ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:165/395)

121. Czerwienie na straganach czyli: zawijane drożdzówki z truskawkami i domowym budyniem waniliowym 216

inaczej będzie się wylewał). Gdy takową otrzymamy zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Całą powierzchnię smarujemy ostudzonym budyniem, kolejno ostudzoną masą truskawkową i całość sprawnie zwijamy w roladę("rulon"). Podłużny zawijas tniemy na ok.1,5cm. kawałki (powinny wyjść "ślimaczki") (; Zawinięte bułeczki wykładamy

Symfonia Smaków
Krajanka truskawkowa z masą serową 136

Sezon truskawkowy jest dość krótki, to korzystam, korzystam i jeszcze raz korzystam:) Tym razem moja propozycja super smacznego ciasta z truskawkami. Do tego mała czarna i relaks w ogrodzie:D Składniki: 1 kostka masła 8 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 7 łyżek mąki 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 60 dag truskawek

Ciasteczkowy Potwór
Naleśniki z dżemem 160

około 8 Składniki: Na naleśniki: 0,5 litra mleka 1 ½  szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli

Kolizje Smaków
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką 694

opcjonalnie ze śmietan-fix'em. Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku. Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada truskawkowa 127

truskawek (u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać po żółtku i ubijać jeszcze przez chwilę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać mikserem na niskich obrotach lub szpatułką. Ciasto wyłożyć na dużą blachę (taką na szerokość

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto Truskawkowe z Bezą 316

zrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm. Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę

Mama Gotuje
Ciasto z masą śmietankową i owocami 160

dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać Wylać ciasto do tortownicy(24 cm),z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 25 min. Zdjąć papier i wystudzić. masa 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1/2 litra wody. Wiśnie odsączyć z zalewy, jagód nie rozmrażać. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć

Mix smaku
Arbuzowiec 327

przesiać odstawić. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać mąkę, kakao i proszek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Biszkopt z makiem: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka(...)Odstawiamy do wystudzenia. Delikatnie tężejącą masę wykładamy na już sztywną masę śmietanową. Przykrywamy biszkoptem makowym. Dodatkowo: kawałek arbuza 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody, studzimy. Arbuza pozbawiamy skóry i odpestkowujemy, kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu ciasta i zalewamy zimną tężejącą galaretką. Całość chłodzimy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym 102

Ciasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest. Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku" Składniki na formę(...)szklanka cukru 2 jaja Mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe 600 g truskawek * 1/2 szklanki cukru 200 g jogurtu greckiego *poza sezonem można użyć mrożonych  Przygotowanie: 1. Mus truskawkowy - galaretki przygotowujemy z 800 ml wody,  mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się  2. Truskawki odszypułkować i włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez

Słodki Kompromis
CIASTECZKA CZEKOLADOWE 116

idealne na dzisiejsze Walentynki 💗💗💗 Są bardzo proste w przygotowaniu- wszystkie składniki razem ucieramy mikserem, uzyskane ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Można je wykonać w kilku wersjach: pojedyncze z polewą lub podwójne przekładane ulubioną masą. Ja zrobiłam w trzech wersjach - pojedyncze z polewą posypane maczkiem truskawkowym, podwójne małe serduszka przekładane kajmakiem, podwójne ciasteczka z dziurką w kształcie serduszka również przekładane kajmakiem(...)masła 2 jajka 1 op. cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody szczypta soli puszka kajmaku maczek truskawkowy Delecta Polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Wykonanie: W misce łączymy przesianą przez sitko mąkę pszenną, sodę, sól i kakao. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli

Kuchnia MagdaLeny
Malinowa chmurka 121

Serdecznie polecam 💜 Do ciasta można użyć mrożonych malin. Składniki blaszka 23/33 cm: ciasto kruche: mąka pszenna 150 g, cukier 30 g, żółtka 3 szt, masło 100 g, proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki, galaretka z malinami: maliny świeże lub mrożone 600 g, galaretka malinowa lub truskawkowa 3 szt, woda wrząca 3,5 szklanki, krem z mascarpone: śmietanka

kulinarne odsłony pati
Mleczny galaretkowiec 914

radość dzieci bezcenna. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 galaretki w różnych kolorach (u mnie truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i turkusowa) 0,5l mleka 3 łyżki żelatyny ok. 1/3szkl. zimnej wody 3 łyżki cukru kryształu 1łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Przygotowanie tego ciasta rozdzieliłam sobie na dwa dni. Jednego dnia wieczorem przygotowałam sobie galaretki. Mianowicie każdą galaretkę wysypałam do oddzielnej

Waniliowe Improwizacje
Ryżownik z jagodami Acai na spodzie z nerkowców (bez glutenu, cukru białego, bez pieczenia) 96

I nas dopadło truskawkowe szaleństwo! Dlatego sezon na lekkie desery bez pieczenia uważamy za otwarty :) Ten ryżownik idealnie się do tego nadaje, nie tylko jest smaczny

Candy Pandas
Sernik na zimno w biszkopcie 170

Jak już wiele razy wspominałam, że serniki są moimi ulubionymi ciastami. Łatwe, szybkie i proste! Odkryłam coś innego, specjalnego... Sernik na zimno w biszkopcie! Rewelacja! Składniki

Truskawkowa Fiesta
Bakewell tart 92

wyśmienitym:-) Składniki na spód: 200g mąki 150g masła 60g cukru pudru żółtko Składniki na nadzienie: 6 łyżek dżemu truskawkowego 100g masła 100g cukru 3 jajka 150g zmielonych migdałów pół łyżeczki ekstraktu migdałowego 30g płatków migdałowych Sposób przygotowania: Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Mieszamy mąkę z cukrem pudrem, masłem i żółtkiem. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie(...)rozwałkowujemy cienką warstwę ciasta i układamy w formie do pieczenia. Widelcem nakłuwamy tartę i wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Następnie pieczemy 20 minut w 180 º C, uważając by spód się nie podniósł. Jeżeli tak się stanie, przebijamy go widelcem. Następnie przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy by lekko przestygło. Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy ekstrakt migdałowy, masło

wysmienity