dekoracja wciągnęła mnie do tego stopnia, że o 2 w nocy ja nadal prawidłowo funkcjonowałam! W domu pachnie więc piernikami i to od dłuższego czasu. Bo najpierw popełniłam jedno piernikowe ciasto, które jakiś czas temu wskoczyło na bloga, a później upiekłam to ciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił
Kuchnia w czekoladziemoże być coś piękniejszego niż trzy pokolenia biorące czynny udział w świątecznych przygotowaniach....? Jednym z nich mogą stać się pierniki. Niejedna babcia ma w głowie doskonały przepis na ciasto piernikowe, a młodszym nie brakuje wyobraźni w dekorowaniu. Pierniki na święta być muszą- miękkie czy twarde, z nuta pomarańczy i masą korzennych przypraw, które zawsze przygotowujemy na świeżo. Nie kupujcie gotowych(...)mieszanek, mają dodatek mąki i nigdy nie są wystarczająco aromatyczne. Własnoręcznie przygotowana przyprawa piernikowa zajmuje kilka minut i nie ma sobie równych. Jeśli używacie goździków i cynamonu w całości, należy bardzo dokładnie utrzeć je w moździerzu, następnie połączyć z pozostałymi przyprawami. Zamiast melasy można użyć miodu, jednak to właśnie melasa ma intensywnie korzenny aromat. Już wkrótce przepis na pyszny
Słodki Kompromiskokosowego, ale nie wiem, czy nie miało to też wpływu na efekt końcowy, bo całość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu(...)zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja upiekłam w formie gwiazdki) . Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. inspiracja
FitKotkakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki : 520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie(...)sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty. 7. Pierniczki pieczemy
vaniliowoczekoladowakakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki : 520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie(...)sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty. 7. Pierniczki pieczemy
vaniliowoczekoladowaskładniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej 125 ml gorącej wody 1 przyprawa do piernika (40g) 2 łyżeczki sody wykonanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną(...)wystudzony budyń (aby masa się nie zważyła, masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze) i miksujemy na jednolitą masę. Opcjonalnie pod koniec dodajemy sok z cytryny. wykonanie ciasta: Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą powidła, wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem a następnie pozostałą cz. masy. Przykrywamy trzecim blatem. Wierzch polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak JedzeniaTheo, jego próby normalnego życia po tragedii jaka go spotkała i towarzyszącym mu ciągłym stresem związanym z ukrywaniem obrazu. A tym razem do przekąszenia podczas czytania polecam ciasto piernikowe, przełożone kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki i polane rozpuszczoną gorzką czekoladą. Poza tym, że jest słodkie i aromatyczne to ma fajnie wilgotną i zwartą konsystencję. Swoim smakiem przypomina zwykły(...)jednolitą masę. Przelać ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 stopni C, przez ok. 35-40 minut, aż do suchego patyczka. Powoli ostudzić, przeciąć ciasto na dwie połówki (mi się nie udało trafić w środek :p), spód posmarować konfiturą i przykryć druga połową ciasta. Czekoladę z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, rozsmarować
Simply FoodBoże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo-karmelowe Keto orzechowiec Są to oczywiście subiektywnie wybrane przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie i mnie osobiście kojarzą się z tymi świętami. Artykuł PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE
Ola la LCHFskładniki wyrabiamy przy pomocy miksera (Thermomix czas 2 min / obr Interwał) w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, który owijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na ok 40-50 min spód piernikowy w granku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód co chwila mieszając następnie dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy(...)dodajemy stopniowo po 1 jajku, mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji gotową masę równomiernie rozprowadzamy na piernikowym spodzie na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojony wierzch spodu piernikowego kruche ciasto wyciągamy z zamrażalnika i za pomocą tarki ścieramy na grubych oczkach lub tniemy w paski i posypujemy wierzch sernika ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy z okruchami spodu piernikowego
Gotowanie z pasjąPiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
KorniszonkiPiernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
