przełożyć je jutro. Ten piernik prezentuje się na tyle apetycznie, że chyba też upiekę. MniamNie zapominajcie o konkursie na świąteczne ciasto Wysyłajcie przepisy i zdjęcia! http://coolinarnie.pl/2014/12/14563/konkurs-swiateczny Piernikowe ciasto p. Małgorzaty – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1 słoik powideł śliwkowych100g cukru pudru2 łyżki wody2 łyżeczki kakaoorzechy włoskieciasto3 jajka1 szkl mleka1 szkl powideł
CoolinarniePLostatnia, jeszcze Was nieco pomęczę! :-) Tym razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną , muffinki waniliowo-żurawinowe ) w wersji piernikowej. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik. Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćI mamy już grudzień!...Od dziś na blogu będzie świątecznie :-) Pierwszą słodką propozycją będzie wilgotne ciasto marchewkowe. Jest to bardzo prosty i smaczny przepis (w sumie
Ana Mari's worldSzybkie ciasto z jabłkami z piernikową nutką. Polecam. Przepis znalazłam w gazetce Moja kuchnia. Jabłeczniki (nr 9/2008).Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru1 szklanka oleju4 jabłka3 jajka1 łyżka kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczka przyprawy do piernikacynamon (ilość wedle uznania)Sposób wykonania:1. Żółtka ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy olej, mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, sodę i kakao, cały czas
Kuchnia domowa AniPyszne , wilgotne ciasto o smaku piernika z dodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można sie oprzec temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania
Słodkości i nie tylkoZ cyklu... Marchewkowe szaleństwa cukiernicze Przepis podpatrzyłam u Katarzyny na blogu Kraina Smaku . Autorkę mocno podziwiam za osiągnięcia naukowe i zawodowe oraz pasję w kuchni. Chciałabym
Grunt to przepis!Proste ciasto piernikowe tradycyjnym, długo dojrzewającym piernikiem z pewnością nie jest, ale można je przygotować błyskawicznie i jestem pewna, że polubią je wszyscy bez wyjątku. To taki piernik na ostatnią chwilę. Jest miękkie, pulchne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kiedy mieszkałam w Al-Khobar, z powodu braku piekarnika, piekłam proste ciasto piernikowe z powidłami w automacie do chleba i zawsze(...)się udawało. Czasem dodawałam do ciasta piernikowego jabłka lub melasę z karobu. W tym roku to aromatyczne i wilgotne proste ciasto piernikowe także pojawi się na naszym świątecznym stole, nie wyobrażam sobie aby mogło go zabraknąć. Upieczone w formie z kominem prezentuje się bardzo wykwintnie. Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmakiem przypraw korzennych w kostce znajdziemy również śliwki w formie dżemu oraz czekoladę. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania kostki piernikowej. Ciasto piernikowe : 4 jajka 25 dkg mąki pszennej 10 dkg cukru pudru szczypta soli 10 dkg masła bez soli 5 łyżek płynnego miodu 5 dkg gorzkiej czekolady 10 dkg kwaśnej(...)mlecznej czekolady 20 dkg gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki (36%) Dodatkowo : 45 dkg dżemu śliwkowego 1,5 łyżeczki żelatyny 1,5 łyżeczki zimnej wody Jak upiec kostkę piernikową . Ciasto piernikowe : czekoladę roztopić wraz z masłem, wymieszać i wystudzić. Mąkę połączyć z kakao, wszystkimi przyprawami, sodą, proszkiem oraz szczyptą soli, przesiać całość przez sitko. Do miski włożyć jajka i dodać cukier
mecooksJest puszysty , mięciutki , wilgotny, aromatyczny i niezwykle smaczny . Wzbogacony kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi świetnie się komponuje. A ten cudny korzenny zapach w całym mieszkaniu w trakcie wypiekania piernikowego ciasta przybliżył nam zdecydowanie magiczny , świąteczny czas ;) Składniki : foremka 26x36 4 jajka 1 szklanka (220g) cukru 1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty ( z co najmniej dwóch torebeczek ) 1 szklanka(...)dżemu Lśniąca polewa czekoladowa: 125 g masła 5 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 12% lub mleka 1 łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody Wykonanie : Ciasto piernikowe: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą , jasną masę . Następnie wciąż miksując ciasto dodajemy kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników.. Tak przygotowana masę
Malinowa KawiarenkaSmakowite warstwowe ciasto z piernikową nutą, pysznym budyniem malinowym i kremem śmietanowym. Nie tylko pysznie smakuje ale i efektownie wygląda, może upieczecie na święta? Ciasto piernikowe: 450 g mąki 220 g margaryny 3 łyżki miodu sztucznego 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika Z podanych składników zagniatamy ciasto(...)kakao szczypta soli Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka, następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Pieczemy w tej samej blaszce co ciasto piernikowe, przez 30 minut w 180 st. C Budyń malinowy: 2 budynie śmietankowe 1 litra soku z malin W ok 2/3 szklanki soku rozprowadzamy budynie. Pozostały sok zagotowujemy
Cynamonowe szczęścieskładniki na 1 ciasto piernikowe: (pieczemy dwa takie ciasta) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru pudru 125 g miodu płynnego 120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło miksujemy(...)wanilią wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz z cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie po łyżce dodajemy śmietanę cały czas miksując. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat ciasta piernikowego wykładany 1/2 część masy. Układamy wkładkę na niej rozsmarowujemy pozostałą część masy i i układamy drugi blat ciasta piernikowego. Całość obciążamy i pozostawiamy na ok. 12 godzin. Następnie wierzch ciasta
Domowy Smak Jedzeniakolejna wersja 2w1 moich ulubionych świątecznych ciast czyli sernika i piernika. Wystarczy połączyć kruche ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej z sernikiem z przepisu na seromak by powstał przepyszny sernik piernikowy. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do tego świetnie wygląda a co najważniejsze, pachnie i smakuje świętami. Składniki – sernik piernikowy (blacha 25×36 cm): Składniki(...)ciasto piernikowe: 10 jajek 300 g mąki kokosowej 150 g miękkiego lub rozpuszczonego oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 20 g kakao 100% 10 g cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru szczypta zmielonego kardamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu opcjonalnie zamiast powyższych pojedynczych przypraw można użyć 20 g gotowej
Ola la LCHFszczerze, bez pierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele(...)Rozgarniam je na boki, w środek wlewam masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko. Hakiem do zagniatania ciast drożdżowych, na najniższej możliwej prędkości miksera (bo to ciężkie ciasto) zagniatam ciasto piernikowe około 6-7 minut, następnie wyjmuję je z misy i zagniatam na stolnicy, ręcznie. Ręcznie, bez Kitchen Aida, ciasto zrobimy dokładnie tak samo – wszystkie suche i przesiane składniki umieszczamy
Karo in the Kitchen