zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus truskawkowo-rabarbarowy 300g truskawek 300g rabarbaru 60g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżka masła(...)stopni przez 20-25 minut, ostudzić (jeśli podczas pieczenia ciasto zacznie się wybrzuszać, należy na moment uchylić piekarnik i przekłuć ciasto w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką) MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY - truskawki umyć, pozbawić szypułek, rabarbar umyć, nie obierać ze skórki, chyba że jest uszkodzona - do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, podgrzać do rozpuszczenia się składników - rabarbar pokroić na plasterki
Smakołyki BerenikiSezon rabarbarowy z pełni , więc korzystajmy!Z rabarbarem robiłam już jak wiecie ciasto drożdżowe i ciasto budyniowe.Ostatnio były też drożdżówki i ciasteczka fornetti z rabarbarem.Dziś mam dla Was przepis na ciasto jogurtowe ucierane.Niesamowicie miękkie , puszyste , a zarazem wilgotne.Słodkie ciasto w połączeniu z kwaskowatym rabarbarem tworzy fantastyczną całość , która posmakuje nawet tym , którzy za rabarbarem nie przepadają!Łatwe , szybkie(...)smaczne!Polecam!SKŁADNIKI:* rabarbar – ok. 400 g* jajka -2szt* mąka pszenna – 250 g* cukier – 120g* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* masło – 125 g* jogurt naturalny – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki potrzebne do przygotowania ciasta wyciągamy wcześniej z lodówki,by były w temperaturze pokojowej.Masło ucieramy z cukrem.Cały czas ucierając wbijamy po jednym jajku.Dodajemy mąką przesianą z proszkiem
Ostra na SłodkoSkoro Karol Okrasa łamie przepisy, postanowiłam i ja złamać tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Moje wersja to ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru. Frużelina ( przepis tutaj ) jest tak pyszna, że podanie jej z czymkolwiek jest gwarancją sukcesu. Ciasto drożdżowe: 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/2 szklanki mleka 250 dag mąki 2 szklanki(...)frużeliny z rabarbaru 3 łyżeczki żelatyny Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy rozbełtane jajka i cukier, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy olej i mąkę energicznie wyrabiamy drewnianą łopatką. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach
Jadło i czytadłoSezon na rabarbar w pełni.Na blogach królują przepisy z jego wykorzystaniem.A to ciasta … a to kompoty … drożdżówki i inne tego typu przysmaki!U mnie w kuchni również rabarbarowe szaleństwo!Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne , delikatne drożdżówki z kremowym budyniem truskawkowym i rabarbarem.Nie byłabym sobą , gdybym nie dodała chrupiącej kruszonki. SKŁADNIKI:( 8 – 10 drożdżówek(...)ciągle mieszając.Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i delikatnie mieszamy.KRUSZONKA:Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.CAŁOŚĆ:Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję budyniu , posypujemy dodatkowym rabarbarem i kruszonką.Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.Smacznego
Ostra na SłodkoUwielbiam połączenie rabarbaru z truskawkami i dzisiaj właśnie na wypiek z ich dodatkiem Was zapraszam. Ciasto jest wilgotne , nie za bardzo słodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku(...)odstawić. W międzyczasie przygotować z podanych składników budyń, przestudzić. Do tortownicy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Dłonią rozprowadzić równo na całej powierzchni tortownicy. Na ciasto wyłożyć rabarbar i zalać gęstym budyniem. Na wierzchu budyniu ułożyć pokrojone truskawki. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego
Gosia gotujenaczyń i tira mebli, wydają przy tym może 50 euro. Jedźcie, patrzcie, smakujcie, przytulajcie, przywoźcie z powrotem! A potem zróbcie sobie nieco oszukane ciasto maślane z tym, co polskie i sezonowe. Ja serwuję je dzisiaj z rabarbarem. Składniki: 250 g masła 50 g cukru 100 g cukru pudru 100 g mąki 150 g krupczatki 2 jajka 3 łodygi rabarbaru Wykonanie(...)niższy niż brzegi. Na koniec wysypujecie pokrojony rabarbar, rozgarniacie go ręką i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na jakieś 40-45 minut. Jeśli brzegi ciasta będą ładnie zarumienione, będzie gotowe. Rabarbar może puszczać dużo soku, a ten – skapywać na dno piekarnika, jeśli używacie okrągłej foremki, więc przygotujcie się na szorowanie. Po wyjęciu z piekarnika, dajcie ciastu wystygnąć
GRUBY WAŁEKświeży rabarbar, ale za to mam w pobliżu świetne sklepy z warzywami i jak się okazało rabarbar zagościł już na półkach. Dziś puszyste, mięciutkie drożdżowe babeczki z rabarbarem i kruszonką :) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 kostki masła 50 g drożdży 1 jajko ekstrakt z wanilii +rabarbar Składniki(...)czasie ma podwoić swoją objętość. Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy cukrem. Kruszonkę przygotowujemy według przepisu . Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy po dużej łyżce ciasta, posypujemy rabarbarem i kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyprzepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem. Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :)SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki 25 g drożdży 50 g cukru 1 łyżka masła 100 ml mleka 1 jajko szczypta soli kruszonka: 100 g masła(...)wyrośnięcia. Rabarbar pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić, by z rabarbaru puścił sok. Na kruszonkę należy zagnieść zimne masła, wraz z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować , ułożyć odsączony rabarbar i zawinąć roladę. Roladę pokroić w 2 cm kawałki i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonkę pokruszyć i ułożyć na drożdżówkach. Piec ok. 20 minut
Aga w kuchnioknem szaro i buro, a ja na poprawę humoru upiekłam smaczne ciasto z rabarbarem. W końcu mamy sezon na te "kwaskowate badyle" i trzeba jakoś to wykorzystać. Tak jak szybko upiekłam to jeszcze szybciej zniknęło. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1,5 szklanki(...)wymieszać łyżką do połączenia się składników. Rabarbar obrać i pokroić na 0,5 cm plasterki. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, posypać po wierzchu rabarbarem, a następnie 2 łyżkami cukru. Masło pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godziny
O kuchni z uczuciemszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa z galaretką: 3 galaretki truskawkowe (lub 2 truskawkowe i 1 cytrynową) 2 łyżeczki żelatyny Ok. ½ kg truskawek Ok. ½ kg rabarbaru Wierzch ciasta: ½ litra śmietany kremówki 30% 2 śmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnego kakao Ewentualnie twarde truskawki do ozdoby Białka(...)szypułek, myjemy i przekrawamy na połówki. Gdy galaretka średnio stężeje wylewamy jej mniejszą część na ciasto. (Uwaga: galaretka nie może być płynna, bo wsiąknie w ciasto). Na galaretce układamy truskawki i ugotowany rabarbar, po czym zalewamy resztą galaretki i odstawiamy w zimne miejsce, by galaretka mocno stężała. Gdy galaretka na cieście będzie już twarda, ubijamy na sztywno kremówkę
Smakowy Rajprzepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco za mało). składnikiciasto*600 g mąki pszennej* 7 łyżek oleju* 80 g drożdży(...)mleko dodać drożdże, szczyptę soli, cukier, jajka i rozmieszać dokładnie.Następnie dodać mąkę, olej i wszystko połączyć.Ciasto wyłożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto gęsto ułożyć rabarbar odsączony z soku, a następnie posypać kruszonką.Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Ciepłe ciasto posypać cukrem
Mix smakuSkładniki PIANKA: białka 4 sztuki, cukier puder 2 łyżki, sól - szczypta, rabarbar 1/2 kg, cukier 3 łyżki CIASTO: żółtka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 3 łyżki, mleko 6 łyżek, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki obrany rabarbar pokroić na kawałeczki i zasypać cukrem na godzinę, kilka(...)pierwszego pieczenia ciasta ubić na sztywno pianę z białek razem z solą i cukrem do piany wsypać z sita rabarbar i delikatnie zamieszać i na na podpieczone ciasto przełożyć pianę z rabarbarem i piec jeszcze z 20 minut ciasto wyjąć z blaszki i papieru dopiero gdy jest wystudzone, można posypać cukrem pudrem ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjagodzianka" Na początku maja, w kuchni króluje rabarbar. Przekonałam się o tym zaglądając na portale społecznościowe. U mnie skojarzenie było jedno … Przeczytaj cały artykuł Post Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSmaki” nie dałam odpocząć piekarnikowi!Ciasto powstało zupełnie spontanicznie … można powiedzieć , że przy sprzątaniu lodówki ;)A , że słodkości nigdy za wiele , to resztki rabarbaru postanowiłam wykorzystać do zrobienia przepysznego kruchego ciasta budyniowego.To był strzał w dziesiątkę , gdyż mimo tego , że wszyscy byli objedzeni ciasto zniknęło w mgnieniu oka!Jak je zrobić?Zobaczcie!SKŁADNIKI: – masło(...)cześć zawiniętą w folię spożywczą wkładamy do mrożenia.Pozostałą wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( u mnie blacha 28×20 ) i delikatnie nakłuwamy.Oczyszczony rabarbar kroimy w kostkę i układamy na przygotowanym cieście.Posypujemy 3 łyżkami cukru.Budyń gotujemy na mleku i odrazu wylewamy na rabarbar.Na wierzch ścieramy ( lub kruszymy w palcach ) zimne ciasto.Wkładamy do nagrzanego na 180C
Ostra na SłodkoPrzyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Składniki: Spód: 300 g mąki 120 g cukru 100 g masła 3 żółtka 2 łyżki śmietany Nadzienie: 3 jajka 150 ml śmietanki 30% 80 g mąki 150 g cukru pudru około(...)dokładnie ubić mikserem bądź trzepaczką do jajek.. Rabarbar obrać, pokroić, dodać cynamon, zasypać cukrem jeśli jest bardzo kwaśny i wymieszać. Z podpieczonego spodu zdjąć obciążenie, ułożyć rabarbar i zalać płynnym ciastem. piec około 45 minut w temperaturze
Mama Gotuje