tarta z owocami w kremie, do której można dodać różne owoce sezonowe - morele, brzoskwinie jagody, maliny, jeżyny, śliwki, gruszki etc. Author: cooking for Emily Serves: 8 Ingredients CIASTO: 300 g mąki ( orkiszowa, pszenna) 2 łyżeczki cukru 180 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany KREM: 200 g śmietany kwaśnej 22% 3 jajka 100 g serka kremowego (ja użyłam Twój
Cooking for Emilyskładniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przekładamy na stolnicę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz masło i siekamy nożem. Następnie robimy dołek i dodajemy żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystko siekamy
Domowy Smak Jedzeniamnie słonecznik, dynia i siemię lniane Wszystkie składniki (poza wodą) umieszczamy w misie miksera, dolewamy większą część wody (ok.600-700g) i mieszamy, następnie dolewamy stopniowo resztę wody (ciasto powinno być gęściejsze niż przy chlebach orkiszowych) i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo ciasta, 2-3 minuty, tak żeby było jednolite i gotowe. Gotową masę chlebową wykładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form
Smaczne ZdroweCiasto nie rośnie -woda/mleko dodane do ciasta było za zimne -miejsce, w którym wyrasta ciasto jest za chłodne lub z przeciągami -zbyt dużo mąki w cieście (w szczególności, jeśli używaliśmy mąki razowej, orkiszowej żytniej, graham itp.) -nieświeże drożdże 5. Upieczone ciasto jest wilgotne od spodu -ciasto zbyt długo było w formie po upieczeniu 6. Ciasto pęka na wierzchu -za wysoka
Nastoletnie Wypiekanienależy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare!) Składniki na ciasto właściwe: - 300g mąki orkiszowej - 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - 125ml jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej) - 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) - 1 łyżeczka soli - olej i otręby do wysmarowania i obsypania formy *opcjonalnie(...)chleba smarujemy olejem i obsypujemy otrębami, a ich nadmiar usuwamy. Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem szybko wyrabiamy na jednolitą masę, aż stanie się gładka i elastyczna. Otrzymane ciasto umieszczamy we wcześniej przygotowanej formie, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie to wydłużamy czas o pół godziny). Wyrośnięte ciasto wkładamy
Be Fit Be StrongPyszne czekoladowe ciasto przełożone masą śmietanową, czyli popularna wuzetka, ciasto W-Z. Ciasto z gatunku tych niezbyt słodkich, dla mnie idealne, kto preferuje jednak bardziej słodkie smaki, polecam dodać większą ilość cukru. Idealne ciasto na imprezy, mimo iż wydawałoby się nic niezwykłego, a jednak zaskakujące smakiem, to za sprawą dodanych powideł (nie wszystkim ten dodatek co prawda przypadł(...)przepis . Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x22,5 cm (dno) Składniki: Biszkopt czekoladowy: - 7 jajek (osobno białka i żółtka) - 2/3 szklanki kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa tortowa typ450) - 1 szklanka cukru (u mnie ksylitol+cukier trzcinowy) Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas
Smaczne Zdroweciasto, lecz ten przepis jest niespotykany, dzięki czemu efekt końcowy powala👌 Przeplatanie słodkiego z gorzkim to jest to co lubię w ciężkich ciastach😎😏 Składniki: (2x forma 37x26) ciasto -3 szklanki mąki orkiszowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jogurty -4 żółtka -200 g masła masa -2 budynie śmietankowe+3 szklanki soku z pomarańczy -ok 300 g powideł bez cukru
Zdrowie i pysznie na talerzuprzygotowałam ją na granicie co sprawiło, że ciasto wyszło chrupiące jak z pizzerii. Zainteresowana/y? – Zapraszam do przeczytania artykułu i wzięcia udziału w konkursie! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 6 – 8 kawałków (średnica pizzy 30 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżka(...)składników 3. Wymieszać ciasto łyżkę 4. Zagnieść ciasto ręką 5. Przełożyć ciasto do miski, posypać mąką i pozostawić w ciepłym miejscu 6. Podsmażyć cebulę 7. Dodać pomidory 8. Dodać resztę składników i przypraw 9. Smażyć sos do czasu, aż zgęstnieje 10. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę 11. Ciasto rozwałkować 12. Przełożyć ciasto na łopatkę 13. Posmarować ciasto sosem i posypać
KuchniaWeDwoje.plgenialne pierogi, bardzo polecam! Składniki na farsz: 400 g półtłustego twarogu 800 g ziemniaków 1 cebula 20 g trufli (ze słoiczka) oliwa truflowa sól, pieprz Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 200 ml wrzącej wody 2 łyżki oliwy/oleju Dodatkowo: 2-3 łyżki masła listki szałwi Wykonanie: ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. W międzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną(...)solą, pieprzem i oliwą truflową mąkę wymieszać z gorącą wodą. Dodać sól, olej i zagniatać hakiem, lub ręcznie przez około 10 minut, po czym odstawić na 30 minut ciasto rozwałkować na stolnicy na placek grubości 2 mm. Wykrawać szklanką lub foremką okrągłe placuszki. Na każdy nałożyć nadzienie i sklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babeczki, muffiny… kokosowe z białą czekoladą. Może nie bardzo dietetyczne, ale warte każdego kęsa. kokosowy raj, kokosowe niebo. Delikatne, soczyste, puszyste. Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g erytrolu 140 g wiórków kokosowych 120 g masła 180 ml mleczka kokosowego (stała część i woda, w temp. pokojowej) 3 białka jaja 1/2 łyżeczki(...)esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji migdałowej Krem: 50 g masła 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 150 twarożku (np. Almette) 50 g jogurtu kremowego Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut
