składniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g
Domowy Smak JedzeniaDziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsay’
Smaki Na TalerzuDziś gratka dla wielbicieli wilgotnych i w miarę szybkich ciast. Ciasto marchewkowe przygotowane na mące pełnoziarnistej i ciemnobrązowym cukrze dark muscovado wg receptury Gordona Ramsey’
Smaki Na TalerzuPlacuszki z serka waniliowego z czekoladą to nasza kolejna propozycja na pyszne, słodkie śniadanie. Wbrew pozorom placuszki robi się bardzo szybko. Placuszki są bardzo delikatnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proszkiem do pieczenia, przyprawy i kakao oraz masę z garnuszka i mieszamy.Dodajemy mleko z sodą rozpuszczoną powidła,orzechy ,rodzynki. Formę do ciasta prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto piernikowe, rozprowadzamy równomiernie. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczona czekoladą i posypujemy kuleczkami z czekolady ( dmuchane kuleczki
Różowa kuchniadomku brałam się już od dwóch albo trzech lat. Zawsze odpuszczałam, bo przerażało mnie szukanie, drukowanie i wycinanie szablonu, a mordować się i "od ręki" ciąć z linijką po piernikowym cieście, to już w ogóle nie wchodziło w rachubę. Nigdy nie uwierzycie, co zmotywowało mnie w tym roku 😁 Nie były to dzieci, to był karton 😀 Miałam taki jeden fajny, dokładnie
Kuchnia w czekoladziemąki kokosowej i migdałowej z daktylami (znajdziecie go tutaj ), a w tym przedstawiam absolutnie genialny przepis, który smakuje niczym szwedzkie imbirowe ciasteczka pepparkakor . Mąka kasztanowa sprawdziła się w piernikowym cieście wprost znakomicie. Pierniczki zyskały dzięki niej orzechowego smaku, a z ciastem pracuje się równie dobrze, jak z tym z mąki pszennej. Jedyny minusem (a może plusem?) jest to, że pierniczki
Food SquareTort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;). Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie. Nie zastanawiając
Słodki Pomysłmisce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier. Dodajemy zawartość moździerza i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wlewamy melasę, mleko i olej i mieszając łyżką, a później rękami uzyskujemy piernikowe ciasto Formujemy kulkę lub blok, zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ciasto stwardnieje i będzie chętniej współpracowało. Po wyciągnięciu
Lamarida.plGęsta polewa do ciasta piernikowego na bazie śliwek i gorzkiej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów. Polewa na jeden keks wielkości około 12-15 x 30 cm (wielkość formy
AniaGotuje.plTort-rewelacja, najlepszy wypiek tego roku, który na pewno pojawi się na naszym świątecznym stole. Miękkie piernikowe ciasto nasączyłam ponczem z dodatkiem whisky, przełożyłam pysznym nadzieniem mincemeat i prostym kremem na bazie mascarpone, który świetnie się nakłada i nie spływa. Mój tort wyszedł w kształcie igloo, bo tak urosło mi ciasto ;) Składniki Ciasto 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki
Słodkie inspiracjetortownicy (średniej). Ser wymieszać dokładnie łyżką z jajkami,cukrem waniliowym,cukrem pudrem,posiekanymi śliwkami,z proszkiem budyniowym na gładką masę.Nie mieszamy robotem.Masę wylać na dno wyłożone ciastem piernikowym wstawić do gorącego piekarnika.Pieczemy 1 godzinę na złoty kolor w 160 stopniach.Smacznego.Polewamy sernik roztopioną czekoladą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoże zabraknąć też pierniczków :) Te korzenne ciasteczka o zniewalającym zapachu są nieodłącznym atrybutem Bożego Narodzenia. Najbardziej na ich pieczenie cieszą się dzieci, które mogą wykazać się kreatywnością wycinając z piernikowego ciasta najróżniejsze kształty, a potem pieczołowicie ozdabiać je lukrem i różnokolorowymi posypkami. Ja w tym roku poszłam troszkę na łatwiznę i do zrobienia pierniczków użyłam specjalnej foremki z wymiennymi wkładami
MyCookBook.plpowietrzu wraz z zapachem korzennej przyprawy do pierników. To poza choinką bez wątpienia najbardziej charakterystyczny zapach świąt. Nie potrafimy wyobrazić sobie, aby w innym czasie niż tym przedświątecznym robić piernikowe ciasto. Zwłaszcza takie, które musi swoje odsiedzieć w lodówce. Pierniczki wieszane na choinkę to nie dla nas, u nas na choince wiesza się cukierki, a pierniczki nadziewa i stawia
Kuchnia od dwojgaNajwiększym odkryciem z posypek Delecty są kulki zbożowe. Pięknie udekorowały moje choinki z piernikowego ciasta. Wyglądały jak kolorowe bąbeczki na moich choinkach. Ale to nie wszystko. Kulki zbożowe cudownie strzelały pod zębami przy jedzeniu - to co lubię najbardziej! Na miękkich pierniczkach takie chrupiące czekoladowe kuleczki zbożowe - to jest to! Zapewne nie raz jeszcze po nie sięgnę. Choinki zbożowe
Gotuj Sam!