ciasto, jakie kiedykolwiek jadłam! Zaskakujące. Dodatek tych smakowitych owoców, lekkość ciasta...Popadłam w błogostan. KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. /autorski;/ na ok. 10 babeczek ciasto: jajko kostka margaryny 3,5 szklanki mąki szklanka cukru 300g rabarbaru 250g truskawek (u mnie mrożone) ok. 3/4 szklanki cukru Mąkę wymieszałam z cukrem, dodałam(...)pokruszone zimne masło. Posiekałam składniki ze sobą, roztarłam masło z mąką tak, aby struktura przypominała grudkowaty piasek. Do tego wbijam jajko i zagniatam dokładnie ciasto. Wkładam na min. 30 min do lodówki. Rabarbar obieram i kroję w grube plasterki, a nawet małe kawałki. Truskawki rozmrażam. (Najszybciej jest włożyć torebkę z zamrożonymi truskawkami do letniej wody) Owoce, w osobnych
W kuchni Karmel-itkiZapomniałam na czas dodać przepis na ciasteczka francuskie jeszcze jak był sezon na truskawki i rabarbar :-P no cóż. Mam nadzieję, że macie w spiżarniach z nich powidła :-pSkładniki:2 op. ciasta francuskiegook. 20 truskawek4-5 łodyg rabarbaruok. 6 łyżek cukrucukier puder do posypania ciastek. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki o wymiarach ok. 5 cm x 5cm. Następnie
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: ciasto: 3 marchewki 4 łyżki cukru trzcinowego 1 kubek mąki 0,5 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego 1 łodyżka rabarbaru 1 kubek truskawek Przygotowanie(...)marchewki zcieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z cukrem oraz mąką, proszkiem, dodajemy schłodzone masło, zagniatamy na jednolite ciasto z ciast formujemy kulę, wstawiamy do lodówki dżem przekładamy na patelnię, podgrzewamy, dokładamy pokrojony w plasterki rabarbar oraz truskawki, podsmażamy, ciągle mieszając i uważając aby nie przypalić dżemu Piekarnik nagrzewamy do temp 180"C Cisto wałkujemy u wycinamy ciasteczka
Luźna Kuchniapieczenia ciasta choć tego nie lubię. A to wszystko przez rabarbar. Mieć go w domu i nie ugotować kompotu albo nie upiec placka z rabarbarem to wg mojej Mamy zbrodnia . A , że ciasto jogurtowe nie jest specjalnie trudne to dałam się ubłagać. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniciast powinni dać całą szklankę cukru. Można również stosować różne wariacje owocowe według uznania.składniki* 2 duże jajka* 2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 proszku do pieczenia* 1 kostka margaryny (250 g)* 2 łyżki wody* 3/4 szklanki cukru* 500 g truskawek* 2-3 łodygi rabarbarukruszonka* 3/4 szklanki mąki krupczatki* 75 g margaryny* 3 łyżki cukru pudruSposób wykonania Rabarbar obrać(...)margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.Następnie na ciasto z poukładanymi owocami równomiernie rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni
Mix smakuczęść ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie). Składniki na nadzienie owocowe: 1 kg truskawek; 0,5 kg rabarbaru; 1 cukier waniliowy(...)budyń śmietankowy; około 6 łyżek cukru; Wykonanie: Rabarbar i truskawki umyć. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na kawałki o długości 1 cm. Truskawki obrać z szypułek. Rabarbar wyłożyć na przygotowane ciasto, na to wyłożyć truskawki, posypać cukrem waniliowym i cukrem kryształem, na końcu posypać budyniem w proszku. Składniki na pianę: 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 kisiel żurawinowy
In my kitchenoryginału —>KLIK. Ja w swojej wersji dodałam mniej rabarbaru i zrezygnowałam z dosładzania owoców a jako dodatek użyłam bitej śmietany. 600 g truskawek 150 g rabarbaru łyżka mąki pszennej ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 50 g brązowego cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 75 g mielonego serka na sernik szczypta soli(...)łyżeczka cukru pudru Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na 1-2 cm kawałki. Mieszamy je z łyżką mąki i przekładamy do formy do pieczenia. Suche składniki na ciastka miksujemy z masłem. Następnie dodajemy serek i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki
Mienta blogtarce o dużych oczkach, dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukru wanilinowego, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 części, do jednej części dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do zamrażalki na 3 godziny. Z rabarbaru usuwamy włókna za pomocą małego noża, kroimy na dłuższe kawałki zasypujemy 2 łyżkami cukru odstawiamy. Białka ubijamy(...)solą na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostały cukier, ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Trzemy jedną białą część ciasta na tarce o dużych oczkach, następnie ciemną część na którą nakładamy odcedzony rabarbar z nadmiaru soku przykrywamy ubitymi białkami na wierzch ścieramy drugą część białego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez
kgwjanczewomnie nadal rabarbarowo.Tym razem szybkie ciasto na kefirze z dodatkiem rabarbaru i pyszną pachnącą kruszonką z otrębów owsianych z dodatkiem cynamonu.Kruszonka jest obłędnie pyszna i z pewnością wykorzystam ją do innych wypieków. Składniki: 100 g margaryny 200 g mąki pszennej 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 150 ml kefiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zimną margarynę,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kefir i zmiksować na jednolitą masę.Dodać rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Kruszonka:w miseczce zagnieść zimną margarynę z cukrem,otrębami i cynamonem.Rozkruszyć na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Piec
Ala piecze i gotujegóry nogami". Dodanie oleju rzepakowego z bazylią i cytryna oraz świeżej melisy nadaje ciastu rabarbarowemu zupełnie nowy wymiar, a marchewka jak to marchewka zawsze dobra ;). Czas przygotowania: 15 minut, pieczenie 25-30 minut Porcje: forma 23 cm Składniki: ok. 350-400 g rabarbaru, 300 g mąki pszennej, 1/2 szklanki marchewki tartej na drobnych oczkach, 3 białka, 1 jajko(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 10 listków melisy cytrynowej, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta (opcjonalnie). Przygotowanie: Na papierze do pieczenia odrysować dno formy do pieczenia. Na papierowym krążku (na desce) ciasno ułożyć rabarbar jeden obok drugiego, odciąć wystające części. Odłożyć rabarbar na bok zachowując kolejność w jakiej pędy leżały na papierze, co ułatwi
SzczyptaSmaQorkiszowej typ 2000 100 gram masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić 2-3 łyżki stewii Farsz: 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy sok z 1/4 cytryny 2-3 łyżki (lub więcej) cukru 1 kieliszek whiskey Ciasto kruche(...)Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty. Farsz Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie
Mango Papajajest trochę za drogi. A szkoda, bo jest dobry ale niestety będę mogła sobie na niego pozwolić od czasu do czasu. A ciacho jest sezonowe bo z rabarbarem i borówką. Lubię takie ciasta do herbaty, oczywiście dla lubiących super posmakuje z mlekiem czy kakao.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniW książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść"znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkęz dodatkiem miodu i kawy zbożowej.I już prawie ją zrobiłam
bistro mamaZasypiam z myślami wędrującymi już po porannym targu. Koszyk zapełnia się ... za szybko. Jadę po botwinkę, jednak gdy docieram na miejsce, ręce same sięgają już po rabarbar i strzępiaste pęczki koperku. Szukam miejsca na kształtną główkę młodej kapusty. Z dziecięcą łapczywością ulegam pokusie nabrzmiałych czerwonością truskawek. Na ostatnim stoisku przypominam sobie o botwince, a to wszystko dlatego(...)honorowym miejscu. Nie wiem jeszcze co z nich ugotuję. Nie mam pojęcia co zrobię z kapustą, do czego będę chciała posiekać koperek i w jakim cieście tym razem wyląduje rabarbar. W majowym gotowaniu najbardziej lubię wolność i prostotę. "Nauczyłam się, że prostota daje swobodę, gdy w kuchni już nie odmierzamy, tylko po prostu gotujemy. Wszystkim kucharkom wiadomo
KUCHARNIAodchudzające się nie muszą więc wpadać w panikę i spokojnie mogą zjeść 1 kawałek :) SKŁADNIKI (8 PORCJI): Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 120 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 300 g rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1. Mąkę(...)stopni. 4. Rabarbar umyj (nie obieraj), pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry. 5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz
Powiedz dietom nie