ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:172/395)

Naleśniki z Serem i Musem Truskawkowym 252

dżemem. Tu miałam problem z przepisem na naleśniki, bo ciasto na nie zawsze robię na "oko", ale troszkę się postarałam i mniej więcej odmierzyłam :) Ser lekko podrasowałam malinami w syropie ETERNO i tak jak zauważycie bie dodawałam żółtka, a dżem? Dżem to już moja robota z zeszłego roku, raczej Mus Truskawkowy , który uwielbia mój syn. Czemu i ser i dżem(...)stosuję taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny w syropie (syropu i owoców) DODATKOWO: domowy  Mus Truskawkowy Tu tak samo prosto

Blondynka Gotuje
Tort z bitą śmietaną i galaretką na dwukolorowym cieście 217

pyszny, dwukolorowy tort z bitą śmietaną, który sprawdzi się zarówno na domowych urodzinach, imieninach  jak i podczas niedzielnej kawki w gronie najbliższych. Wykonanie: Lucyna Tymborowska Składniki na ciasto potrzebować będziesz: 6 jajek 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1-2 łyżki(...)szklanki mocnej herbaty z cytryna i cukrem /ewentualnie ze spirytusem owoce do dekoracji 1 galaretkę (truskawkową lub wiśniową). Zacznij od przygotowania galaretki zgodnie z zalecaniami na opakowaniu (możesz zmniejszyć nieco ilość wody) - gotową wylej na blaszkę o wymiarach takich samych jak pieczone później ciasto (tj. np.24 cm x29 cm) i odstaw do ostudzenia.Teraz przejdź do pieczenia ciasta.  Jajka rozbij

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Torcik truskawkowo-wiśniowy (na zimno) 265

digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Bardzo łatwe i smaczne ciasto na zimno, które zawsze się udaje i ładnie wygląda. Torcik jest delikatny, lekki i fajnie komponuje się smakowo. Dla urozmaicenia można dodać świeże owoce. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Masa serkowa: 330g serka homogenizowanego truskawkowego 200g słodkiej śmietany (22-36%) 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 3-4 łyżeczki(...)cukrem i i nadal miksując - z serkiem truskawkowym.   Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Połowę masy rozsmarować na biszkoptach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. (Resztę masy trzymać w temperaturze pokojowej). Po tym czasie na masę przelać połowę galaretki (lekko ściętej). Ciasto ponownie wstawić do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie

Di gotuje
WALENTYNKOWA PIANKA BEZ PIECZENIA – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 108

więc i w naszej słodkiej serii na blogu nie może zabraknąć przepisów pełnych miłości. Zaczynamy od pysznego ciasta bez pieczenia, do zrobienia w kilkanaście minut. Kruchy spód , w tym przypadku z płatków kukurydzianych połączonych z czekoladowym kremem przykryty słodką, truskawkową pianką i galaretką tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze. Kod: SYLWIA2020 rabat na zakupy w https://www.sweetdecor.pl(...)pierników. SKŁADNIKI: SPÓD: * płatki kukurydziane ( zamiennie na kruche ciastka ) – 300 g * krem czekoladowy typu nutella – 250 g * miód prawdziwy – 3 łyżki PIANKA I GALARETKA: * galaretka truskawkowa – 4 szt * woda – 900 ml * śmietana 36% – 2 szkl = 500 ml WIERZCH: * mleko kokosowe ( rzadkie z gęstym ) – 1 szkl = 250 ml * żelatyna – 2 łyżeczki * zimna woda

Ostra na Słodko
Ciasto z masą kokosową 134

CIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt  śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy(...)proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę  i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę

ciasta i desery czyli na słodko
Ciasto kokosowe 189

CIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy(...)proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę  i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę

Camilla w kuchni
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 206

Był to jeden z większych tortów jakie wykonywałam do tej pory. Ciasto było jednym z punktów uroczystości jaką jest Pasowanie na Pierwszoklasistę. Oprócz wytycznych jakie dostałam co do doboru smaków przeprowadziłam wywiad z dziećmi znajomych - okazało się, że ulubionymi smakami pociech są: miejsce 1: bananowy, miejsce 2: truskawkowy miejsce 3: czekoladowy Tak więc wykonawszy tą dogłębną analizę zabrałam się(...)formę dodawać po jednym żółtku i ubijać.  Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.  * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić

kawawszklance
Szarlotka z marcepanem i truskawkami 142

Szarlotka to moje ulubione ciasto jesienno-zimowe, ale tak bardzo tęsknie już za wiosną i ciepłem, że gdy ostatnio piekłam ciasto na weekend, dodałam do niej truskawek. Urozmaiciłam ją także marcepanem, przez co było nieco słodsze, niż szarlotka którą piekę zazwyczaj. Myślę, że każdy znajdzie w tym wypieku coś co lubi :) 220 g mąki pszennej jasnej 80 g mąki pszennej(...)średnich jabłek szara reneta szklanka mrożonych truskawek 200 g marcepanu łyżka cynamonu (używam cejlońskiego) opcjonalnie puder truskawkowy (zmielone liofilizowane truskawki) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i jogurt. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy

Mienta blog
Ciasto z truskawkami galaretką i bitą śmietaną 447

wymiarach  24 cm x 24 cm i wysokości 8cm na ciasto: 75 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 75 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru kryształ 5 jajek rozdzielone białka od żółtek (jajka L) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę truskawkową: około 400 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 800 ml gorącej wody (używam mniej

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta truskawkowa 168

żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - 1 galaretka truskawkowa - 300 ml śmietany 30% - 1 op. Śmietan-Fix Przygotowanie: Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody i odkładamy do schłodzenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami

Kulinarne życie
Czekoladowy jagielnik z truskawkami 542

Świeże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam! ok 100 g herbatników maślanych 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzącej wody 1/2 kg świeżych truskawek KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 1/2 szklanki mleka 2 szklanki wody(...)wyłożyć gęsty krem czekoladowy. Wyrównać i odstawić do przestudzenia. Na wierzchu ułożyć świeże i oczyszczone truskawki. Galaretki rozprowadzić w wodzie i zimną wylać na truskawki. Odstawić do stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta z owocami , Dania z kaszą , Desery , Dla dzieci Tagged: czekolada , galaretka , kasza jaglana , truskawki

https:KKuchniaMniam
Tarta z rabarbarem, 100-tny wpis, Liebster Blog i...niespodzianka :) 207

komentarze, wiadomości i przede wszystkim za obecność :) Jesteście kochani :*:*:* Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 żółtka 12 dag masła szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 60 dag rabarbaru 10 dag cukru 1 kisiel truskawkowy Beza: 3 białka 10 dag cukru płatki migdałowe Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Rabarbar obieramy(...)będzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim tortownicę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie ubijamy bezę. Białka ubijamy na sztywno i powoli wsypujemy cukier. Całość mieszamy aż beza stanie

My simple kitchen
wegański biszkopt z agaretką rabarbarowo-truskawkową 225

sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające i pyszne ;) Idealne w gorące dni, gdy nie mamy ochoty na cieżkie posiłki. WEGAŃSKI BISZKOPT Z "AGARETKĄ" RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ przepis autorski // tortownica 18cm ~wegański biszkopt *przepis - klik* ~200g rabarbaru (waga po obraniu) ~200g truskawek ~kilka łyżek wody(...)gęstnieć. Gdy zauważmy, że masa już gęstnieje możemy wylać ja na biszkopt (który należy wcześniej umieścić w tortownicy wyłożonej folią spożywczą) i wstawić do lodówki. Po ok. 30 minutach ciasto powinno być gotowe ;) Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Brownie z truskawkami 165

gdzie zaspokajam swoje truskawkowe potrzeby, choć kolejki jak za czasów PRL-u i tak warto bo smakiem nie dorównuje im żadna inna. Najchętniej ostatnio zjadam truskawki na surowo, najczęściej w tzw. "miseczce zdrowia" czyli mieszaninie ziaren, nasion i owoców. Często również przetwarzam na najukochańszy koktajl mojego syna i z reguły kiedy właśnie chcę zabrać się za ciasto już

Słodki Kompromis
tarta truskawkowa z miętą 183

składników mus truskawkowy do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier i zagotowujemy gotujemy ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładki mus spód mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kroimy na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka dodajemy nie więcej niż połowę jajka, tak aby połączyć składniki w gładka kulę ciasto wkładamy do lodówki

zobacz ich smak