każdy dzień jest dobry na okazywanie miłości. Tyle na temat święta zakochanych. Tudzież święta wariatów. Przepis na ciasto drożdżowe jak i pomysł zaczerpnęłam stąd ( klik ). Znajdziecie tam również ilustrowany instruktaż składania takich serc. Ja zmieniłam tylko nadzienie na domową konfiturę truskawkową ale marmolada również się nada. Składniki na 10 sztuk: 160 ml mleka 2,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli(...)opakowanie) konfitura truskawkowa lub marmolada Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Mleko wraz z masłem podgrzewać na małym ogniu aż masło się rozpuści a całość będzie ciepła (nie gorąca!). Mąkę wymieszać z cukrem, solą i suchymi drożdżami. Następnie do miski dodać jajko i wlać masę mleczno-maślaną. Za pomocą miksera (z hakami do ciasta drożdżowego) wyrabiać
My simple kitchenkońca życia. Pyszne, puszyste, leciutkie…. niebo w gębie. Być może właśnie dlatego mam sentyment własnie do ciasta drożdżowego. Dziś chcę się z Wami podzielić na drożdżówkę w nieco innej wersji – całość bowiem upieczona jest z małych drożdżowych ślimaczków wypełnionych marmoladą truskawkową. Aby sięgnąć po kolejną porcję nie trzeba używać noża, można je bowiem dzielić odrywając ręką. Składniki(...)marmolady truskawkowej lub innej dowolnej Masło roztapiamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie). Drożdże rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami cukru (nie musimy odstawiać do wyrośnięcia) Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i szczyptą soli na puch. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, drożdże, mleko oraz masło. Zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto – do momentu aż będzie ładnie odchodzić
Fascynacje AniCześć! Ostatnio naszła mnie ochota na zawijane bułeczki drożdżowe. Upiekłam więc ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową i dziś podzielę się z Wami przepisem. Bułeczki są pyszne, bardzo puszyste. Zawijańce drożdżowe z konfiturą to fajna alternatywa dla wersji z cynamonem . Składniki: 250 ml tłustego mleka 25 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 500 g mąki pszennej(...)ulubionej konfitury Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia. Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta
Moja pasja smakuPolecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK 6 dużych jajek 10 łyżek mąki pszennej 1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru) ½ szklanki cukru 12 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki
Takie tam pichceniesuchych drożdży -250ml napoju roślinnego (u nas sojowe) -50g oleju kokosowego -łyżka cukru kokosowego -płaska łyżka soli -200g pieczonej/gotowanej na parze dyni Hokkaido Krem kokosowo-truskawkowy -200g kremu kokosowego KTC- Kuchnie Świata -50g śmietany kokosowej (stała część z puszki mleka kokosowego) -2łyżki mąki migdałowej lub mielonych blanszowanych migdałów -20g ksylitolu -20g liofilizowanych(...)mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z odrobiną mąki orkiszowej i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok godziny. KREM KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY Masło kokosowe podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia wraz ze śmietanką kokosową i ksylitolem. Do ostudzonej mieszanki wsypać liofilizowane
Candy PandasPuszysta drożdżówka nadziana kisielem rabarbarowo-truskawkowym. Pieczona w bardzo ciekawy sposób ;) Pierwszy raz spotkałam się z taką zakręconą drożdżówą :D Bardzo smaczna, delikatna, nie za słodka. Owocowy kisiel można zastąpić oczywiście czymś innym. Na przykład Nutellą ;) Ciekawe jak by smakowała... A przepis nadesłała Pani Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie . Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie(...)ROLI GŁÓWNEJ" :) Składniki: Ciasto: 4 szkl mąki pszennej 70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-)) 300 ml letniego mleka 50 g roztopionego i ostudzonego masła 4 żółtka 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru Owocowy kisiel: 500 g rabarbaru 200 g truskawek 1 kisiel truskawkowy szczypta soli około 3/4 szkl cukru
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki cukru pudru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek 3 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywną pianę,dodajemy cukier i po jednym po żółtku i ucierając dalej.Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie mieszamy . Ciasto przelewamy do formy (25x40c.) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min. w temperaturze
Bajeczna Kuchniacukru krysztalu 800 ml mleka 3 łyżki kawy mielonej kawy 1 kostka masła dodatkowo 100ml naparu kawy rozpuszczalnej dżem truskawkowy lub śliwkowy przygotowanie biszkopt upiec w blaszce 24 x 24 (tu akurat mój błąd bo upiekłam w dużej blaszce i ciasto nie jest za wysokie ale kulinarne pomyłki się zdarzają ) Jajka rozdzielamy osobno żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywno
Moje WyrobyTo przepis na bardzo proste lody truskawkowe, bo kiedy za oknem upał, to myślimy tylko o tym, jak się schłodzić 3 składniki i gotowe. Składniki (na
Słodki sentymentDżem truskawkowy Przepis na domowy dżem z truskawek bez konserwantów. Dżem truskawkowy możesz kupić w każdym sklepie, ale ten przepis na dżem z truskawek sprawi
Cztery FajeryDo przygotowania potrzebujemy: Galaretka Galaretka bez cukru- 42g (truskawkowe, cytrynowe) Erytrytol sproszkowany – 72g Gorąca woda- 750ml Wypełnienie Śmietana 36%- 240g Gorąca woda- 130ml Erytrytol sproszkowany
serzmiesemKrem z truskawek do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć
Słodki PomysłUltra szybkie, sycące i aksamitne w smaku ciasto z wykorzystaniem mąki ryżowej oraz dżemu brzoskwiniowego. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 4
Truskawkowa FiestaSernik jedno z najlepszych i najszybszych ciast. Bardzo dawno nie jadłam tradycyjnego sernika, ale postanowiłam zrobić w nieco innym wydaniu. Wykorzystałam budyń oraz banana. Rozpuszcza się
Truskawkowa FiestaTruskawkowe szaleństwo. I płomienny romans z tofu, rozniecany pieprzem, obficie zakrapiany octem balsamicznym. A na to wszystko spokojnie zezwala zielona z zazdrości sałata. SAŁATKA Z
W kuchni Karmel-itki