ciasto piernikowe - 1509 przepisów (strona:16/101)

Kryzysowa wigilia 182

powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby

Kryzysowa Książka Kucharska
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie 2019 1014

znajdziecie tutaj Pierniki i pierniczki: Piernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Błyskawiczny piernik pomarańczowy Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Muffiny z kremem piernikowym Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Makowa pokusa Eufroia

Cynamonowe szczęście
Szarlotka piernikowa z jabłkami 185

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto piernikowe: 650g mąki 250g masła ¾ szklanki cukru 2 jajka 100g śmietany 2 łyżeczki (np. domowej ) przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓   szklanki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Piernik żydowski lekach 115

rozpuści. Do suchych składników dodaję olej, rozbełtane jajka i mieszaninę miodową. Miksuję na najniższych obrotach, do czasu aż składniki się połączą. Formę do pieczenia natłuszczam masłem i obsypuję mąką. Ciasto piernikowe przelewam do formy i piekę na drugiej półce od dołu przez około 45 do 55 minut, do tzw.  suchego patyczka. Upieczony piernik wyjmuję z piekarnika i czekam(...)czystą ściereczkę i odstawiam na 24 godziny chłodne miejsce, aby dojrzał. Ten piernik można kroić i przekładać powidłami dopiero po upływie doby od chwili upieczenia.  Ciekawostki o piernikach Ciasto miodowe lekach, znane pod nazwą piernik żydowski należy do najstarszych ciast na świecie. Podobne ciasta pieczono w Chinach, starożytnej Grecji i Rzymie. W Polsce piernik żydowski jest popularny w województwie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ale piernik! 223

Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają już wspólnego z tą piękną tradycją. Dlatego raz w roku(...)skróty i sięgnąć do korzeni. Przygotowanie piernika staropolskiego nie jest ani trudne, ani skomplikowane, ale trzeba zacząć na długo przed tym, zanim będzie można zasiąść do stołu. Surowe ciasto musi bowiem długo dojrzewać, a mianowicie - według różnych źródeł - od 2 aż do 6 tygodni. Nie tracąc zatem więcej czasu, zapraszam na pierwszą część przepisu na wyjątkowy, aromatyczny i prawdziwie świąteczny

Ratunku obiad
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 269

pierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne i regionalne. I takie fikuśne...Tradycja pieczenia fefernusków kociewskich kojarzy się wszystkim kociewiakom z domem rodzinnym i ze świętami Bożego Narodzenia. Ciasto piernikowe, z którego robi się fefernuski, już dwa tygodnie przed świętami stało dawniej na strychu i dojrzewało. W latach 60. i 70. rodowita kociewianka Waldburga Jaruszewska (gospodyni księdza proboszcza w Lignowach Szlacheckich(...)Recepturę udostępniła swoim znajomym i do dziś wiele rodzin szczyci się posiadaniem tego przepisu z 1970 roku. Wypiek figuruje w nim pod nazwą piernik „Gosposia”. Kociewianki z tak przygotowanego ciasta piekły 3 różne rodzaje piernika: pierniczki wycinane foremkami, piernik przekładany marmoladą oraz fefernuski kociewskie. Fefernuski zaraz po upieczeniu są dosyć twarde. Przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach kruszeją i same rozpływają

Grahamka, weka i kajzerka
Szybki piernik z dżemem - pyszny 177

Piernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć(...)mąki orkiszowej jasnej-630 1 szklanka cukru 125 g masła 250 ml mleka 1 słoik dżemu 2 jajka L 2 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 garście orzechów włoskich 2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 ml Składniki na polewę: 50 g masła 2 łyżki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: miękkie masło utrzeć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada piernikowa 125

roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę(...)zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. 1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cm Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp

Gotowanie jest łatwe
Wilgotne ciasto piernikowe 121

przepadałam za piernikami do momentu, gdy spróbowałam przepysznego i wilgotnego ciasta mojej cioci. Poprosiłam o przepis i odtąd stałam się wielką fanką pierników.   Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu(...)sztywno, dodać cukier, oraz żółtka,  ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć. Ciasto

Jadło i czytadło
ekspresowa chatka z piernika 136

Radosnych Świąt Bożego Narodzenia !!! Przykładowe składniki na ciasto piernikowe: 600 – 650 g mąki pszennej 300 g miodu 100 – 150 g cukru 125 g masła 1 jajko 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki(...)się połączą, cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy kształt chatki, choinek z pozostałego ciasta wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy dziurki aby można było przewlec sznureczek

Domowy Smak Jedzenia
Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową i orzechami. 158

Nadaje się na podwieczorek, dla gości czy na świąteczny stół. Uwielbiam takie jesienne ciasta. Jeżeli macie ochotę na takie ciasto to upieczcie koniecznie :) Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dowolnego dżemu ( może być marmolada ) 1 szklanka mleka 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku(...)pół szklanki orzechów włoskich posiekanych Polewa: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła lub margaryny odrobina gorącej wody Dodatkowo: pół szklanki orzechów włoskich posiekanych Wykonanie pysznego miodowo-piernikowego ciasta: 1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą  masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy i olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika

Izabelawkuchni
Tarta makowa 136

makiem. Legendy mówią, że dania z dodatkiem maku miały zapewnić dostatek i szczęście. Zamiast tradycyjnego, ale ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciastapiernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu (1 kieliszek do wódki(...)mleka. Następnego dnia gotujemy go ok. 30 minut w mleku, w którym się moczył. Odsączamy na sicie, wyłożonym gazą (złożoną dwa lub trzy razy) i raz mielimy. Resztki ciastapiernikowych gwiazdek  rozkruszamy i odstawiamy na noc, aby się wysuszyły. W wersji z herbatnikami bardzo drobno je rozkruszamy.   Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia

My Chcemy Jeść
Chatka z piernika 132

roku przygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są  na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki

Kulinarne Inspiracje
PIERNIK SUŁTAŃSKI 236

cztery równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić. Krem Bakalie umyć, a następnie zalec  zalać rumem. Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem(...)łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Do kremu dodać bakalie,  podzielić go na dwie równe części Pierwszy blat piernika posmarować połową kremu, przykryć kolejnym piernikowym ciastem, posmarować go dżemem porzeczkowym, na nim ułożyć ciasto, posmarować pozostałą częścią kremu i przykryci ostatnim blatem ciasta, który polać roztopiona czekoladą lub polewą.      rrarossa@gmail.com

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania