ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:11/101)

Świąteczny piernik długodojrzewający! 157

końcu wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w całym roku - czas Bożego Narodzenia! Warto również się do niego przygotować w kuchni. Już najwyższa pora - ba! ostatnia chwila! - aby wstawić piernikowe ciasto! ;) Święta przecież pachną cynamonem i piernikiem! ;) Świąteczny piernik długodojrzewający! Składniki: 500 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej 500 ml miodu wielokwiatowego 250 g masła  1 szklanka cukru(...)kakao, sodę oczyszczoną i stopniowo mąkę, stale mieszając.  To wszystko! Kiedy otrzymamy gładkie, ale jak już wcześniej wspomniałam - dość rzadkie jak na piernik, ciasto, przekładamy je do miski i przechowujemy w lodówce. Kolejny piernikowy wpis jeszcze przed Świętami!  A w nim niezwykle aromatyczny, korzenny piernik oraz małe pierniczkowe ciasteczka, które również można wykonać z dzisiejszego przepisu

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Świąteczne ciasteczka imbirowe 168

rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto. Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości min. 5 mm, wykrawać ciastka i układać (w dość dużych odstępach) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec

Gospodyni Miejska
Piernikowe uszka z żurawiną 138

Pomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie. Tak samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy(...)się powietrza ze środka) i owijamy na palcu formując "uszko" - zlepiamy rogi. Piernikowe uszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (robimy niewielkie odstępy) i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ja do każdej "dziurki" uszka włożyłam szklaną rurkę po aromatach do ciast - po to, aby podczas pieczenia ciasto nie opadło i nie straciło kształtu uszka

Kolorowy Przepisownik
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką 217

przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”).   Porcelana ze sklepu Maxwell(...)łyżkę wody lub rumu). Kruszonka: 4. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i rozcierać/zagniatać palcami, aż powstanie kruszonka.     5. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć równomiernie masę piernikową (najlepiej przy pomocy łyżeczki). Następnie wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe 272

szybko ulubionym deserem anglosaskim a organizacja Food Network uznała ten deser za jedno z pięciu najpopularniejszych ciast. W każdym kraju, w jakim to ciasto się wypieka przepisy się nieco różnią. W Polsce popularna jest wersja „piernikowa” z dodatkiem przypraw korzennych i właśnie taką wersję chciałem dzisiaj zaprezentować. Składniki: 1 szklanka drobno startej marchwi 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki(...)wyłożoną papierem do pieczenia, lekko natłuszczoną i obsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut – aż do suchego patyczka ;) Aby urozmaicić konsystencję ciasta możemy do surowej masy dołożyć rodzynki, wiórki kokosowe lub orzechy. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Jacob Tastes
łatwa, smaczna piernikowa bajaderka... 143

łyżki, dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram orzechy włoskie 3/4 szklanki, rodzynki 1/2 szklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek margarynę zagotować z wodą, kakao i wystudzić, do dużej miski pokruszyć ciasto, herbatniki (zostawić kilka do wyłożenia

W Mojej Kuchni Lubię
Piernik Staropolski - pieczenie i przekładanie 180

mleczna 400 g  mleko 70 ml Wykonanie : Ciasto wyjmujemy z lodówki , ściągamy ściereczkę i folię spożywczą. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciasto piernikowe i dociskamy( będzie twarde ale dacie rade je rozłożyć). Pieczemy ciasto koło 40-50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciasto kroimy na trzy

Różowa kuchnia
Pierniczki w czekoladzie 162

ciasteczka i oczywiście muffinki. Czekają cierpliwie na końcową dekorację. Ozdobione zapakuję do metalowych puszek, a część podaruję bliskim. Na dzisiejszy wpis wybrałam pierniczki dla spóźnialskich, którzy nie nastawili wcześniej ciasta piernikowego. Można je z powodzeniem upiec w ostatnim tygodniu przed świętami. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, doskonale się wałkuje i nie rozpływa zanadto w trakcie pieczenia, a pierniczki po upieczeniu

Wiem co jem
Piernik staropolski 240

dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. 4. Ciasto po czasie leżakowania dzielimy na trzy równe części i pieczemy trzy ciasta. tem. pieczenia 160 C, przez

