ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:10/101)

Ciasto marchewkowe 146

Pyszne, wilgotne i lekko piernikowe ciasto marchewkowe. Zakochacie się w smaku i konsystencji. Idealne, szybkie i smaczne. Składniki 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 1/2 drobno startej marchewki 3 duże jaja, u mnie kacze 1 1/2 szklanki nierafinowanego  cukru trzcinowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 1/2 łyżeczki sody

Z Kuchni Do Kuchni
Murzynek herbaciany z musem jabłkowym 146

jest to miękkie i puszyste ciasto.  Mam też taką podpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy do tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu.  Potrzebujemy

MamaOskarka
Korzenne ciasto dyniowe z kremem michałkowym 180

Moja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki

Czerwień i błękit
Szybkie ciasto piernikowe 116

piekliśmy. Była to wielka frajda :) Jednym z ciast, które piekliśmy na zajęciach był murzynek. Jednak przez lat dwadzieścia parę zdążyłam robić je w różnych wersjach. Dzisiaj wersja piernikowaCiasto jest naprawdę banalne i przez tyle lat, co je piekłam zawsze się udawało.  Składniki: * 3 szkl. mąki * 1 szkl. cukru * 1/2 kostki margaryny * 2 jajka * słoiczek dżemu(...)wlałam do polewy. Mieszałam wszystko chwilę i dodałam garść pokrojonej śliwki suszonej. Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć. Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Z moich obserwacji: * jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika można dodać łyżeczkę kakao więcej * przełożyć można masą np. budyniową, smakuje wyśmienicie Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Torcik bakaliowy 162

można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z  piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek(...)jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. – Po tym czasie nałożyć pozostały farsz i ostatni blat piernikowy

To co kocham
Piernik staropolski 188

przykrywamy ściereczką i odstawiamy  na ok 5-6 tygodni do lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C.  Studzimy. Krem(...)minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto jest najlepsze po kilku dniach, kiedy piernik nawilgnie. Blaty piernikowe pieczemy tydzień przed planowaną konsumpcją ;) Kremem przekładamy 3-4 dni wcześniej, a polewamy na spokojnie, dzień lub dwa dni przed rozkrojeniem

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczny tort piernikowo - serowy 168

Basia spisała kiedyś ten wyjątkowy przepis. Mama Basi przygotowywała go z pomocą prodiża i tylko na wyjątkowe święta rodzinne. Wykonanie jest banalnie proste, choć wymaga nieco czasu. Składniki na ciasto piernikowe 4 szklanki mąki pszennej  2 szklanki cukru pudru  2 jajka  5 dkg margaryny  3 łyżki kwaśnej śmietany (takiej jak do zupy) 2 łyżki kakao(...)łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciastoCiasto podzielić na 6 równych części.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
piernikowa babka na majonezie 181

zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka 30 cm  Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki(...)dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ślimaczki kakaowo-piernikowe 159

grubości mniej wiecej 5mm. Najlepiej jest ciasto wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy też jest łatwo sprawdzić czy są tej samej wielkości. Na cieście kakaowym rozkładamy ciasto piernikowe i delikatnie wałkujemy do sklejenia warstw. Zwijamy ciasno ciasto po dłuższym brzegu. Utworzony wałek owijamy folią i wkładamy na kolejne 30 minut do stężenia.   Przygotowujemy 2 blachy do pieczenia

Smaczna Strona
wegańskie piernikowe ciasto dyniowe z orzechami 197

przepisem z bloga Jadłonomia. Ciasto wychodzi przepyszne, domownikom bardzo smakowało, aczkolwiek powiedzieli, że wyczuli, że nieco różni się od tradycyjnych ciast. Szczerze mówiąc ja nie wyczułam żadnej różnicy... :) WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm składniki w temp. pokojowej składniki "suche" ~2 szklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku

chili & sugar
Sernik dyniowy na piernikowym spodzie 191

Kolejny sernik,bo bardzo lubię serniki w takiej jesiennej wersji z dynią i nutą piernikową.   ciasto: 140 g mąki tortowej 90 g masła 30 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 125 ml śmietanki 30% 3 jajka 40 g cukru pudru 1 szkl. puree

Kolorowa kuchnia Elki
piernikowe ciasto z orzeszkami solonymi i... 131

papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C około 50 minut ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - piernikowe ciasto tym razem z dodatkiem orzeszków solonych, domowej smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek jest bardzo smaczne..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pierniczki imbirowe – ulubione 159

wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie zatem tego kroku. Aby ułatwić sobie transportowanie arkusza papieru z ciastem piernikowym, polecam użyć zwykłej, sztywnej podkładki pod talerze :) Arkusze z ciastem można trzymać jeden na drugim. The post Pierniczki imbirowe – ulubione appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 211

wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie zatem tego kroku. Aby ułatwić sobie transportowanie arkusza papieru z ciastem piernikowym, polecam użyć zwykłej, sztywnej podkładki pod talerze :) Arkusze z ciastem można trzymać jeden na drugim. The post Pierniczki imbirowe – ulubione appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania