Uwielbiam rabarbar i w trakcie sezonu nie może u nas zabraknąć ciasta z rabarbarem:) Najbardziej lubimy Placek z budyniem i rabarbarem, ale musiałam wymyślić też coś innego. Upiekłam więc ciasto konsystencją bardzo przypominające biszkopt, jednak o wiele bardziej puszyste i wilgotne. Ciasto jest naprawdę niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale chyba jeszcze szybciej znika ze stołu;)) Ogromnym plusem(...)waniliowym - ubijać około 7 minut, by były bardzo puszyste. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę, zasypać pozostałą 1/3 szklanką cukru. Wymieszać i rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 40 minut w temp. 180st. Przed podaniem
Z miłości do słodkościZapraszam na proste I szybkie ciasto z rabarbarem. Na niedzielę do kawy jak znalazł. Robimy je w 10 min- odpoczywamy , zanim się nam upiecze. :) Kwaskowość rabarbaru , złamana słodyczą ciasta dopełni Wasze popołudnie, a może I przed południe z kawą I przepysznym ciastem. Polecam .Zaczynamy : Składniki:300 gr self raising maki*250 gr masła5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia250(...)każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy do całkowitego połączenia. Szykujemy tortownicę 23 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia.Obieramy rabarbar. Kroimy w kostki. Do wyrobionego ciasta dodajemy skrojony rabarbar, mieszamy. Przekładamy do tortownicy.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 160C około 50-55 min lub do suchego patyczka.Gotowe :) Ciasto posypujemy cukrem pudrem. :)Smacznego
Smaki Edytyrabarbaru – można użyć więcej Przygotowanie: Margarynę rozkruszyć z mąką Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na 2 części – 2/3 włożyć do lodówki na 1 godzinę, a 1/3 zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać wyłączyć(...)Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarta. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce puszczą sok). Na spód wyłożyć rabarbar. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piec na złoty kolor w 180-190 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówPierwszy przepis z rabarbarem w tym roku! Uwielbiam rabarbar i przeróżne dania z jego użyciem. Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo(...)masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski. Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaRabarbar odkryłam właściwie dopiero w tamtym roku, wcześniej jakoś mnie nie interesował. Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu na jakieś ciasto, i tak trafiłam na TEN. Bardzo podobało mi się to ciastko na zdjęciu, ale jak widać u mnie tak pięknie niestety nie wyrosło. Chociaż i tak było bardzo dobre :) Składniki (tortownica 22cm): 250 g rabarbaru 150 g mąki(...)cukier wanilinowy i amaretto. Następnie na przemian dodawać jogurt i mąkę. 5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem i natłuszczonej na bokach tortownicy. Na wierzch położyć rabarbar i lekko wcisnąć go w ciasto. 6. Ciasto posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów. 7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok. 55 minut lub do "suchego patyczka
Pasja SmakuCiasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki(...)jogurtowe z rabarbaremSkładniki:300g mąki pszennej300g jogurtu greckiego2 jajka 140g cukru50g masła1 łyżka cukru wanilinowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej250g rabarbaru Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- masło stopić i pozostawić do ostygnięcia - rabarbar oczyścić (nie obierać ze skórki, jeśli nie ma potrzeby), pokroić na plasterki
Smakołyki Berenikikawałki. Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody,jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy. Kruche ciasto rozwałkowujemyi wykładamy nim formę.Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu. Oddzielamy żółtka(...)białek.Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i miksujemy.Dodajemy żółtka i miksujemy.Dodajemy przesiane mąki i mieszamy łyżką.Ciasto biszkoptowe wylewamy do formy.W cieście umieszczamy pionowo kawałki rabarbaru. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnymiękkiego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki Dodatkowo:500 g rabarbaru kilka truskawek cukier puder do posypaniaSezon rabarbarowy w pełni. Więc nie mogłam oprzeć się pokusie upieczenia ciasta z rabarbarem. Najbardziej miałam ochotę na taki najzwyklejszy, pyszny placek. Idealny przepis znalazłam na blogu Moje kucharzenie - wprowadziłam jedynie niewielkie zmiany. Przygotować wszystkie składniki (fot.1). Rabarbar obrać i pokroić w niezbyt(...)ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę (fot.2) i ekstrakt waniliowy. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30 x 24 cm (fot.3). Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki rabarbaru i kawałki truskawek. Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać mąkę i cukier i palcami rozetrzeć składniki tak, aż konsystencją będą przypominały mokry piasek. Posypać nią wierzch
Świat Ciastadałam szklankę mąki zwykłej pszennej , a 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru - u mnie 4 łodygi, umyte i pokrojone w drobne kawałki cukier puder do posypania, można popudrować ciasto obficie, bo nie jest zbyt słodkie Przygotowanie: Białka ubić na pianę z cukrem, który dodajemy stopniowo Dodajemy żółtka, potem olej(...)piekarniku ( z termoobiegiem) pieczemy w 170 stopni C przez godzinę. Dziękuję za przepis, okazało się, że oryginalny przepis pochodzi z Moich Wypieków:)Jeśli dodalibyśmy zamiast rabarbaru miękkie owoce np. jagody, to ciasto też pewnie byłoby udane
Proste PotrawyinspiracjaSzczerze mówiąc.. to moje pierwsze spotkanie z rabarbarem. Zawsze uważałam, że jest on kwaśny, przez co nie dobry. Widząc akcję rabarbarową, stwierdziłam, że muszę coś wykombinować.Padło na ciasto. Wyszło przepyszne, delikatne, kruchutkie, wypełnione po brzegi rabarbarem.Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie, bo moi rodzice rzucili się na nie jak szaleni. Wyszłam na chwilkę z kuchni, a ciasta(...)przekładamy masę. Staramy się w miarę równo ją wyłożyć. Na wierzchu układamy rabarbar. Posypujemy rozdrobnionym masłem i cukrem (według uznania). Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Pełnoziarniste ciasto wypełnione rabarbarem
Czarnawisienkaschładzamy w zamrażalniku.2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej(...)miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać
Kuchnia domowa Aniłyżeczki cukru waniliowego2,5 łyżeczki żelatynyKiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :)Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie.Zaczynamy od ciasta. Spód i górę przygotowujemy w taki sam sposób. Czyli(...)piekarnika nagrzanego do 150ºC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut
Świat CiastaCiasto to upiekłam w ramach V już edycji "Lubelskiego kociołka".Tym razem tematem był, jak się zapewne domyślacie - RABARBAR !Co przygotowały inne dziewczyny? - zobaczcie:Edyta - http://www.pasjasmaku.com/Marlena - http://smerfetka79.blogspot.com/Wiosenka - http://www.eksplozjasmaku.blox.pl/ Martyna - http://chiliandsugar.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Karolina - http://stokolorowkuchni.blox.pl/htmlDorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Gosia - http://jedzismakuj.blogspot.com/Zapraszam po przepis na pyszne ciasto !Składniki ( na małą(...)posypaniaWYKONANIE: Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić w kawałki grubości około 2 cm. Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startej masy marcepanowej dodać masło oraz cukier puder - utrzeć na gładką masę.Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.Dodać do ciasta, dolać mleko
kolorowotorcikowoRabarbar opłukać, osuszyć i pokroić w 0.5 cm kawałki.4. Mąkę na kruszonkę przesiać, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcierać aż zrobi się kruszonka.5. Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać ciasto kruszonką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (u mnie ponad godzinę). 6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Włożyć blaszkę z ciastem i zostawić uchylone drzwiczki! Tak piec(...)brzegi będą miały złoty kolor. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy środek jest suchy…Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Ciasto drożdżowe z rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plnaprawdę miałam w planie zupełnie inne ciasto (na które rabarbar już czeka w lodówce, więc niedługo je przygotuję - zafascynowało mnie bowiem połączenie rabarbaru i marcepanu), jednak okazało się, że mam za mało cudnych, czerwono-zielonych łodyg. Hmm... Co teraz? Nie chciało mi się iść do sklepu po więcej; tak naprawdę, nie chciało mi się nic. Marzyłam o wyciągnięciu się(...)który nadaje mu wyjątkowego smaku, wilgotności i tekstury są mielone migdały. Dzięki nim zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru. Do tego delikatna nuta pomarańczy i soczysty, kwaskowy rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc zanim wystygło
Pożeraczka, czyli raz adobrze