Apetyczna babeczka
weekendowe piernikowanie 189

wolnego czasu i w ten weekend dałyśmy się porwać w szał wielkiego pierni(czenia)! Piekłyśmy i dekorowałyśmy z zapałem, w efekcie mamy piernikową chatkę i całą górę pierniczków z tego przepisu . Rozdysponowałyśmy również leżakujące od początku listopada ciasto na piernik staropolski , z niego powstały trzy blaty, które później przełożę(...)kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj . Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków.  składniki: 2 białka ok 400 g cukru

6niebo
Pierniki 654

sami zróbcie słodką przekąskę dla najbliższych. Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią - wyszły znakomite!  A zatem do roboty, bo święta tuż tuż! :)   Ciasto piernikowe 90g miodu gryczanego 60g masła 2 jaja 140g cukru pudru 2 łyżeczki przypraw korzennych dowolnie dobranych (może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao(...)Uważamy, żeby masa się nie ścięła. Zdejmujemy z palnika, lekko studzimy.  Łączymy mąkę, kakao, sodę i dodajemy 3/4 mieszanki do ciepłej masy. Mieszamy, dodajemy resztę mieszanki i wyrabiamy ciasto. Owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na dobę.  Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm (na blacie oprószonym mąką) i wycinamy dowolne kształty.  Układamy

Sajkofanka smaku
Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym 140

Piernikowe Filizanki z Kremem Czekoladowym..przepis na tej stronie ..http://www.justmydelicious.com/2010/12/piernikowe-filizanki-z-kremem.html.........moje uszka do filiżanek są z ciasta piernikowego(...)lyzek miodu * 3/4 szkl cukru * 1 lyzeczka sody oczyszczonej * 2 lyzeczki przyprawy do piernika * 2 lyzki masla * 1 jajko Do przesianej maki wlej rozpuszczony goracy miód i lyzka wyrób ciasto. Dodaj cukier, sode, przyprawy, maslo i jajko. Teraz calosc wyrób dlonia na gladkie i miekkie ciasto. Gotowym ciastem wylóz gladkie formy na muffiny i piecz az beda rumiane w 180C

w mojej kuchni
Domek z piernika i parę praktycznych rad 266

Domek robiłam po raz pierwszy i bardzo mi się spodobał zawód budowlańca piernikowego :) Domek nie jest taki trudny jak się wydaje, wystarczy zaprojektować, wyciąć elementy z ciasta, upiec i posklejać lukrem. Prawda, że proste? Dekoracja zależy od naszej fantazji, cierpliwości i czasu, bo tego potrzeba dość sporo :) Z ciastem bardzo(...)dobrze się współpracuje, jest elastyczne i nie pęka, nawet po powtórnym zagniataniu. W trakcie pieczenia rośnie minimalnie, a jego ilość wystarczy na domek i parę drobnych dekoracji wokół gospodarstwa :) CIASTO PIERNIKOWE: 5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki przyprawy do piernika lub 2 łyżeczki domowej przyprawy 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1 szklanka płynnego miodu 1 szklanka cukru brązowego 200g masła

https:KKuchniaMniam
Ciasto piernikowe z cukrową posypką. 99

świąteczny stół polecam takie piernikowe ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Idealne dla zabieganych, wystarczy utrzeć składniki i do piekarnika. Ciasto posypałam cukrową posypką, która nadała mu świątecznego wyglądu. Podczas pieczenia w całym domu pachniało obłędnie. Bardzo polecam. Upieczcie dla rodziny :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 20 dag masła lub margaryny 150 ml cukru 2 łyżki miodu prawdziwego 1 cukier

Izabelawkuchni
Ekspresowe ciasto marchewkowe 175

niebywale smaczne! Ciasto marchewkowe należy do grona moich ulubionych wypieków. Robiłam je już ze słodkim dodatkiem rodzynek: Ciasto marchewkowe z rodzynkami , oraz w towarzystwie kokosa, żurawiny i korzennych przypraw: Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną . Generalnie lubuję się w słodkościach, przy przyrządzaniu których używa się warzywa jako głównego składnika. Wszelkie ciasta z marchwią , cukinią , burakiem czy szpinakiem to jest

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania