małych słoiczków 2 galaretki o różnych smakach (u mnie cytrynowa i truskawkowa) 2 serki homogenizowane (u mnie cytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek) A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance
Kuchnia w opałachlekkie ciasto. Puszysty kakaowy biszkopt, delikatny śmietankowy krem, chrupiąca czekoladowa beza, a pomiędzy tym wszystkim - duża ilość truskawek ukrytych w galaretce. Czy to może nie posmakować? ;). Dodam, że ciasto jest dość wysokie i wychodzi go spora blacha, więc jest w sam raz na większą liczbę gości lub po prostu dla licznej rodzinki :). Owoce można tu zmieniać w zależności od tego(...)odkrawając ich podstawę ( od strony szypułki ). Zagotować 3 szklanki wody, rozpuścić w nich 3 galaretki truskawkowe. Wystudzić, następnie wstawić do lodówki do zgęstnienia. Należy tego pilnować aby galaretka całkiem nie stężała, musi być jednak wyraźnie ścinająca się aby nie spłynęła z ciasta. Taką mocno tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy : Dobrze schłodzoną śmietanę
Opowieści z piekarnika(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sezon truskawkowy niestety powoli dobiega końca. Warto więc zamknąć odrobinę pysznych truskawek w słoikach, przygotowując z nich dżem truskawkowy. Poniżej znajdziecie
Przepiski.plChociaż klimat świąt już dawno za nami, za oknem nie ma śniegu, ale zapach pomarańczy i cynamonu rozchodzący się po całym mieszkaniu jest cudowny! Zachęcam do
Truskawkowa FiestaKombinowanie w kuchni to moja specjalność, więc po raz kolejny postanowiłam zaszaleć! Ciasto z gałką muszkatołową? Dlaczego nie! Dzięki dodanej mące ryżowej ciasto jest bardzo miękkie
Truskawkowa Fiestaproszku do pieczenia łyżka octu Składniki na warstwę jabłkową: 1 ½ kg jabłek 1 galaretka truskawkowa Ponadto: ½ l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego
Słodki ZakątekKońcówka truskawek..i trza je wykorzystać do pysznych bułeczek..niedawno z takiego samego ciasta i nadzienie robiłam odrywaną drożdżówkę [klik]. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl.cukru (55 g) 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Za pomocą szklanki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, włożyć masę truskawkową,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec
Moje domowe kucharzenieW tym roku sezon na gruszki w moim ogródku był bardzo owocny. Z okazji, że bardzo lubię te owoce postanowiłam przygotować bardzo smaczne i apetyczne ciasto
Truskawkowa FiestaPo raz pierwszy miałam okazję wypróbować mąkę kokosową i jagody goji. Na pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło
Truskawkowa FiestaZ rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak
Truskawkowa Fiestaużyć galaretek o dowolnym smaku, przy czym aby uzyskać różowy torcik najlepiej, aby były to np. malinowa, wiśniowa, truskawkowa, arbuzowa. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką. Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec
Gospodyni Miejskałyzki śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie: 1 - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Wodę zagotowujemy(...)Piana: 4 białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawarstw ciasta przygotowuje się banalnie prosto. Najlepiej w celu dodawania kolejnych warstw wykorzystać wysoką obręcz. Ja ostatnio w taką zainwestowałam i jestem bardzo zadowolona, bo nie muszę się już wspomagać folią aluminiową w celu przedłużenia za niskiej obręczy tortowej. Ciasto prezentuje się na tyle dobrze, że nie potrzeba tutaj wymyślnych dekoracji. Właściwie wystarczy starta mleczna czekolada na wierzch ciasta(...)obie galaretki truskawkowe i żelatynę. Dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki, aby prędzej stężała. Świeże truskawki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mrożonych nie odmrażać, tylko przekroić na pół (ja mrożę już połówki truskawek). Na biszkopt nałożyć wysoką obręcz. Ułożyć najpierw truskawki przekrojem do obręczy, a pozostałe równomiernie na cieście. Owoce zalać
Passions hobbies lifesoli dżem truskawkowy olej do smażenia cukier puder do posypania Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłego ale nie gorącego mleka. Wymieszać i zostawić na 15 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, a masło roztopić w ciepłym mleku. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki z cukrem i solą. Zagniatamy ciasto dolewając masło(...)wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i zostawić na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm posypując blat mąką. Okrągłą foremką wycinamy koła. Przykrywamy ścierką smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Faszerujemy pączki dżemem truskawkowym i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w oparachciasto wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy że dzień wcześniej upieczesz biszkopt i sernik, a drugi dzień poświęcisz na krem i wykończenie. Równie dobrze możesz zrobić to ciasto w formie okrągłego tortu, więc jeśli nadarza się jakaś okazja, to nawet się nie wahaj. Przygotuj je, a jeśli chcesz- zdjęciem podziel się na Facebooku lub Instagramie oznaczając profil @Kuchnia(...)szklanki wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Rozpuszczamy także wg przepisu na opakowaniu 2 galaretki na wierzch ciasta i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy rozgniecione np. widelcem truskawki. Do kremu dodajemy gęstniejącą (nie płynną!) galaretkę. Przełożenie: Biszkopt- ½ kremu truskawkowego- sernik- pozostały krem truskawkowy- umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki- całość zalewamy przygotowaną wcześniej i tężejącą galaretką
Kuchnia w czekoladzie