łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki aromatu waniliowego700 g świeżego rabarbarucukier puder (do dekoracji)SKŁADNIKI na kruszonkę:100 g margaryny do pieczenia1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąkiszczypta soliPRZYGOTOWANIE ciasta:Na początku myjemy i obieramy ze skórki rabarbar. Kroimy go na plasterki, zasypujemy trzema łyżkami cukru i odstawiamy.Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Dodajemy śmietanę, olej i aromat waniliowy. Wszystkie składniki(...)ciasta:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy drobno pokrojoną margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki).Pokrojony rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku i układamy na mokrej masie z ciasta. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia
kulinarnyJaCzas wiosenny to czas na wypieki z rabarbarem, tym razem proponuję pyszny placek z rabarbarem i pianką z białek, ciasto nie zbyt słodkie z kwaskowatą nutką, idealne do herbaty lub kawy. Zapraszam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta (22/ 23cm) 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru pudru(...)placek o średnicy większej niż tortownica, tak żeby trochę ciasta zostało nam na wyłożenie boków tortownicy, a następnie przekładamy na wałku do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasto posypujemy bułką tartą , rozkładamy na wierzchu rabarbar i posypujemy go cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C.- 40 minut. Następnie do miski wlewamy białka i ubijamy na sztywno na końcu dodajemy cukier
Smakowite Daniasezonu rabarbarowego staram się korzystać na maxa!Zrobiłam już ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.Zrobiłam też smakowite drożdżówki …więc teraz przyszła pora na ciasto biszkoptowe.Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku!Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną(...)błyskawicznie!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- 3 jajka- 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka wodyMASA:- ser biały dwukrotnie mielony – 200 g- kokos – 4 łyżki- rabarbar – 200 g- cukier puder – 6 łyżek- laska wanilii – 1 sztDODATKOWO:- śmietana 36 % – 250 ml- truskawki – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Ostra na Słodkominutyciasto ma być gęste - do rozsmarowania tortownica 24 cm - na dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką na dnie rozsmarować ciasto na cieście rozsypać rabarbar z podanych składników zagnieść kruszonkę kokosową i rozsypać ją na rabarbarze piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczkazimne ciasto posypać cukrem pudremciasto jest lekkie, puszyste i szybko się
W Mojej Kuchni Lubiębrązowego cukru 1 żółtko Na nadzienie 2 jajka 140 g brązowego cukru 150 g śmietany 30% 40 g mąki ziemniaczanej 300 g rabarbaru odrobina bułki tartej Wszystkie składniki na kruchy spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę i podpiec w temperaturze 180 stopni przez
KUCHARNIAWrzucamy pokrojony rabarbar do rondla, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Jak rabarbar zacznie być miękki (ok. 10 minut) to zaczynamy rozgniatać go. Następnie dodajemy opakowanie kisielu (możemy obyć się bez kisielu). Nas koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy do wrzenia i gotowe. Składniki na ciastka:1 gotowe ciasto francuskie1 białko od jajkakonfitura z rabarbarukieliszek do wycinania kółeczek papier(...)pozostałych kwadratach robimy otworki za pomocą kieliszka. Kwadraty z dziurkami układamy na tych, które już leżą nablaszy.Teraz do otworków nakładamy po łyżeczce konfitury z rabarbaru a na wierzch dodajemy skórkę z pomarańczy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem od jajka. Całość pieczemy ok. 15 - 20 min, aż ciastka ładnie się zarumienią.Ciastka z rabarbaremakcja rabarbar
Bon Appetit Małgorzatyrozmarzyłam się...Pyszności z truskawkami przygotowali również Panna Malwinna, Chantel, Shinju, Mopsik, Siaśka, Wiera, Mirabelka, Pela, Siankoo, Wojciech oraz Bartoldzik.Sernik z rabarbarem i truskawkamiSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solimasa rabarbarowa:350 g rabarbaru15 g masła60 g cukru2 łyżki bułki tartejmasa serowa(...)pasek o szerokości równej wysokości tortownicy. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć ciastem formę, dno i brzegi. Gęsto nakłuć widelcem.Podpiec ciasto w 180 st. C. przez 12-15 minut.Ostudzić.Rabarbar pokroić na kawałki, włożyć do garnka z masłem i cukrem, dusić na średnim ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć z garnka pokrywkę, gotować jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta i kwaskowate za sprawą frużeliny – jednym słowem dla mnie idealne! Składniki na 7 sztuk o śr. 10 cm: Ciasto: 2 szklanki mąki 120g masła 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 szczypty soli Frużelina: 550g rabarbaru Cukier do smaku – ja dałam 2 łyżki 2-3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie: Podane wyżej składniki na ciasto(...)Wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika. Podsypać mąką Rozwałkować. Wyciąć koła większe od foremek. Wysmarowane foremki wylepić ciastem. Piec w 180C ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta. Wystudzić. Rabarbar drobno pokroić, uprażyć z cukrem i drobiną wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do rabarbaru. Każdą babeczkę wypełnić rabarbarowym nadzieniem. Babeczki
Fabryka pomysłówmożna dodać łyżkę zimnej wody.Ciasto wykładam na opruszoną mąką stolnicę i zagniatam szybko. Formuje płaski place, zawijam w folie i wkładam do lodówki.Mus:W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotowuję mus rabarbarowy. Rabarbar obieram i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dodaję cukier i 4 łyżki wody. Gotuję na małym ogniu aż rabarbar zmięknie i stworzy mus o gęstej
Magiczna kuchnia DariiZrobiłam go już jakiś czas temu i teraz gdy upiekłam ciasto z rabarbarem to mi się przypomniało o kompocie. Powstała też bardziej słodsza wersja z truskawkami. Na pewno zobaczycie i ciasto i kompot na blogu. Zaczynam jednak od tego z dodatkiem pysznych jabłek. I za dużo cukru nie dodawałam bo chciałam czuć kwaśny rabarbar. Składniki : * 5-6 kawałków rabarbaru
Magiczne Życie Martypodchodzą, choć dwa lata temu wcinałam, aż mi się uszy trzęsły... Na szczęście w ciastach i deserach wszelakich nadal mnie zachwycają.Tę tartę miałam ochotę przygotować, odkąd zobaczyłam ją w gazetce Pieczenie jest proste, nr 3/2007, czyli ładnych parę lat temu. Połączenie rabarbaru z marcepanem kusiło mnie ogromnie, pewnie dlatego, że było mi całkowicie obce. Kwaśne łodygi to moi zdecydowani(...)masłem. Schłodzić przez 15 minut w lodówce.Wyjąć ciasto z lodówki, gęsto nakłuć widelcem.Podpiec w 180 st. C. przez 15-18 minut.Marcepan pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać kremówkę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż marcepan się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt, wystudzić. Dodać jajka dokładnie wymieszać trzepaczką.Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeupiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance. Składniki: Ciasto drożdżowe 350 szkl mąki pszennej 100 g cukru 0,5 szkl mleka 50 g margaryny lub masła 2 jajka 30 g drożdży sól szczypta Kruszonka(...)margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony rabarbar i truskawki. Z mąki, margaryny, cukru zagnieść kruszonkę i posypać ciasto. Piec około 45 minut w 170 stopniach
Ala piecze i gotujeRabarbar w tym roku mnie omijał. A jak już bardzo chciałam go kupić, to przez dwa dni nie mogłam nigdzie go spotkać. Kupiłam w końcu... w
bistro mamaRabarbar kojarzy mi się jako pierwszy zwiastun wiosny w ciastach. Gdy wreszcie wyrośnie trudno się nim nacieszyć bo to jeden z pierwszych wyczekiwanych po zimie polskich owoców. Rabarbar właśnie wyrósł u mojej mamy na ogrodzie więc szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Przeważnie ląduje(...)kompocie lub w przepysznym drożdżowym placku, którego nie mogę przestać jeść. Tym razem dla odmiany upiekłam coś innego i nie drożdżowego. Na spodzie "szarlotkowe" kruche ciasto i dużo ilość rabarbaru a całość przykryta bezową pierzynką. Uwaga: ciasto znika w bardzo szybkim tempie
Milion SmakówJako, że sezon na rabarbar trwa - dziś u mnie naleśniki z rabarbarem. Naleśniki - ciastoSkładniki:* 1 jajko* 1 szkl. mąki pszennej* 0,5 l mleka* szczypta soli* 2 łyżki oleju* 3-4 łyżki wody mineralnejolej do smażeniaZmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki.Smażyć naleśniki.Mus rabarbarowy:0,5 kg rabarbaru1 szkl. cukrucukier waniliowyodrobina wodyRabarbar
kolorowotorcikowo