ciasto rabarbar - 500 przepisów (strona:28/34)

Muffiny- piknik charytatywny dla Mateusza Bednarczyka 242

 Dzisiejsze mufiny są bardzo specjane :) Cały poranek przeznaczyliśmy na  ich pieczenie- a celem było wsparcie inicjatywy zbierania pieniędzy dla Mateusza Bednarczyka. Jeżeli macie ochotę

Smaki Edyty
Brytyjska kruszonka. CRUMBLE TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁAMI. 229

Wiedzieliście, że crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii?  Natknęłam się na tę informację niedawno, szperając tu i ówdzie. I nieźle się zdziwiłam! Na dodatek połączenie rabarbar - truskawka  z dodatkiem migdałów to typowo angielski smak tego deseru. Co się okazuje, stanowi kruszonka, jedną z charakterystycznych pozycji w tejże kuchni. Będąc na Wyspach koniecznie trzeba zaliczyć crumble. W zamrażarce znalazłam woreczek(...)szklanki cukru100g płatków migdałowych+ cukier do pospaniapłatki owsiane do kokilekłyżka mąki 4 kokilki natłuszczam i wysypuję łyżką mąki oraz płatkami owsianymi.Z masła, mąki, cukru, proszku i płatków owsianych zagniatam ciasto na kruszonkę. Schładzam je ok. 15 minut. W tym czasie wypełniam kokilki owocami. Połowę płatków migdałowych siekam i mieszam z truskawkami.Następnie posypuję wszystko "pokruszonym" ciastem. Wierzch posypuję cukrem oraz

W kuchni Karmel-itki
Czerwone korale. Z domu do domu. 207

pokonujemy ją niezmiennie od zeszłego stulecia. Pokonuję ją z synem, by odprowadził dziewczynkę po radosnym popołudniu zabaw.  Młoda gospodyni drepce nią szybciutko, bo siatka z laskami  dojrzałego rabarbaru i domowymi jajkami z każdym krokiem staje się coraz cięższa. Już niedługo chłopczyk i dziewczynka  będą razem pokonywać dalszą drogę, do szkoły. Cieszę się, że rozpoczną ją razem(...)mąki 110 g zimnego masła 50 g cukru 1 żółtko szczypta soli Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (ja przygotowałam wieczorem i wstawiłam do lodówki na całą noc).  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować

KUCHARNIA
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 311

uchylonym piekarniku do wystudzenia. Papier do pieczenia można oderwać dopiero po całkowitym ostygnięciu bezy – inaczej ryzykujemy jej pokruszenie. Beza daje mnóstwo możliwości. Szczególnie teraz latem skuście się na bezową ciasto z mnóstwem kwaskowych owoców. Pyszności! Wygląda elegancko i niebiańsko smakuje. Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem  Tort bezowy kokosowo - kawowy   Tarta z rabarbarem i bezą  Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem

maniapieczenia
Duńskie bułeczki z makiem 198

czego dojdziemy. Decyzje trzeba podjąć, ale nie chcemy tego robić nierozważnie, a skoro mamy czas, chcemy go dobrze wykorzystać. Postaram się dodawać przepisy (mam jeszcze kilka propozycji na wykorzystanie rabarbaru, i wiem, że muszę się pospieszyć, żebyście jeszcze zdążyli z nich skorzystać) w miarę możliwości, ale naprawdę - póki co nie mam natchnienia na pisanie, bo zbyt zaabsorbowana jestem sprawami, które(...)Dobrze wymieszać - najlepiej miksować kilka minut mikserem z hakami. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dodać sól i partiami wsypywać mąkę aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji - ciasto powinno być nielepiące, miękkie i sprężyste. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło, dobrze wyrobić. Odstawić na 10-15 minut.Dodatkowe masło rozpuścić i przestudzić.Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm. Posmarować masłem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 649

ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier. Wsypać mąkę, zmiksować(...)już się zastanawiam, co z nimi zrobić. Najchętniej w duecie z truskawkami, bo te również mnie zauroczyły, i nie potrafiłam się oprzeć. W siatce przywędrował z nami również rabarbar, ale nim już się zajęłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbar kontra tiramisu 207

szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka 75g cukru paczka długich biszkoptów Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka z posłodzoną ciepłą wodą i gotujemy aż zmięknie. Przestudzony miksujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Robimy poncz- we wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć

les mirabelles
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 163

pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek.  W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku.  Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku z kompotem.  I jak co roku po łące kręci się czarny bocian, przy(...)można się sprzeczać, to smak jest bezsprzecznie genialny! A zatem ruszajcie do ogrodów pokręcić się wokół zieleni, za każdym razem kłaniając się pokrzywom.  SPANAKOPITA Z POKRZYWĄ 1 opakowanie ciasta filo ok. 200 g listków młodej pokrzywy (zbieramy 4 górne listki) 1-2 ząbki czosnku 1 opakowanie fety ( u mnie 250g) 1 jajko ok. 50 masła sól, pieprz * kilka łyżek

KUCHARNIA
Sernik czekoladowo-cytrynowy z kruszonką 208

sumie nas obie energia wręcz rozpiera. Ale jak tu się oprzeć pierwszemu prawdziwie wiosennemu dniu? Nie da się, i już. Na myśl od razu przychodzą mi zielono-różowe łodygi rabarbaru, pierwsze czerwcowe, słodkie truskawki. Nie mogę się już tego wszystkiego doczekać! Póki co jednak, mam dla Was sernik, który stanowi połączenie zimowo-wiosennych smaków. Jest więc kakaowy, chrupiący spód(...)następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Serek zmiksować z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę. Połowę odlać do inne miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać do połowy ciasta, wymieszać. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny, wymieszać. Na schłodzony spód wylać masę czekoladową, na wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 255

kuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy(...)sąsiedzi zawsze dzielili się swoim "bogactwem". Pisałam o tym trochę w poście o koralach z czerwonej porzeczki (klik) . Skrzynka jabłek, tuzin jaj, pęta wonnej wędzonej kiełbasy, świeży twaróg, laski rabarbaru, drożdżowe strucle z powidłami  - wciąż wytyczają smaczne ścieżki między naszymi domami. Rysuję w głowie mapę i z radością zaznaczam na niej kolejne miejsca, do których powędruje coś dobrego

KUCHARNIA