Dzisiaj postanowiłam przypomnieć Wam świetny przepis na sernik. I to jaki! Sernik piernikowy, wymiata na maxa, ciasto które musicie zrobić bo jest pyszne! ;-))) Autorski przepis SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE: - 200 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki gryczanej - 100 g mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto(...)gładką masę. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. A drugą pozostaw w wersji "białej". Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Dno tortownicy wylepione ciastem oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie
SMYKWKUCHNIchwilę dłużej w powietrzu, ociepla zapachem kuchnię. Czekolada, której zapach wywołuje uśmiech na twarzy. Endorfiny już szaleją. Wyborny i wyjątkowy piernikowy sernik z czekoladą! Zapraszam! Przepis własny! SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE: - 200 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki gryczanej - 100 g mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany(...)blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem. Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek. Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową
SMYKWKUCHNIniewielkiej ilości gorącej wody Jabłka obieramy i kroimy w małe cząstki. Dodajemy miód i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy rozrobioną żelatynę. Lekko studzimy. Wykonanie : blat ciasta piernikowego + 1 warstwa przesmażonych jabłek blat ciasta piernikowego + warstwa jabłek blat ciasta piernikowego Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Domowe ciastaWitam Was cieplutko :) Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami i orzechami włoskimi. Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania(...)jeśli macie wątpliwości czy takie proste ciasto może znaleźć się na świątecznym stole to zapewniam, że może. Na moim na pewno zagości. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Piernikowe ciasto podałam na pięknym, czerwonym talerzyku AMBITION . Piernikowe ciasto podałam na talerzyku AMBITION . Potrzebujmy: Na ciasto: 2 szklanki mleka pół szklanki oleju 1 szklanka cukru
IzabelawkuchniCiasto „Gargamel” od siostry Anastazji jest wysokie, podzielne i długo zachowuje świeżość. Do tego rewelacyjnie smakuje. Jest więc świątecznym wypiekiem idealnym:) Co więcej o samym cieście? To ciasto piernikowe z jabłkowo-orzechową wkładką, przełożone prostym, aczkolwiek pysznym kremem przygotowanym na bazie masła i gęstej kwaśnej śmietany. Smaki idealnie ze sobą współgrają. Polecam. Ciasto piernikowe: 250 g masła(...)obie mąki przesiane razem z sodą i przyprawą do piernika – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Łączymy z ciastem piernikowym, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto dzielimy na połowę i rozkładamy do blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut
Smaki Na Talerzuskórka otarta z pomarańczy 20 pierniczków nadziewanych w czekoladzie na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki drobnego kokosu Przygotować ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować(...)krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe. Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy łyżką. Połowę masy serowej wyłożyć na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzas na ciąg dalszy naszej przygody z piernikiem długodojrzewającym! Święta coraz bliżej, więc najwyższa pora rozpocząć przygotowania :) Jak zrobić piernikowe ciasto możecie znaleźć tutaj - jest to ciasto, które im dłużej odpoczywa w lodówce, tym jest bardziej aromatyczne i intensywniej przenika korzennymi przyprawami. Pachnie niesamowicie - aż czuć magię Świąt :) Piernik staropolski z marmoladą z owoców leśnych Składniki: Ciasto piernikowe - tutaj(...)marmolady z owoców leśnych Kiedy ciasto piernikowe jest już gotowe i odpoczęło w naszej lodówce dłuuuuuugi czas - pora przygotować z niego coś pysznego i prawdziwie Świątecznego! Uwaga! - nie przestraszcie się, ale po wyjęciu ciasta z lodówki będzie ono twarde jak głaz - ale spokojnie - wystarczy wyciągnąć ciasto odpowiednio wcześniej, aby zdążyło dojść do temperatury pokojowej i zyskać na plastyczności :) Postanowiłam
