okrężnymi ruchami dobrze połączyć składniki. Zobaczycie jak mięśnie pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę
SMYKWKUCHNIwięcej popiołu pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji wartościowych dla naszego organizmu. TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje, dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty. TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych
Gotuję Testujęzimnego masła 60 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 g kakao 2 łyżeczki kawy Inki 30 ml likieru kawowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Jasne ciasto - masło ucieramy z jajkami, dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier
Słodka Kraina WypiekówPleśniak to ciasto popisowe mojej babci, które zrobione przez nią smakuje wyśmienicie. Babcia uciera idealne ciasto kruche, przekłada je kwaśną konfiturą a na wierzchu kładzie chrupiącą i słodką bezę. Mój przepis jest inny, zdaję sobie sprawę, że nigdy nie dorównam babcinemu pleśniakowi i dobrze, zawsze będzie dla mnie wyjątkowy. Nie mniej jednak moja wersja została zaakceptowana przez mistrzyni słowami: "Umiesz
Mango PapajaUtrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok. 2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać do ciasta i ucierać ok 4 min. 3. Formę do babek wysmarować i wylać ciasto. Piec ok 45-55min. w temperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić
Kuchnia Prezydentowejżółtko 4 łyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste
My simple kitchenBlachę wykładamy papierem do pieczenia- u nas była to standardowa blacha na duże ciasto, ale następnym razem użyję mniejszej, żeby warstwa pianki była grubsza. Na papier ucieramy na grubej tarce większą cześć ciasta, wyrównujemy dłonią i pieczemy 15-20 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. My na szczęście piekliśmy chłodnym wieczorem i wystawienie(...)opadnie i z pianki nici. Na podpieczony spód wykładamy pianę, na niej układamu opłukane i pokrojone na mniejsze cząstki truskawki i lekko wciskamy je w pianę. Na wierzch ucieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w 190*C około 30-40 minut. Jemy (smutek) po wystudzeniu. Muszę przyznać, że to bardzo przyjemne ciasto. Trochę przypomina sernik, ale jest znacznie lżejsze
les mirabellesinna wersja malinowej chmurki. Jeśli macie zapas mrożonych wiśni lub po prostu uwielbiacie wiśnie to wiśniowa chmurka Was zachwyci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wiśniowa chmurka Składniki Składniki na ciasto: 6 jajek 300 g masła 400 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie Składniki na pianę: 180 g cukru drobnego szczypta soli 75 g płatków migdałowych(...)czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30 % lub 36 % 500 ml serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny czubate 3 łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży
To co lubię - gotuję i polecamdobrze nie działa na poprawę nastroju po ciężkim tygodniu pracy, jak filiżanka pysznej, aromatycznej kawy i słuszna porcja lekkiego, wybornego ciasta. Zapewniam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Malinowe delicje – malinowa chmurka Składniki Składniki na ciasto: 6 żółtek 300 g margaryny 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru Składniki na pianę: 6 białek szczypta soli(...)serka mascarpone 4 czubate łyżeczki żelatyny (opakowanie 70 g) 3 czubate łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy
To co lubię - gotuję i polecam