Gotujemy i jemym.in. o doskonałą formę do pieczenia Nordic Ware i piękne kamionkowe naczynia Bloomingville - jedno z nich jest widzicie na zdjęciu domowej nutelli. Przy okazji zapraszam po przepis na Proste ciasto piernikowe , gdzie jest też zdjęcie moich ostatnich zdobyczy z platformy Favi.pl Ps. Blender KitchenAid Diamond zdał egzamin na szóstkę z plusem. Domowy krem orzechowo czekoladowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSmacznego! Do przepisu wykorzystałam masę makową z bakaliami Helio Polecam także świąteczne keksy oraz pierniki – smacznego! Keks czekoladowo-bananowy Keks makowy Keks z bakaliami i płatkami migdałów Ciasto piernikowe Pain d’épices Piernik bez jajek oraz wiele przepisów na serniki, które znajdziesz na moim blogu – udanych wypieków nie tylko w święta
Zasmakuj Kuchnipotem wlewam masło. Na końcu dodaję suche składniki /mieszankę z mąki/ jogurt i mieszam mikserem do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto piernikowe. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni góra dół i piekę około 55 minut do suchego patyczka. Piernik wyjmuję z piekarnika i studzę. Sernik: Ser miele dwukrotnie. Pomarańcze dokładnie szoruję
wesoła kuchniaprzyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały. Zostawić (bez przykrycia) na 24 godziny, by przeschły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut
Rodzinka w kuchniskładniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g
Domowy Smak JedzeniaDziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsay’
Smaki Na TalerzuDziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsey’
Smaki Na TalerzuPlacuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proszkiem do pieczenia, przyprawy i kakao oraz masę z garnuszka i mieszamy.Dodajemy mleko z sodą rozpuszczoną powidła,orzechy ,rodzynki. Formę do ciasta prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto piernikowe, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczona czekoladą i posypujemy kuleczkami z czekolady ( dmuchane kuleczki
Różowa kuchniadomku brałam się już od dwóch albo trzech lat. Zawsze odpuszczałam, bo przerażało mnie szukanie, drukowanie i wycinanie szablonu, a mordować się i "od ręki" ciąć z linijką po piernikowym cieście, to już w ogóle nie wchodziło w rachubę. Nigdy nie uwierzycie, co zmotywowało mnie w tym roku 😁 Nie były to dzieci, to był karton 😀 Miałam taki jeden fajny, dokładnie
Kuchnia w czekoladziemąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się równie dobrze, jak z tym z mąki pszennej. Jedyny minusem (a może plusem?) jest to, że pierniczki
Food SquareTort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;). Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie. Nie zastanawiając
Słodki Pomysłmisce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier. Dodajemy zawartość moździerza i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wlewamy melasę, mleko i olej i mieszając łyżką, a później rękami uzyskujemy piernikowe ciasto Formujemy kulkę lub blok, zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ciasto stwardnieje i będzie chętniej współpracowało. Po wyciągnięciu
Lamarida.plGęsta polewa do ciasta piernikowego na bazie śliwek i gorzkiej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów. Polewa na jeden keks wielkości około 12-15 x 30 cm (wielkość formy
AniaGotuje.plTort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;) Składniki Ciasto 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki
Słodkie inspiracjetortownicy (średniej). Ser wymieszać dokładnie łyżką z jajkami,cukrem waniliowym,cukrem pudrem,posiekanymi śliwkami,z proszkiem budyniowym na gładką masę.Nie mieszamy robotem.Masę wylać na dno wyłożone ciastem piernikowym wstawić do gorącego piekarnika.Pieczemy 1 godzinę na złoty kolor w 160 stopniach.Smacznego.Polewamy sernik roztopioną czekoladą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoże zabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam specjalnej foremki z wymiennymi wkładami
MyCookBook.plpowietrzu wraz z zapachem korzennej przyprawy do pierników. To poza choinką bez wątpienia najbardziej charakterystyczny zapach świąt. Nie potrafimy wyobrazić sobie, aby w innym czasie niż tym przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę to nie dla nas, u nas na choince wiesza się cukierki, a pierniczki nadziewa i stawia
Kuchnia od dwojgaNajwiększym odkryciem z posypek Delecty są kulki zbożowe. Pięknie udekorowały moje choinki z piernikowego ciasta. Wyglądały jak kolorowe bąbeczki na moich choinkach. Ale to nie wszystko. Kulki zbożowe cudownie strzelały pod zębami przy jedzeniu - to co lubię najbardziej! Na miękkich pierniczkach takie chrupiące czekoladowe kuleczki zbożowe - to jest to! Zapewne nie raz jeszcze po nie sięgnę. Choinki zbożowe
Gotuj Sam!Pyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami
cool and mintyDOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego może być lekko twardawy ( chociaż zjadliwy). Smacznego
Moje Słodkie Piekiełkomiód. Wyrabiamy ciasto. Ciastem wypełniamy foremki silikonowe do zrobienia domku z piernika. Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostudzenia, jednocześnie ciasto piernikowe nam stwardnieje i łatwiej będzie wyjąć. Dach i boki domku ozdobiłam różnym posypkami i lukrem. Posypki również przyklejałam na lukier. Następnie boki ścian posmarowałam lukrem i skleiłam ściany
Aga w kuchni