ciasto truskawkowe - 5919 przepisów (strona:181/395)

Ciasto ciecierzycowo-kokosowe 157

Mieszanka dwóch zupełnie innych smaków. Ciecierzyca i kokos? A w dodatku w postaci ciasta? Warto przygotować dla gości! Składniki: 2 jaja 4 łyżki cukru trzcinowego 2

Truskawkowa Fiesta
Pieczone ciasto na pierogi z nadzieniem daktylowo-kokosowym 135

Uwielbiam przyprawy korzenne, idealne przed nadchodzącymi świętami! Jak można wykorzystać ciasto pierogowe? Upiec i dodać ulubione nadzienie. Ja proponuję z daktylowo-kokosowym. Idealnie! Składniki: Forma ok

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem 247

Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym

Oryginalny smak
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 125

Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C.  Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie).  Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład(...)wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem

ChilliJemy
Piwne muffiny 191

jest praktycznie niewyczuwalny, a piwo ma kluczowy wpływ na konsystencję ciasta :) Składniki (ok. 18 sztuk): ½ szklanki cukru 4 jajka 200 ml jasnego piwa 150 ml oleju 400 g mąki tortowej (2 1 / 3 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek dżemu/powidła/etc. (u mnie dżem truskawkowy) polewa czekoladowa Wykonanie: Piekarnik nagrzej do 180°C i wyłóż blachę

Kulinarna (nie)codzienność
Orzeszki z galaretką 100

łyżka kwaśnej śmietany 2 żółtka kilka kropel aromatu cytrynowego 1 galaretka truskawkowa Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha

Waniliowe Improwizacje
Prosty torcik truskawkowo galaretkowy ;) 142

Wiem niebywałe , a jednak … Jestem cukierniczym dyslektykiem i jeśli zamieszczam jakiś przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz pies upiecze to doskonale . A tak poważnie , cudowne ciasto – tort , delikatny , wcale nie suchy , dzięki galaretce biszkopt , który normalnie staje mi w gardle jest po prostu pyszny … No i oczywiście truskawki , kto ich nie lubi , a sezon(...)śmietanki kremówki 30 lub 36% (polecam Łowicz lub Łaciatą) 500 g serka mascarpone 1 laskę wanilii 3 łyżki cukru pudru dodatkowo : truskawki , najlepiej duże i świeże 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dodajemy małymi porcjami cukier puder , cały czas ubijając białko . Następnie żółtka, nadal ubijając. Przestajemy ubijać i delikatnie wsypujemy

Ogrodnik w podróży
Baletki - biszkoptowe markizy z makiem 150

mąki (inaczej wyjdą płaskie) i dobrze rozgrzany piekarnik. BALETKI  (biszkoptowe markizy z makiem) Składniki: 3 jajka 80 g drobnego cukru 75 g mąki  mak do posypania konfitura truskawkowa Łowicz do przełożenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 łyżeczce cukru (ważne, aby nie wyspać od razu całości cukru, bo ciastka opadną podczas pieczenia). Potem(...)przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe krążki ciasta w odstępach 3-4 cm.  Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pierwsze ciastka mogą wyjść blade, dlatego warto dobrze rozgrzać piekarnik. Upieczone biszkopciki studzimy, a następnie przekładamy konfiturą truskawkową Łowicz. (konfiturę opcjonalnie można zagęścić 1,5 łyżeczki żelatyny, konfiturę podgrzać i rozpuścić

Bon appetit mon amie
Pampuchy z sosem truskawkowym 186

łyżki cukru szczypta soli Sos truskawkowy: 600g truskawek 300 ml śmietany cukier do smaku Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka. Dodać cukier i łyżke mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wszystko wymieszać, dodać masło i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia

kuchnia doski
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 99

czubku łyżki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe truskawki Wykonanie: Białka ubić, dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach  miksera, tylko chwilkę, żeby składniki się połączyły. Dodatkowo przemieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do  pieczenia. Piec w temperaturze

Agusiowe smakołyki
Knedle truskawkowe 74

wołać dwa razy na obiad, kiedy na stole stoją pyszne pulchniutkie knedle truskawkowe. Do dzisiejszych knedli przygotowałam sos truskawkowo-miętowy, który jest również bardzo smaczny i łatwy, wystarczy zmiksować truskawki z miętą i dodatkiem cukru i obiad już gotowy. Serdecznie zapraszam i życzę smacznego! Print Knedle truskawkowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Najlepszy obiad(...)soli, zagnieść gładkie ciasto w razie potrzeby dodać odrobinę więcej mąki. Z ciasta uformować rulon, który następnie dzielimy na 16 kawałków. Podczas formowania lekko podsypujemy blat pozostałą mąką. Do dużego garnka wlać wodę, posolić i zagotować. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na placuszek około 7 cm średnicy (oby nie był zbyt cienki) na środek położyć truskawkę, ciasto zawinąć do góry, dokładnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Szarlotka na kakaowym spodzie z różową pianką 167

łyżka gęstej śmietany 18% (Piątnica) Krem: 6 białek 1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy, malinowy (Dr. Oetker) Nadzienie: 1 kg jabłek 1/2 szkl. cukru (Diamant) 1 cukier wanilinowy (Gellwe) 1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek opcjonalnie: 3-4 łyżki wody Sposób przygotowania: Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy ciasto. Odcinamy 2/3 ciasta i dodajemy do niego kakao, jeszcze

Kolorowy Przepisownik
Biszkopt z masą jogurtową 131

Ciasta biszkoptowe to jedne z najprostszych wypieków. Dają wprost nie ograniczone możliwości łączenia smaków i aromatów. Dzisiejsze ciasto to tak naprawdę masa pyszności i przyjemności w jednym deserze. Mamy tu bowiem puszysty biszkopt, który przełożony jest masą jogurtową i kremem kawowym. Moim zdaniem jest to doskonałe ciacho na niedzielne popołudnie. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a naprawdę smakuje wszystkim(...)moim domu ciasto biszkoptowe i powstałe na jego bazie desery przygotowuje bardzo często. To co przemawia za ich sukcesem jest głównie prostota i łatwość. Biszkopt z masą jogurtową to doskonały deser do kawy. Polecam ! Składniki: ciasto biszkoptowe 250 g mąki pszennej 100 g cukru 10 g proszku do pieczenia 5 jajek masa jogurtowa I 300 ml jogurtu naturalnego

Ciasta z tradycjami
Mozaika sernikowa bez pieczenia 136

przepis na super kolorowe ciasto bez pieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy.   Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową(...)dzielimy na 3 części i do każdej wlewamy 1 galaretkę w wybranym kolorze. Gdy masa zacznie tężeć to naprzemiennie wlewamy po 3 łyżki masy sernikowej z każdego koloru. Wkładamy ciasto do lodówki. Morele myjemy i osuszamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w plasterki. Układamy pokrojone morele na stężałym cieście i zalewamy tężejącą brzoskwiniową galaretką. Gotowe ciasto wstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Lodowy tort bezowy z truskawkami 451

cukru, który towarzyszy nam w codziennym życiu. Więcej na temat cukru i słodzenia, można dowiedzieć się na stronie www.uczymyjakslodzic.pl 1 litr lodów śmietankowych 300 g truskawek 2 łyżki nalewki truskawkowej 100 g czekolady gorzkiej BLATY BEZOWE: 1 szklanka białek szczypta soli 1 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Oczyszczone truskawki włożyć do blendera, wlać nalewkę i zmiksować(...)granitę i pozostałe lody. Po złożeniu tortu lodowego warto go włożyć do zamrażarki, aby lody się nie rozpuściły. Kroić ciepłym ostrym nożem. Smacznego :)     Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Lody i desery lodowe , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: czekolada , lody , truskawki

https:KKuchniaMniam