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!lodówce. Piernik i sernik w jednym cieście to dla mnie nowość i to bardzo smaczna! Przepis z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego. Autor w przepisie proponuje ściąć wierzch ciasta piernikowego i wymieszać go z czekoladowa posypka. Ja jednak pominęłam ten krok, gdyż moje ciasto nie wybrzuszyło się jakoś bardzo w trakcie pieczenia, a poza tym bałam się, że jeśli zetnę(...)cukrem waniliowym. Wbić po kolei jajka, miksować. Dodać pozostałe składniki masy serowej i krótko zmiksować do połączenia. Masę przelać na piernikowy spód. Na tarce zetrzeć odkrojoną część z ciasta piernikowego oraz czekoladowe ciasto z zamrażalnika. Starte ciasta wymieszać ze sobą i posypać nimi masę serową (najlepiej wcześniej zetrzeć ciasta do miseczki, by masa serowa nie czekała zbyt długo
Nastoletnie WypiekaniePierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w ustach. Pierniczki z poniższego przepisu, jak ich nazwa wskazuje, są najeżone bakaliami, które możecie dobrać według własnego gustu. Ważne jednak, by były bardzo drobno pokrojone(...)gdyż duże kawałki mogą utrudnić wałkowanie ciasta i formowanie pierniczków. Wierzch pierniczków bakaliowych warto ozdobić cienką warstwą lukru, nada to im dodatkowej słodyczy (ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie) i sprawi, że będą ładnie się prezentować. Pierniczki najłatwiej uformować w kwadraty, gdyż duża ilość bakalii utrudnia wykrawanie ich foremkami. Jeśli jednak uprzecie się na różne kształty, wybierzcie foremki metalowe, które
Smakołyki Berenikiktórej wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami. Akcja Ciasto na Niedzielę Ciasto piernikowe: 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka miodu sztucznego Jamar 1/2 kostki margaryny 6 jaj 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki(...)kropel olejku. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto cytrynowe.Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w 1 centymetrowe kawałki i wykrawamy formą gwiazdki. Ciasto piernikowe Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy przyprawy korzenne miód , mąkę, śmietanę. Łopatką mieszamy ciasto.Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do formy 1/3 ciasta i równo
Różowa kuchniaCiasto piernikowe z cynamonem i powidłami śliwkowymi, delikatne, z polewą i orzechami laskowymi, idealna szybka propozycja świąteczna, obowiązkowa jak dla mnie na stole do kawy! Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto piernikowe pachnące świętami.. Na jedną keksówkę, bez miksera, szybkie w przygotowaniu, łatwe. Wystarczy włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i już. Pyszne, puszyste, delikatne z dodatkiem orzechów HELIO , ulubioną(...)piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej dodatkowo do przygotowania polewy mlecznej: 100 g czekolady mlecznej 50 g masła do ozdoby: posiekane prażone orzechy laskowe HELIO PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do dużej miski i mieszam rózgą kuchenną. Keksówkę Wymieszane ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą keksówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego
Zasmakuj Kuchnibyły powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka(...)tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabyły powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami, ale.... może się kiedyś odważę :) Składniki na ciasto piernikowe - proporcje na keksówkę o wymiarach 35x11 cm 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki brązowego cukru 220 g naturalnego płynnego miodu 150 g masła 3 duże jajka(...)tego przepisu - link 3 płaskie łyżeczki gorzkiego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej opcjonalnie 2 łyżeczki melasy z karobu (melasa z drzewa świętojańskiego) lub 1 łyżeczka sproszkowanego karobu Przygotowanie ciasta piernikowego Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, a następnie nie przerywając ucierania dodawać w podanej kolejności: żółtka, małe porcje miodu, śmietanę i melasę z karobu. Mąkę pszenną wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszne i szybkie ciasto piernikowe z mąki razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu(...)formy ( u mnie ” keksówka” czyli wąska foremka o wymiarach 11,5 x 25 cm). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni. Artykuł Ciasto piernikowe z mąki razowej pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE