ciasto rabarbar - 500 przepisów (strona:23/34)

Muffinki z rabarbarem 102

mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka). Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy papilotki ciastem do 2/3 ich pojemności. Na wierzch każdej muffinki układamy rabarbar pocięty na małe kawałki. Przygotowane muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy przez ok. 20-30 minut aż urosną a wbity

Kuchenne Wariacje
Przepisy na ciasta z truskawkami 370

wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami:      Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami  Ciasto Leśne smaki  Serniczki z truskawkami        Wyznanie miłosne Drożdżowe z czekoladą i owocami      Tort Pavlova      Tartaletki(...)musem czekoladowym i truskawkami     Ucierane z truskawkami i bezą       Sernik z rabarbarem i truskawkami Truskawkowa magia smaku     Mini serniczki z truskawkami      Truskawkowe ciasto mamy    Ciasto z masą truskawkową     Sernikobrownies z musem z truskawek     Tarta z truskawkami

Z miłości do słodkości
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 194

soli Do przełożenia: ulubiony dżem (ja użyłam powideł śliwkowych i bardzo prostego dżemu z 3 łodyg rabarbaru i 3 łyżek cukru) Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, cukier, robimy dołek i wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i zaczynamy zagniatać ciasto, początkowo przecierając w palcach mąkę i cukier z masłem, a później ugniatając wszystko do uzyskania jednolitego(...)można lepić również takie cuda,ale bez wyciskarki/szprycy zajęłoby to pół dnia.Dlatego takie ciacho powstało tylko jedno, z końcówki ciasta :) Moja pomysłowa i bardzo oryginalna foremka ;) Smacznego!PS. Wspomniany dżem rabarbarowy robi się bardzo szybko i prosto. 3 łodygi rabarbaru wystarczy pokroić na ok. 0,5 cm kawałki (jeśli jest młody, to nie trzeba go wcale obierać) i wraz

Ratunku obiad
Ciasto drożdżowe bez wyrastania 154

moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem Składniki: – 450 g mąki pszennej (ja użyłam 250 gram typ 650 i 200 gram tortowej) – 1/3 szklanki oleju; – 60 g drożdży świeżych; – 3/4 szklanki mleka; – 2 łyżki cukru; – 2 jajka; – szczypta soli; Dodatkowo: – 40 dag truskawek; – 2 łodygi rabarbaru; – 1 łyżka cukru(...)szklanki cukru pudru Wykonanie: Rabarbar pokroić, truskawki odszypułkować i umyć, odstawić do odsączenia. Składniki na kruszonkę wymieszać dokładnie, żeby powstały grudki. Do miski wkruszyć drożdże, wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać szczyptę soli, cukier, jajka i rozkłócić trzepaczką. Dodać mąkę i olej i połączyć wszystko w jednolitą masę. Ja robiłam to rękami, bo ciasto jest zwarte. Ciasto włożyć do formy

dom-agi.pl
Awaryjne ciasto "na łyżki" 316

Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce lub kawałeczki marmolady, lub co się komu podoba (u mnie tym razem rabarbar). Przygotować kruszonkę. Do rozpuszczonej i przestudzonej margaryny dodać pozostałe składniki. Zagnieść palcami. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec ok.45 minut w temperaturze 175 stopni  z termo-obiegiem

Praktyczna pl
Ciasta i desery 181

Pierożki z migdałami i batatamiGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette ze śliwkamiFinancier z gruszkamiBocconotti calabresiPanna cotta idealnaClafoutis z wiśniamiGalette z rabarbarem i truskawkamiTosty francuskie z rabarbaremFinansier z rabarbaremTureckie pączkiGalette des RoisCynamonowe palmierWaniliowe ciasteczka SablePolvoronesPanforte ze SienyGreckie ciasto Ravani

Chilli Czosnek i Oliwa
Piankowy rabarbar 189

każdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam(...)proszku, cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlewamy olej i cały czas miksujemy. Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą białkowo- budyniową i ścieramy na tarce schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego

w mojej kuchni
Muffiny z czekoladą w towarzystwie motyli 116

zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki. Chyba spróbuję do nich niebawem dodać rabarbar, bo to najwyższy czas :) Wersja sfotografowana jest z klasycznym dodatkiem czekolady.Druga przyczyna, dla której publikuję ten wpis to pomysł na podanie muffinek. Wszelkiego rodzaju(...)bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie, ale pomysł uważam za godny polecenia. Znalazłam go w książce Czekolada z serii z kuchennej półeczki, tam też znajdziecie przepis na ciasto.  Składniki:100g miękkiej margaryny225g cukru dramadera2 jajka150ml jogurtu naturalnego5 łyżek mleka1 łyżka sody oczyszczonej275g mąki pszennej (u mnie ponad 100g to mąką pszenna chlebowa, bo po prostu skończyła się

W kuchni wieczorem
Sernik z rabarbarem - jeszcze jest czas 150

możliwości). Piekłam już sernik z rabarbarem, teraz przyszła pora na sernik na zimno.Nigdzie nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie w pełni usatysfakcjonował. Rabarbar jest popularny, ale serniki z jego udziałem to ciągle nie najbardziej rozchwytywane ciasta. Postanowiłam więc pokombinować sama. C. powiedział, że chce na biszkopcie. Ja chciałam, żeby miał dwie warstwy - rabarbarową i sernikową. Najdłużej myślałam, jakby

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami (przepis - klik), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano

Chilli Czosnek i Oliwa
Szanowny Panie Rabarbarze.. 181

...piszę do Pana zaabsorbowana.Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze.A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie dobiera

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE CIASTECZKA Z NADZIENIEM RABARBAROWO-POMARAŃCZOWYM 205

Muszę nieskromnie przyznać, że jestem baaardzo zadowolona ze smaku i wyglądu ciasteczek-pierożków z rabarbarowo-pomarańczowym nadzieniem. Genialny smak to nie tylko zasługa dżemu z delikatnym

Przepisy Aleksandry
Ślimaczki z rabarbarem i leśnymi owocami 156

Nadszedł ten wiekopomny czas… czas na rabarbar… postanowiłam wiec zrobić z rabarbarem córce do szkoły drożdżówki. Znalazłam u Ady przepis na ciasto i wzięłam się do pracy. Ale jak to bywa, złośliwość rzeczy martwych moje drożdże nie chciały współpracować tak jak powinny i ciasto wyrosło za male, wiec z drożdżówek nici. Dlatego zamiast nich zrobiłam male ślimaczki. Myślę

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogowe Warsztaty ze Smakfonią - 7-8.06.2013. 193

ugotowana w mleku kokosowym, sok z limonki i pasta orientalna.Aby nadać tym pierogom orientalnego charakteru, blogerzy lepili urocze sakiewki. Trzecia wersja powstała z pozostałego ciasta podstawowego i inwencji własnej. Wielu robiło na słodko, z rabarbarem. Postanowiłam jednak, by wykorzystać kaszę quinoa oraz ser lazur. Powstał ciekawy duet smaków. Popołudniu, obładowani pierogami blogerzy, pożegnali się ze sobą i rozjechali do swych

W kuchni Karmel-itki
Rabarbarowy puszek :) 145

wykorzystać, bo zaraz się skończy :P Ciasto nie należy do tych z półki dietetycznej, może uda mi się zrobić jakąś lżejszą wersję. A na razie zapraszam Was na rabarbarowy puszek :)     Składniki: - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 450 g mąki - 1 kostka margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 lasek rabarbaru - aromat Margarynę rozpuszczamy i ostudzamy. Rabarbar kroimy(...)tłuszcz i mąkę, a także proszek do pieczenia, aromat. Miksujemy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia a na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 180* przez 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto na pewno jest upieczone. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania