już można kupić piękne węgierki. Przepis jest tak prosty, że nie sposób, by ciasto nie wyszło. Zamiast śliwek można użyć innych owoców, np. brzoskwiń i moreli. Ciasto doskonale smakuje także z rabarbarem. Składniki (na dużą formę): 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 całych jaj 125 g masła roślinnego 1/2 opakowania proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Masło roślinne rozpuścić
W SMAKDodatek cukru różanego do ciasta to był fajny pomysł. Co prawda w smaku nie jest to bardzo wyczuwalne ale jak pachnie podczas pieczenia! Warto wypróbować :) A połączenie rabarbaru z marcepanem jest jednym z moich ulubionych, polecam :) 250 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru różanego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju(...)olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Na całość wysypujemy pokrojony, umyty i obrany rabarbar oraz porwany na małe kawałeczki marcepan. Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości
Mienta blogmorskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka truskawkowa truskawki na wierzch ciasta Nadzienie rabarbarowe: 700 g rabarbaru 300 g cukru Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ustawiamy na kuchence(...)mieszamy. Kaszę odstawiamy do przestygnięcia. Do blendera wkładamy kaszę, dodajemy cukier puder, esencję i jogurt. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy rabarbar i też dokładnie miksujemy. W 1/2 szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę żurawinową i żelatynę. Gdy przestygnie hartujemy ją 2-3 łyżkami masy jaglanej, a następnie wszystko przelewamy do blendera
Kulinarne przygody Gatityprzepisów kulinarnych, ale nie ma wśród nich przepisu na krakowskie obwarzanki :( Składniki (na 4 obwarzanki): Ciasto 280 g mąki pszennej 1,5 miarki (łyżeczki) suchych drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Nadzienie 160 g rabarbaru ok. 20 dużych liści melisy(...)cytrynowej łyżeczka nasion chia łyżka cukru trzcinowego Demerara nasiona sezamu Zagnieść ciasto drożdżowe, oliwę dodając pod koniec zagniatania. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (ok. 40 minut). W tym czasie przygotować nadzienie: Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla i zalać ok. połową szklanki wody. Rabarbar rozgotować. Dodać liście melisy. Gotować aż liście stracą
Weekendy w domu i ogrodzieChrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam spróbować. Składniki nadzienia truskawkowo-rabarbarowego: 300g obranego i pokrojonego w 1cm kawałki rabarbaru 300g truskawek pokrojonych w kawałki 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru 2 płaskie i niepełne łyżki mąki ziemniaczanej(...)Składniki ciasta: 1.5 szklanki mąki 1.5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3/4 szklanki cukru 180g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 175°C. Do rondla włożyć kawałki rabarbaru, truskawek. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, mieszając od czasu do czasu. W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną
Moja DelicjaCiasto Doroty , które zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem . Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy
Czerwień i błękitUchowało mi się jeszcze troszkę rabarbaru, postanowiłam więc do wykorzystać;) A, że truskawek u mnie pod dostatkiem zrobiłam szybką i bardzo smaczną tartę z musem rabarbarowo
Z miłości do słodkościJakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney do mięs. Gdy zobaczyłam na niego przepis na tej stronie, wiedziałam że muszę go wypróbować, tym bardziej, że całe danie okazało się ekspresowe w wykonaniu. Takim też sposobem, po długim dniu pracy, przygotowałam szybkie(...)kotletów ze schabu z kostką lub bez, o grubości ok 1-1,5 cm Składniki na chutney rabarbarowy: 1 szklanka pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę jabłka 1/4 szklanki suszonych żurawin 1/4 czerwonej cebula, drobno posiekana 1/8 szklanki wody 1/8 szklanki miodu 1/2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
karmelowyproszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 2 żółtka Farsz 4 duże łodygi rabarbaru 3 łyżki cukru 3 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Farsz Rabarbar obrać umyć i pokroić w kostkę wymieszać z cukrem oraz bułką tartą. Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło, Posiekać masło w drobne kawałki. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice
e-PrzepisyKulinarneolej ,jajka i esencję waniliową i za pomocą miksera zmiksować na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.Na końcu dodać rabarbar i wymieszać.Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wys. Z zimnego masła,cukru i kokosu zagnieść kruszonkę i rozkruszyć na każdej muffince. Piec w 170 st około
Ala piecze i gotujePrzechadzam się alejkami na ogrodzie.Oglądam, nasłuchuję, wypatruję.I widzę Go. Szanowny Pan Rabarbar uśmiecha się do mnie.Zapraszam więc Go na babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM.(autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;)1 szklanka mąki1 szklanka otrąb1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka + 0,5 szklanki cukru2 jajka75g roztopionego masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli300g rabarbaruRabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę(...)Zasypałam połowąszklanki cukru i odstawiłam.Mąkę, proszek przesiałam, dodałam otręby i sól, wlałam roztrzepane jajka,jogurt, wystudzone masło. Wszystko dokładnie zmiksowałam.Delikatnie wmieszałam rabarbar.10 foremek natłuściłam, wypełniłam ciastem do 2/3 wysokości. Piekłam25 minut w 180 stopniach.Smacznego
W kuchni Karmel-itkiwówczas przedstawiła nam autorka tegoż bloga. Ciasto upiekłam i okazało się, że jest wyborne w smaku:) Polecam:) Składniki: 450g ciasta francuskiego; 180g mąki pszennej; 100g masła; 130g cukru; 1 jajko; 1/4 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 350g soku pomarańczowego; 750g rabarbaru; 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego; 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fix; 1 duży cukier waniliowy(...)małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce. Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec
In my kitchenciasto drożdżowe :) W przygotowaniu jest dosyć proste, nawet nie musimy brudzić rąk ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 1 keksówkę: 25 g świeżych drożdży + 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru brązowego szczypta soli 50 g masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 250 g mąki pszennej 200 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki 2 łodygi rabarbaru(...)Mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 2. Keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką i równomiernie przekładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 3. Do ciasta wciskamy kawałki owoców i ostatni raz przykrywamy i odstawiamy
My Culinary Artblogu nie ma przepisu...a warto je zrobić ...polecam..ja nie miałam twarogu, więc dałam serek waniliowy -smakowy i dodatkowo troszkę rabarbaru..pycha.. na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu(...)miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku układać nadzienie -posmarować serek i posypać drobno pokrojonym rabarbarem. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką
Moje domowe kucharzeniedrugiego, żeby zdążyć się nasycić. Rabarbar powoli się kończy, muszę chodzić do lepiej zaopatrzonego sklepu, żeby znaleźć ostatnie, czerwone laski. Truskawek póki co wszędzie pełno - duńskich, słodkich i tak pysznych, że nie mam serca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę
Pożeraczka, czyli raz adobrze