ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:8/101)

Piernik świąteczny 511

tych co nie lubią czekać na leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 słoika dżemu truskawkowego - 1/2 szklanki oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki kakao - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką

Zainspirowana w kuchni
Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym 190

Torcik piernikowy bo tak go nazwałam, jest super smaczny, nie za słodki i pasuje na świąteczny stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto : 1 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika(...)już postępujemy ja ze zwykłym budyniem. Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z pozostałym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto piernikowe. Schładzamy w lodówce. Składniki na czekoladę łączymy w garnuszku na gazie i gotujemy do zgęstnienia, ale takiego aby dało się ja rozsmarować na cieście. Na koniec polewamy nasze ciasto

Gotowanie...to proste !
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 248

uciekł w świat :-) Korzenne kruche ciasteczka mogą być udekorowane jak tylko Wam się zamarzy, bo piernikowy ludek vel "Ciastek" ma różne oblicza, czasem nawet bywa co ciekawe piernikową dziewczynką ;-) Ciasto na piernikowe ludki nie zawiera glutenu, nie kruszy się, można je zjeść od razu po udekorowaniu i zapewniam, że smakuje tak samo jak to tradycyjne. Oczywiście ludziki można również upiec(...)pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić kawałek, lekko zagnieść by ciasto nabrało elastyczności, rozwałkować na papierze na grubość ok. 4 mm i wykrawać piernikowe ludziki lub inne kształty. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Małe upieką się szybciej, duże, grubsze potrzebują więcej czasu w piekarniku. Wyjąć, odstawić

maniapieczenia
Piernik staropolski z powidłami i masą orzechową 200

przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C.  Studzimy. Krem(...)cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy zagotowaną śmietankę. Mieszamy do wystudzenia masy. Przełożenie: Blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy- powidła- blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku i oblewamy polewą. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Piernikowy domek świecznik 2017 147

mniejszą formę z funkcją świecznika :) Takie dwa w jednym - domek i stroik świąteczny. Pomysł na wygląd piernikowej kompozycji zaczerpnęłam ze strony perniky.artmama.cz , jest tam mnóstwo ciekawych inspiracji. Składniki na ciasto piernikowe: 250 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 60 g płynnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku(...)następnie dodać do wystudzonej masy miodowej. Zamieszać. Dodać żółtko i wszystko razem dobrze wymieszać.  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli podczas zagniatania, ciasto okaże się zbyt gęste, dodać kilka łyżek mleka. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.  Pobrać szablon dekoracji. Wydrukować

Świat Ciasta
Mufinki piernikowe z kremem serowo - miodowym 149

Choć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu serowo - miodowego, smakuje obłędnie.       Ciasto piernikowe 2 jajka 1 1/4 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mleka 4/3 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 łyżki powideł 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowym ciastem napełniać foremki do mufinek do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 170 C. Do serka dodać miód i dokładnie rozmieszać, następnie dodać śmietan fix. Gotową masą za pomocą  rękawa

Jadło i czytadło
Karuzela z piernika 269

Składniki na brązowy lukier: 2 białka 50 dag cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki kakao Dodatkowo: 4 lizaki - laski mikołaja Ponieważ ilość ciasta jest naprawdę spora, polecam rozdzielenie składników (na piernikowe elementy) - na pół. Będzie łatwiej :) W związku z tym, do małego garnka włożyć 250 g margaryny, 200 g cukru i 7 łyżek miodu. Podgrzać, do rozpuszczenia(...)dwunastokątnych podstaw) ułożyć na płasko i udekorować wg uznania (fot.3) . Odłożyć do całkowitego wyschnięcia lukru.  Ponieważ konstrukcja budowli, jest dosyć spora i może być zbyt dużym obciążeniem dla ciasta piernikowego zalecam wykonanie wzmocnienia podstawy, które będzie całkowicie schowane w podstawie karuzeli. Swoje wzmocnienie zbudowałam z tworzywa PCV spienionego o grubości 3 mm (fot.5) . Jest bardzo proste w obróbce

Świat Ciasta
Piernik przekładany powidłami 204

powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;) Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD . Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś przepisów ) i wg mnie po tej modyfikacji jest idealnie(...)momentu zagotowania gotować/smażyć je przez około 5 - 8 minut, nie zaprzestając mieszania.  Odłożyć 3 - 4 łyżki gorących powideł, resztę wyłożyć na jeden z piernikowych blatów. Wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować odłożone wcześniej powidła. Pozostawić do zastygnięcia powideł. UWAGA : Powidła do przekładania muszą być naprawdę bardzo gorące. Dzięki temu ładnie zastygną i nie będą wypływać

Opowieści z piekarnika
PUSZYSTE I MIĘKKIE PIERNIKI 194

drugim masę jajeczną wlewamy do mąki ,mieszamy do masy wlewamy wystudzony miód z przyprawami, mieszamy na koniec do masy dodajemy sodę wymieszaną ze śmietaną, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy, ciasto piernikowe będzie płynne ale tak ma być, naczynie z ciastem zakrywamy np. folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki po 24h masa piernikowa zgęstniała i najlepiej dzieląc

Słodkie zapomnienie
Kostka piernikowa 260

Opis: Choć już po świętach, zapisuję także ten wyśmienity przepis, ponieważ jest wyśmienity. Wilgotne ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czekolady deserowej Opis przygotowania: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Masło (100g) kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondelka. Do tego dodajemy kakao, miód oraz przyprawę piernikową. Mieszamy do czasu rozpuszczenia wszystkich składników i powstania gładkiej masy. Rondelek odstawiamy z ognia i dodajemy do tego mleko i całość energicznie mieszamy. Następnie do tego dodajemy również jajka

Ciastka i ciasta
Piernikowe witraże ośnieżone 171

wiórki kokosowe i możemy czarować świąteczne cuda. Bardzo fajna zabawa dla dzieci. W końcu największą radość sprawia nam kiedy możemy sami coś zrobić. Piernikowe szaleństwo dla całej rodziny, polecam. ciasto piernikowe: 180 g mąki pszennej 55 g masła 1 jajko 30 g cukru brązowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ognia syrop i studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaje sól, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, kakao, jajko. Mieszam mikserem. Wolnym strumieniem wlewam syrop i cały czas mieszam mikserem. Ciasto zagniatam rękoma. Może wydawać się luźne, ale takie ma być. Wstawiam do lodówki, na trzy godziny wtedy stwardnieje. Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuje ciasto cienko na 2 mm. Foremką

wesoła kuchnia
ŚWIĄTECZNA BABKA ŁACIATA 188

jednolitą gładką masę. Keksówkę o wymiarach 27x18 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta wlać do formy. Do pozostałego ciasta dodać kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Ciasto piernikowe delikatnie wylać na środek jasnego ciasta.  Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone! 2030

czekoladowe Ciastka kruche przez maszynkę Pierniki z koglem-moglem i alkoholem Miękkie pierniczki na drożdżach Potworne ciasteczka ze słoika Miękkie pierniczki świąteczne INNE WYPIEKI: Ciasto kokosowe z chałwą Ciasto miodownik Piernikowy keks na konfiturze Ciasto kokosowe z alkoholem Szybki jabłecznik  Piernikowy murzynek z lukrem Ciasto z makiem i serem Ciasto Pani Walewska Ciasto Twarogowe poduszki Ciasto delicja Makowiec

W Moim Magicznym Domu
Pierniko babka pod gwiazdami 135

mieszam delikatnie. Ciasto babkowe kroję w 1 cm plastry. Gwiazdki wykrawam za pomocą foremki do pierników w każdym kawałku. Formę keksówkę smaruję, wysypuję bułką, wylewam na jej spód 1/4 ciasta piernikowego, układam gwiazdki złączone razem, wylewam ciasto po bokach, i na wierzchu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 175 stopni i piekę 55 minut. PO wyjęciu z piekarnika wyjmuję

wesoła kuchnia
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 204

samym wymaga mniej pracy), dodatkowo mnie zachęcił :) I teraz mogę przyznać, że dynia nie taka straszna - bez wiedzy o tym, że to ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! :) Ciasto upiekłam w małej keksówce. Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana) 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

FitKot