mojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma
moj przepis naBardzo smaczne, delikatne i mięciutkie ciasto. Słodycz miesza się tutaj z cierpką nutą żurawin, smak nie do opisania, i Was z pewnością zachwyci :) Łatwe i szybkie
Domowa cukiernia EwyBardzo lubię proste i szybkie ciasto z owocami , które mogę skręcić na poczekaniu. Dzisiaj chodziło za mną właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki
codojedzeniacukru czerwony barwnik spożywczy Waniliowe ciasto 2 szklanki mąki 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy (40g) Różowe ciasto: Masło ucieramy na miękki puch. Wsypujemy cukier i nadal ucieramy. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy mąkę. Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste wówczas dodać 2-3 łyżki mleka. Na końcu dodać
My simple kitchenRodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut, po czym je odcedzamy i obsypujemy mąką. Wanilię przekrajamy na pół i wydłubujemy z niej nasionka, które dodamy do ciasta Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do rosnącego ciasta razem z wanilią, rodzynkami i dwiema łyżkami skórki pomarańczowej. Podczas wyrabiania porcjami dodajemy roztopione masło (nie może być gorące
Pełna Lodówkaprzesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Krok 3 Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. malakserem, a potem ugniatamy ręką. Krok 4 Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej tym lepiej
CoolinarniePLPewnego pięknego dnia chciałam upiec ciasto z rabarbarem (tak, tak, jeszcze mi się nie znudził). Miałam już jedno upatrzone, ale było zdecydowanie zbyt wymagające. Byłam trochę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmielonego twarogu ciasto francuskie jeden płat 2 łyżeczki cynamonu pół paczki budyniu śmietankowego dwa jajka dwa jabłka ok pół szklanki cukru Wykonanie: Formę do tarty wykładamy ciastem. Twaróg ucieramy z jajkiem, cukrem, cynamonem i budyniem. Wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy równo,. Na masę układamy drobne kawałki jabłka. pieczemy w 220 st. C ok 40 min. Niestety nie zdążyłam
W kuchennym oknie EwyŁatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3
RAROSSAciasta, na to przeciwległy koniec ciasta. Kroję w pasy o szerokości około 5-7 cm i każdą skręcam przez środek tworząc coś w rodzaju muszki Wierzch każdej drożdżówki smaruję roztrzepanym białkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na ok 20 min. do zrumienienia. Wyjmuję upieczone i smaruję polewą, którą ucieram(...)lukier, czyli cukier ucieram dolewając po trochu gorącej wody, dzięki czemu, po wystygnięciu, drożdżówki wyglądają jak posypane kryształkami. Rozwałkowuję drugą część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia w 200'C. Wyjmuję, smaruję polewą i odstawiam
Ciasteczkowy PotwórBabka z łatką z PRL-u Dziś na deser poleca się ucierana babka z łatką z PRL-u . Taka maślana babka z kakao to tradycyjny, stary przepis, który znalazłam w wydaniu ,,Kuchni Polskiej" z lat 60. Ciasto udaje się za każdym razem, babkę naprawdę trudno zepsuć. Zobacz przygotowanie babki krok po kroku na filmie: Kliknij tu, by subsk(...)rybować mój kanał na Youtube Aby ucierana babka z kakao udała się idealnie, warto pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (zwłaszcza masło i jajka). Należy zwrócić uwagę na długie i dokładne ucieranie żółtek z masłem, natomiast mieszać krótko i tylko do połączenia po dodaniu mąki - zbyt długie mieszanie na końcowym etapie może spowodować zakalec oraz
Lekcje w kuchnimleka (pół litra) szczypta soli Wykonanie : Żółtka ucierać z cukrem i wodą ,aż masa zjaśnieje i będzie puszysta. Nadal miksując dodać masło. Przesiać mąkę i kakao , wlać mleko . Połączyć wszystkie składniki. Masa jest rzadka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczypta soli . Delikatnie połączyć pianę z ciastem. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej
Malinowa KawiarenkaProste i niewyszukane, ale bardzo aromatyczne i smaczne ciasto. Czasem mam ochotę na coś tak prościutkiego i wręcz banalnego :). Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie, a dzięki temu, że po upieczeniu nasączamy je świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, jest również wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Polecam do popołudniowej kawki lub herbatki :). Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 200 g masła(...)cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( ucierać około 10 minut ). Dodać skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt/aromat, jeśli używacie i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując/ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około
Opowieści z piekarnikaserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą następnie na zmianę z jajkami dodajemy do utartego masła, cały czas miksując na małych obrotach
Słodkie zapomnieniełyżek kaszy manny, 3 łyżki syropu migdałowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: gotowe kruche ciasto (można pominąć), polewa czekoladowa WYKONANIE Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, następnie masę makową, jabłka, orzechy, mannę, proszek do pieczenia oraz syrop. Mieszamy. Z białek ubijamy
słodki bratek