Kucharzycazrobieniu i skosztowaniu pierogów było bananowe sushi. Banalne wykonanie i połączenie smaków, ale jednocześnie takie, przy którym buzia sama się uśmiecha. Do tych pierogów posłużyło mi ciasto na pierogi z mąki orkiszowej , które Wam polecam. Myślę, że z powodzeniem możecie użyć każdego innego. Zobaczcie koniecznie wszystkie ciasta na pierogi i wybierzcie swoje ulubione. Podana kaloryczność jest dla samego wsadu. Wybierz
BlendmanSmażenie przy małej ilości twa około 10-15 minut. Podaję po ostygnięciu z przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit. Taki mus rabarbarowy świetnie się też nada do ciasta drożdżowego. [ opinia: przekąską owsiano-orkiszowa ToPfit jest chrupiąca i dość słodka, dlatego dobrze smakuje w połączeniu z kwaśnym musem. Można też ją jeść na śniadanie jak zwyczajne płatki z mlekiem
Kuchnia co dniaPizza jest bardzo smaczna i aromatyczna, uwielbiam połączenie suszonych pomidorów i kaparów, nadają pizzy fajnego smaku. Stanowi doskonałą przekąska na kolację lub na spotkanie ze znajomymi. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki letniej wody 1 opakowanie suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów Dodatkowo: 100 gram salami w plasterkach 150 gram(...)słoika suszonych pomidorów Garść kaparów Ole! Ketchup Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, wlewamy letnią wodę i olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i formujemy koło, ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami prowansalskimi. Ser żółty ścieramy
Bajeczna Kuchniaumiarkowanie słodkie ciastka, więc jeżeli macie ochotę na coś bardziej deserowego dodajcie więcej cukru, syropu lub je po prostu polukrujcie. Składniki: Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 kostki masła 1 jajko 1/4 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżki kwaśnej śmietany Szczypta soli Składniki na masę: 150 g orzechów pekan 6 łyżek syropu klonowego 2 łyżki(...)śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ciemnego cukru Opis przygotowania: Mąkę pszenną i orkiszową przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego drożdże, sól, cukier, żółtko, śmietanę oraz posiekane na kawałki masło. Ciasto wyrabiamy ręką, aż uzyskamy jednolite i zbite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. W tym samym czasie również możemy przygotować masę. Na początki
Ciastka i ciastaratowałam się kupnym kompotem agrestowym, w tym roku postanowiłam to zmienić. Po pierwsze, że kupny bardzo drogi, a po drugie jest z dodatkiem cukru, którego unikamy... Skoro ciasto przygotowuję na mące orkiszowej, z dodatkiem ksylitolu, (tylko beza jest z cukrem trzcinowym), to i owoce będą już od teraz w zdrowszej wersji. No i może wreszcie moja wersja kruszonu doczeka się(...)kilka podejść i jakoś tak zawsze pojawiało się coś innego... Obiecuję poprawę, bo ten przepis jest tego wart, nawet baaardzo. A tymczasem polecam przygotowanie kompotu, który wykorzystamy później do ciasta. Składniki: - świeży, obrany agrest (na duży słoik po ok.600g, na mniejszy 300g) - ksylitol (na 8 ok.litrowych słoików potrzebujemy 1kg) - gorąca woda Obrany agrest wkładamy do wymytych, wysuszonych słoików. U mnie
Smaczne Zdrowenasmaczniejsza szarlotka na świecie, tak orzekła cała Rodzinka i w pełni się z nimi zgadzam. To także super zabawa dla najmłodszych, mogą sami odważać produkty i tworzyć swoje własne ciasto. Wystarczy tylko zmieszać wszystkie suche składniki, zetrzeć obrane jabłka, poukładać to warstwami i obsypać startym masłem. Ot i cała filozofia. Moja Córcia miała nielada zabawę, piekła swoje pierwsze ciacho. Wyszło(...)więc duma była jeszcze większa... ;-) Inspiracją był ten przepis , z małymi modyfikacjami. Piekłyśmy w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: - 2 kg winnych jabłek (u mnie Boskop) - 210g mąki orkiszowej typ700 lub 230typ750 (dałyśmy 200g typ700 + 20g dunst orkiszowy - 1 szklanka ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub pół na pół) - 1 i 1/3 szklanki kaszki manny (dałyśmy grysik
Smaczne Zdrowenajbliższym czasie trochę Was pomęczę przepisami z użyciem właśnie kwiatów cukinii. Składniki (na 4 małe tartaletki o średnicy 8 cm lub jedną dużą o średnicy 28 cm): Ciasto: 200 gram mąki orkiszowej 100 gram mąki owsianej 150 gram masła 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, czarnuszki, soli Nadzienie: 150 gram sera mozzarella 1 średnia cukinia(...)cukinii po pół łyżeczki: soli, suszonej bazylii szczypta pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku masło lub olej kokosowy do wysmarowania formy Ze składników na ciasto zagniatam jednolite kruche, następnie umieszczam w lodówce owinięte folią na 30 minut. Po tym czasie wałkuję i umieszczam w formie do tarty lub w mniejszych tartaletkach. Spód tarty piekę przez
Mango Papaja