ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:17/101)

Tarta makowa 129

makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciastapiernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu (1 kieliszek do wódki(...)mleka. Następnego dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy. Resztki ciastapiernikowych gwiazdek  rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy.   Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia

My Chcemy Jeść
Chatka z piernika 126

roku przygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są  na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki

Kulinarne Inspiracje
PIERNIK SUŁTAŃSKI 229

cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić. Krem Bakalie umyć, a następnie zalec  zalać rumem. Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem(...)łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe części Pierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częścią kremu i przykryci ostatnim blatem ciasta, który polać roztopiona czekoladą lub polewą.      rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Ciasto piernikowe z migdałami 173

jest twarde i musi przynajmniej dobę "odstać", aby nabrać wilgoci z dżemu, a kiedy już to nastąpi jemy małymi kawałkami, ale te kęsy są tak wciągające, że trudno przestać. CIASTO PIERNIKOWE z MIGDAŁAMI Składniki: 2 jajka 180 g cukru trzcinowego Diamant 400 g mąki 100 g czekolady gorzkiej 220 g miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych(...)drobnych oczkach czekoladą.  Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i wyrabiamy na gładką masę, dodajemy płatki migdałowe (100g) , mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. (ciasto będzie bardzo gęste, więc trzeba pomóc sobie zwilżoną w wodzie łyżką) Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem morelowym i posypujemy grubą warstwą płatków migdałowych #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy

Bon appetit mon amie
Pierniczki świąteczne 216

Tradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej.   Składniki: 2 szklanki(...)cukier+sok z cytryny),      Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek

prawdziwe jedzenie
Staropolski piernik świąteczny cz.2 163

bardzo... Składniki: ciasto na piernik leżakujące w lodówce minimum 2 tygodnie powidła śliwkowelub masa do przełożenia czekolada lub lukier do polania ciasta 2-4 dni przed Wigilią dojrzałe ciasto piernikowe wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Dociąć do wymiarów blachy.* Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Piec(...)polać czekoladą lub polukrować, ale dobrze smakuje i bez tego. Piernik bardzo długo zachowuje świeżość przechowywany w chłodnym miejscu. *Jeżeli po dopasowaniu 3 blatów do formy zostanie Wam trochę ciasta, to polecam przeznaczyć je na pierniczki. Są pyszne. Smacznego

Pełny talerz
Piernik staropolski dojrzewający cz.1 290

roku postanowiłam upiec zarówno piernik przekładany powidłami jak i malutkie nadziewane pierniczki oblane czekoladą. No ale to dopiero za parę tygodni. Zanim jednak to nastąpi, muszę przygotować ciasto piernikowe. Potrzebujemy:   - 500 ml miodu - kostkę masła (niesolonego) - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 kg mąki pszennej - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżeczka soli - opakowanie przyprawy(...)mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy do czystego naczynia, przykrywamy ściereczką, końce związujemy gumkami, i odstawiamy na 4-5 tygodni w chłodne miejsce (np. do lodówki). W tym czasie ciasto na piernik stężeje i będzie się nadawało do rozwałkowania. Piernik/pierniczki pieczemy na kilka dni przed świętami. C.D.N. Źródło: Moje wypieki

W mojej holenderskiej kuchni
Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski 278

powidłami. O ile znów nie wpadnę w szał wycinania pierniczków o różnych kształtach. Przepis pochodzi od niezawodnej Doroty z MojeWypieki.com , a dokładnie stąd . Jak po raz pierwszy robiłam to ciasto piernikowe, nie chciałam uwierzyć Dorocie, że to najlepszy wybór na piernik lub pierniczki. Sami spróbujcie. Pierniczki wychodzą mięciutkie, pachnące i rozpływające się w ustach. Doskonałe z lukrem czy czekoladą. Równie(...)kilka dni, co uchroni nas przed spleśnieniem. Ja trzymam pierniczki w całkiem sporej puszce a może pusze bo rozmiary ma pokaźne, po włoskiej babie panettone, z motywami świątecznymi. Ciasto wychodzi dość rzadkie, ale tężeje w lodówce i nie ma potem problemu z jego rozwałkowywaniem a w razie potrzeby można zawsze podsypać delikatnie mąką. Dorota piecze z tego przepisu piernik

Mieszam w Garnku
Piernikowa babeczka z kremową choinką 149

Pachnąca przyprawami korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysł na mały świąteczny deser. Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100g masła 150ml mleka 250g mąki pszennej 100g powideł śliwkowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu Masa: 500ml śmietany 36% 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru(...)Masło rozpuścić w rondelku. 2. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 5. Masa: Śmietanę ubić z śmietan

Szalona Kuchnia Eweliny
Pora na Piernik Staropolski 146

ciasta możecie zrobić także pierniczki.  Pora zabrać się do pracy.  Zdjęcie gotowego piernika jest z zeszłego roku, ale zagniecione ciasto jej dzisiejsze ;) Aby otrzymać 3 grube blaty ciasta piernikowego o wymiarze blaszki 40cm x 25cm będziecie potrzebowali: 500 g miodu naturalnego - użyłam miody rzepakowego od mojej mamy ;) 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej(...)mleku. Dokładnie wyróbcie i odstawcie w naczyniu (najlepiej ceramicznym,lub szklanym) przykryte ściereczką do leżakowania. Najlepsze będzie chłodne miejsce o temperaturze do 5 stopni.  Ja wkładam do lodówki. Ciasto powinno odpoczywać około 6 tygodni. Kiedyś zagapiłam się i nastawiłam piernik 3 tygodnie przed świętami i też był pyszny. Ciasto piekę tydzień przed świętami i przekładam domowymi powidłami śliwkowymi. Możecie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
piernik z cukinią 135

Aromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:) *keksówka 30 cm Składniki: 3 jajka 300 g mąki 50 g kakao 120 g masła 110 ml oleju 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto piernikowe z ricottą i orzechami włoskimi 123

Zima to czas ciast pachnących przyprawami korzennymi. Dzisiaj mam propozycję na miękkie, wilgotne ciasto piernikowe, z ricottą i orzechami włoskimi. Składniki: 220 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika   (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g siekanych orzechów włoskich   2 jajka 160 g cukru(...)puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy wymieszane produkty suche i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka

Smak mojego domu
Ciasto na piernik staropolski (długo dojrzewający) 153

masa przestygnie ponownie umieszczamy misę Tefala na urządzeniu i dodajemy pozostałe składniki oraz partiami mąkę. Podzieliłam ją sobie na 2 części tak by od razu nie przegrzać swojego Tefala. Ciasto wyrabiamy na obrotach 5, a następnie stopniowo zwiększamy do 7. Gotową masę (powinna być lejąca) przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 5-6 tygodni(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C.  Studzimy

Kuchnia w czekoladzie
Piernikowy domek z #Decoradą 152

pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy(...)dekorowaniem Piernikowego Domku :). A oto efekt końcowy : Składniki :  150 g miodu lub golden syrupu 110 g masła  60 g białej czekolady  50 g cukru pudru 400 g mąki pszennej 50 g przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli  1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie

vaniliowoczekoladowa