Zapraszam Was na mega zdrowy placek- bez mleka, bez mąki, na samych płatkach owsianych, z dodatkiem zmiksowanych truskawek i rabarbarem na górze.Może i apetycznie nie
Kraina Miodem Płynącałyżeczki cukru 1 jajko 30 gramów masła 250 ml oleju 4 łyżeczki cukru cukier puder Rabarbar pokroić na plasterki, posłodzić i odstawić na bok Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne. Potrwa to ok. 1-2 minut Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto razem z rozrobionymi drożdżami(...)wymieszać Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką Nastawić piekarnik na 180 st. C (mój z termoobiegiem) Po wyrośnięciu ciasto zwinąć w rulon, odrywać go po kawałku, formować kulki i rozwałkowywać Na środku układać po kilka plasterków rabarbaru i formować niestaranne bułeczki Piec ok. 20-25 minut Posypać cukrem pudrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSezon na rabarbar rozpoczęty! W ogrodzie rośnie jak szalony, intensywnie kwaśny, idealny do przełamania słodkich smaków. Lubię kompot, ciasto, a dziś z muffinami. Zobaczymy czy jego właściwości lecznicze drugiego dnia to tylko legenda :) Składniki: -2 szklanki mąki mix b -niepełna szklanka cukru -szklanka maślanki -jajko -łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -4 gałązki rabarbaru -migdały w płatkach do dekoracji Wykonanie
Kuchnia bezglutenowa Lolitrakcie rozmowy z koleżanką z pracy i postanowiłam go wypróbować przy najbliższej okazji. Dodatek banana spowodował, że znacznie uległa zmniejszeniu ilość cukru do ciasta, a poza tym jego słodycz doskonale uzupełnia się z kwaśnym rabarbarem. Składniki na ok. 12 sztuk: 1 banan 150 g rabarbaru 2 łyżeczki brązowego cukru 1,5 szklanki mąki pszennej lub pełnoziarnistej ½ szklanki mleka
Fabryka pomysłówgotowaniu mleka by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej. Rabarbar: około 2-3 łodygi pocięte w mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy 30-40 ml gorącej wody 3-4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić(...)minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5 do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec: 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Creme Patissiere : 1. Doprowadzić mleko do wrzenia na małym ogniu. Odstawić gdy zacznie się gotować
KreatywnePinypomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Rabarbar myjemy(...)obieramy i drobno kroimy.Do rozgrzanego rondelka wrzucamy masło, następnie dodajemy pokrojony rabarbar i chwilę podsmażamy, potem dodajemy jabłka i cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia.Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut.Smacznego
Słodkie Przyjemnościdodawać stopniowo mleko na przemian z mąką. Dodać proszek do pieczenia. Miksować jeszcze przez chwilkę. 4. Masę wylać na przygotowaną blachę. 5. Wyłożyć rabarbar oraz wiśnie. 6. Piec w temp 200 st. C do zrumienienia ciasta
A Ty Smakuj Mniekażdej słonecznej minuty spacerując z Ptysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak!Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia 4 łyżeczki słodzika 1 łyżeczka kakao 8 łyżeczek dżemu z rabarbaru zrobionego według tego przepisu Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 5 minut. Następnie wkładamy do niewielkich szklanych pojemników (ja piekę babeczki w małych filiżankach do kawy) łyżkę ciasta, łyżeczkę nadzienia, łyżkę ciasta. Wstawiamy 4 sztuki do mikrofali na 4 minuty
Humanistka w kuchnidodać rabarbar. Smażyć, aż rabarbar zmięknie, ale nie jeszcze nie będzie się rozpadał.Jajka roztrzepać, wlać olej, sok i mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie nie może być grudek).Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta (około 2 łyżek), smażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś
Ostra na Słodkoprzypadło do gustu, a trochę ich było... Do przygotowania z każdymi sezonowymi owocami, u mnie część była z rabarbarem i truskawkami (to już standard o tym czasie- połączenie idealne) a część z mrożonymi jagodami. W ten sposób otrzymałam dwa ciasta. Każde smakowało inaczej. :-) Znalezione tutaj (klik), nie zawiodłam się kolejny już raz ;-)Z przepisu wychodzi duża blaszka 40x25cm, super
Smaczne Zdrowebłonnika. Należy pamiętać, że rabarbaru nie powinny jeść osoby chore na nerki i reumatyzm, ponieważ zawiera on sporo kwasu szczawiowego. Rabarbar najczęściej kojarzony jest z warzywem – w końcu najczęściej zjadany jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać(...)mineralnej gazowanej 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę
bistro mamadiecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej i nam ciacho, z sezonowym rabarbarem i kilkoma mrożonymi truskawkami. Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle. Zmian prawie nie wprowadziłam. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Wilgotne, puszyste, bardzo smaczne zarazem. Polecam
Dzieje kuchennej Wiewiórypołączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki(...)jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy
Bon Appetit Małgorzaty