ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:174/395)

Deser z truskawkami i bananem 150

mnie przy okazji serniczka na zimno powstał deser z galaretką,  truskawkami i bananami. SKŁADNIKI 1 galaretka truskawkowa kilka truskawek  1 banan 1/2  szklanki śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru dowolna posypka ( u mnie kolorowa posypka do ciast) WYKONANIE Galaretkę rozpuszczamy w podanej na opakowaniu ilości wody. Truskawki kroimy w ćwiartki, banan w talarki. Wsypujemy do pucharków, zalewamy

W kuchennym oknie Ewy
Ciasta 459

gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche z pianką i owocami Rolada truskawkowa Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową Szach-mat wg siostry Anastazji Ucierane

Ala piecze i gotuje
Biszkopt z truskawkami w bitej śmietanie 166

wszelkie diety i cieszyć się smakiem owoców na wszelkie możliwe - nawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Zofiana
Flaga Szwajcarii - sernik na zimno. 214

drugim nasze wycięte wcześniej krzyżyki. Pomagając sobie wykałaczką (przebijając  wszystkie do samego dna) i wylewamy całą masę truskawkową do pojemnika. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy jest ścięte rozcinamy opakowanie po soku i wyjmujemy nasze ciasto. Dekorujemy według naszego gustu. Życzę smacznej Szwajcarii

Malinowe Pocałunki
Ciasto z musem porzeczkowym 266

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 90g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC

Mała Cukierenka
Ciasto z musem porzeczkowym 195

Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…     Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g naturalnego jogurtu 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej) Mus: 350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC

Mała Cukierenka
Tort czekoladowo-malinowy 172

jajka, dodać mleko, olej, cukier, zapach, wymieszać do połączenia. Dodać przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek, wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto, wyrównać. Piec w 170 stopniach przez 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Frużelina malinowa: 500 g malin 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki(...)lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała. Wykonanie Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie posmarować połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi drobinkami. Schłodzić. Po chwili   na górę wylać tężejącą polewę truskawkową. Przechowywać w lodówce.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami 210

serka mascarpone 400 g jogurtu greckiego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią pół szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku 1/3 szklanki ciepłej wody  3.MASA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek 5 płaskich łyżek cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny w proszku 200 g jogurtu naturalnego  1/3 szklanki ciepłej wody 4. MASA ŚMIETANKOWO-JOGURTOWA  200 g śmietanki(...)żelatynę i zmiksuj. Masę wylej delikatnie na stężoną warstwę truskawkową. AD.5. Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie i lekko przestudź. Obrane truskawki zmiksuj blenderem razem z bananem, dodaj jogurt i zmiksuj. Na koniec dodaj żelatynę. Wymieszaj i masę delikatnie przelej na masę śmietankowo-jogurtową. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Gotowe ciasto udekoruj truskawkami. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Sernik z truskawkami 150

Ciasto jest pracochłonne, ale gra warta świeczki:) Kto go upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam.   - Upiec biszkopt z 3 jaj. Masa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe; 2 szklanki zmiksowanych truskawek; 2 łyżki cukru kryształu; 20-30 dkg truskawek; Wykonanie: Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się

In my kitchen
Ciasto Cygańskie ścieżki 254

Kupne galaretki w cukrze zamieniłam na zwykłe galaretki, które po stężeniu pokroiłam w kostkę.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki cukru1 cukier waniliowy9 białek4 żółtka1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanki oleju1 łyżka kakao3 łyżki suchego maku1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)Masa serowa:50 dag waniliowego serka homogenizowanego4 kolorowe galaretki + 1 szklanka wody na każdą

Kuchnia domowa Ani
Ciastka marchewkowe z dżemem truskawkowym. 152

cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże marchewki 1 żółtko 100 g masła dżem truskawkowy Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki dodać masło oraz marchewkę i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem lub małym

zadanie-gotowanie
Mini torcik z mikrofalówki 228

łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Nadzienie: ok. 9 łyżek dżemu truskawkowego Do dekoracji: Bita śmietana  Sos czekoladowy Kolorowa posypka Przepis: Składniki suche mieszamy ze sobą, następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy aż powstanie masa (najlepiej bez grudek). Następnie ciasto umieszczamy w pojemniku plastikowym o średnicy ok. 10cm i wkładamy do mikrofalówki na 4 minuty

Emcia Pichci
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 186

Składniki na czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem na tortownice o średnicy 28 cm CIASTO CZEKOLADOWE: 200 g cukru 300 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 ml oleju 650 g jogurtu truskawkowego MASA SEROWA: 250 g sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny(...)tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy cukier, przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy, dodajemy olej, jogurt i miksujemy około 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło, następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto jest już chłodne, przecinamy na dwa blaty

Rozpustne gotowanie
Kremy orzechowe idealne do wypieków i deserów 101

nasze desery były jeszcze lepsze? Masła orzechowe do ciast Dobrej jakości pasty orzechowe przygotowane z orzeszków arachidowych stanowią idealny dodatek do ciast. Wyróżniają się nie tylko świetnymi walorami smakowymi, lecz także bardzo dobrą konsystencją . Wyroby tego typu nie są ani zbyt rzadkie, ani za gęste, dzięki czemu nakładanie ich na ciasto nie jest uciążliwe. Można po prostu rozsmarować pastę(...)jeśli już jest, to za pomocą niskokalorycznych cukrów trzcinowych bądź brzozowych. Z reguły do ciast dodaje się całą szklankę cukru (a czasem nawet więcej). W takim wypadku ukochane wypieki stają się szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Aby ograniczyć ilość białego cukru, a jednocześnie nadać ciastom niezwykłe walory smakowe, warto użyć właśnie past orzechowych. W ten sposób nawet osoby borykające się

sierotka maRysia w kuchni
maślankowe z truskawkową górą 159

określenie "truskawka na torcie"? ;) Po pierwszym kęsie ciasta poczujecie jakby już były wakacje! CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI źródło przepisu: pieczarkamysia (podaję przepis z moimi zmianami) // tortownica 22 cm ~1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej ~1/2 szklanki mąki pszennej razowej ~200ml maślanki (można użyć o smaku truskawkowym, ale ja wybrałam zwykłą) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~2 jajka(...)łyżki dżemu truskawkowego Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie na przemian przesiewać mąkę z proszkiem i wlewać maślankę wymieszaną z olejem. Miksować do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa.  Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką (wyłożyłam ją papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 180*C. Gotowe ciasto przelać do formy. Truskawki

chili & sugar