ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:166/395)

Babeczki fasolowe słodzone daktylami 121

Dania z fasoli na słodko są jedne z moich ulubionych przekąsek. Ciasta, ciasteczka, a tym razem babeczki z daktylami. Zachęcam do wypróbowania, bo rozpływają się w

Truskawkowa Fiesta
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 142

Kolejna premiera sezonowego rabarbaru. Tym razem szybkie i smaczne ciasto. Robi się się błyskawiczne, a smakuje wyśmienicie! Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 1

Truskawkowa Fiesta
Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą 119

"Na tak duże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie

Słodkie Przyjemności
Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym 157

Pampuchy, czyli ciasto drożdżowe gotowane na parze. U mnie w wersji na słodko z sosem śliwkowym. Równie pyszne będą z sosem malinowym, jagodowym czy truskawkowym. Moje nie są zbyt kształtne, gdyż podczas parowania miały mało miejsca i postykały się bokami ;) Składniki na ok. 13 sztuk: 22 g drożdży 100 g cukru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mlekiem oraz 1/2 szklanki mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut w ciepłe miejsce. Dodać całą pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli. Wyrabić ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk można dodać trochę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h (ciasto

Moja Galeria Smaku
PIANKA CYTRYNOWA 412

Przepyszne, delikatne, lekko kwaskowe ciasto. Takie "ptasie mleczko". Zachwyca nie tylko widokiem, ale i smakiem. Na podstawie tej wersji możemy stworzyć wiele różnokolorowych "Pianek", np. truskawkową, agrestową, pomarańczową. Różne kolory galaretek to różne wariacje smakowe. Przepis wygrzebany w necie, niestety nie pamiętam źródła. Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm; Biszkopt: 3 jajka; 1/2 szklanki cukru kryształu; 2/3 szklanki mąki(...)ubijać, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sito, sok i skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony biszkopt wystudzić. Formę tę, w której był pieczony

In my kitchen
Naleśniki żytnie z twarożkiem kokosowym i lodami truskawkowymi 127

Składniki dokładnie zmiksować. Przesmarować patelnię masłem przed pierwszym naleśnikiem i wylać chochelkę ciasta. Smażyć, aż jedna strona będzie sucha, przewrócić i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.   Twarożek:     2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku Podawać z twarożkiem i gałką lodów  truskawkowych (u mnie domowy sorbet) . Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Piernik świąteczny 486

tych co nie lubią czekać na leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka mleka- 1 szklanka cukru- 1/2 słoika dżemu truskawkowego- 1/2 szklanki oleju- 3 jajka- 2 łyżeczki kakao- 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówkiPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę

Zainspirowana w kuchni
Bezglutenowe Placuszki W Trzech Odsłonach Z Truskawkami I Chią 136

miejsce 1 łyżkę maki grycz.) 2 łyżeczki ksylitolu do posłodzenia lub cukru pudru 1 całe jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 8-10 średnich truskawek Sos Truskawkowy: 3-4 łyżki jogurtu nat. parę truskawek ksylitol/cukier puder do osłodzenia 1. Wlewamy mleko do szklanki i dodajemy nasiona chia - odstawiamy na 15 min co jakiś czas mieszając. Jeśli nie mamy bądź(...)zdjęcie ;p - po drugich placuszkach musimy przetrzeć patelnie jeśli truskawki się nam poprzyklejały. Resztę pokrojonych truskawek  mieszamy z ciastem, rozgniatając je aby nie było za dużych kawałków. Wylewamy na patelnie i smażymy. Placuszki bez dodatków możemy podać z sosem truskawkowym: jogurt mieszamy/ciapkamy z truskawkami i ksylitolem/cukrem pudrem. Polewamy placki.  Naturalne i zdrowe produkty takie jak mąka gryczana

Gotowanie...to proste !
Słodkie, Przytulone Bułeczki Na Serwatce 215

około 12 bułeczek: Zaczyn: 15 g drożdży 3/4 szkl serwatki 1 łyżka cukru Ciasto: 2 i 1/2 czubate szkl mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 całe jajko 25 g roztopionego i ostudzonego masła parę kropel esencji waniliowej Nadzienie: marmolada różana gęste powidła konfitura truskawkowa 1. Najpierw tworzymy zaczyn i odstawiamy go do podrośnięcia (wkruszamy drożdże do serwatki dodajemy cukier, mieszamy

Gotowanie...to proste !
Naleśniki drożdżowe 131

będzie miało konsystencję gęstej lejącej się śmietany, a porcje ciasta wylewane na patelnię nie będą zbyt duże. Zbyt gęste ciasto i zbyt duże porcje to zdecydowanie zbyt grube naleśniki. U mnie naleśniki najbardziej smakowały z serkiem mascarpone i dżemem truskawkowym, chociaż kilka pierwszych zniknęło bez niczego. Sposób podania według uznania np. bita śmietana, świeże owoce, roztopiona czekolada, miód, dżem, konfitura(...)zmiksować z cukrem do powstania puszystej konsystencji. Nie przerywając miksowania partiami dodawać mąkę, drożdże, lekko podgrzane mleko i na koniec roztopione zimne masło. Miksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno mieć postać gęstej śmietany, którą można bez pomocy wylać z kubeczka. Zbyt gęste ciasto trudno będzie wylewać na patelnię, a naleśniki będą grube i mało sprężyste. Ciasto przykryć

Kuchcik gotuje
Rolada kokosowa z galaretką 155

łyżki żelatyna - 1 łyżka woda gotowana - 3 łyżki do żelatyny Dodatkowo: galaretka truskawkowa - 1 opak Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, ubijając dodawać cukier, następnie żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok.10 minut w temperaturze 180 stopni(...)zrumienienia. Wyłożyć upieczone ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać.  Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać.  Ubijając wlewać

Kuchnia Danusi
Ciasto kruche z rabarbarem 156

grubą). Pianka: Bezowa pianka: 5 białek szklanka cukru 2 kisiele owocowe( u mnie truskawkowe) Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy kisiele i jeszcze chwilę miksujemy, aż masa nabierze koloru. Dodatkowo: cukier do posypania rabarbaru cynamon ( szczypta) Pieczenie: 1 część ciasta kruchego      +rabarbar   posypujemy cynamonem i cukrem pianka kruche

Domowe ciasta
Piernik z serem 133

połączenie idealne. Puszyste ciacho z maślanką i pyszne serowe łaty. Przepis ze strony:  słodkieokruszki . Składniki blaszka 223/33: Ciasto: jajka 4 szt, przyprawa do piernika 4 łyżki, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, dżem truskawkowy 5 łyżek, maślanka 1 szklanka, kakao 1 łyżka, olej 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, Masa serowa(...)ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować na małych obrotach miksera do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  masa serowa: Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Następnie dodać ser oraz budyń i zmiksować do połączenia. Ser nakładać

kulinarne odsłony pati
NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM TRUSKAWKOWYM 126

łyżki śmietany, większe jajko,  cukier puder, opakowanie cukru wanilinowego. Składniki na sos truskawkowy: 450 g truskawek mrożonych, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 4 łyżki cukru. Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu

JejKuchnia
MINI BAJADERKI - POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE SŁODKICH RESZTEK 151

CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 Składniki podstawowe: 40-50 dag pozostałego ciasta (bez kremu) - u mnie biszkopt, 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, bakalie - u mnie 12 suszonych śliwek i garść suszonej żurawiny (można użyć rodzynek) * , 200 g dżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego

JejKuchnia