ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:36/216)

Idealne ciasto rabarbarowe z kruszonką 110

zobaczył jak robię to ciasto rabarbarowe z kruszonką, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? Ale gdy później zajadał to ciasto, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 3 szklanki mąki orkiszowej (może też być pszenna(...)łodyg. Kroimy go w kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Ja zwykle przygotowuję tak rabarbar wieczorem i odstawiam na noc. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Następnie, mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia, sodę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy twardą część schłodzonego mleka

Lamarida.pl
BABKA RÓŻANA 196

WARZYWACH KISZONE WARZYWA CHLEB GRAHAM PSTRĄG NA PARZE Z WARZYWAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI SZYBKA SAŁATKA Z KOZIM SEREM I KIEŁKAMI SAŁATKA Z CZARNĄ RZEPĄ OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY BUŁECZKI Z DŻEMEM SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI ŚNIADANIOWE BUŁECZKI Z SEREM CHACZAPURI Z SEREM KOZIM NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY PAVLOVA Z SOSEM WIŚNIOWYM TIRAMISU GRILLOWANY FILET Z KASZĄ JAGLANĄ MUFFINKI

harrisa
Orkiszowa chałka nadziewana dżemem 161

Wiem, że łatwiej byłoby upiec zwykłą chałkę i potem posmarować ją dżemem. Ale ja lubię pokombinować :) Orkiszowa chałka nadziana jest nie tylko rodzynkami, jak to bywa w wielu przepisach, ale także dżemem z owoców rokitnika i jabłek. Dzięki temu ciasto jeszcze piękniej pachnie, lepiej smakuje i jest bardziej wilgotne. Po lekkim przestudzeniu można zajadać bez dodatków, lub tak jak lubię(...)rozwałkowujemy i smarujemy łyżką dżemu oraz posypujemy mieszanką suszonych owoców. Zwijamy jak roladkę, ponownie tworząc wałeczki. Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód. Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej […] Artykuł Orkiszowa chałka nadziewana dżemem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Szpinaczki, czyli pyszne ciasteczka! 129

zmodyfikowałam) z książki Z.Prokopczuka pt. "Drożdżowe bułeczki i rogaliki".  Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta): Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej graham 200 g mąki pszennej typ 650 200 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka soli(...)czasie robimy farsz. Czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak, dusimy  na małym ogniu aż do odparowania całej wody . Doprawiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy kwadraty, wielkość wedle uznania (na zdjęciu ok. 7*7 cm). Pamiętajmy, że ciasteczka jeszcze urosną! Na każdym kwadraciku układamy szpinak i pokrojony drobno ser. Zaginamy wszystkie rogi ciasteczek do środka

Powiedz dietom nie
torcikowy mazurek 165

składniki na ciasto kruche: 300 g maki orkiszowej lub pszennej 130 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 40 min. w lodówce. Następnie dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i przekładamy(...)następnie dodajemy stopniowo cukier puder. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką. Dzielimy na dwie części i wykładamy na dwa wcześniej przygotowane placki pokryte powidłem. składniki na ciasto z kokosem: 200 g wiórek kokosowych 6 białek 130 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder cały

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Fale Dunaju 133

dzieciństwa pamiętam wizyty u krewnych i zajadanie się ciastem o nazwie “Fale Dunaju”. Jasno-ciemny biszkopt z zanurzonymi w nim owocami pokryty budyniową masą i polewą. Owoce jakby “tworzą fale” w dwukolorowym biszkopcie Oczywiście po latach musiałam odtworzyć to przepis, ale w wersji roślinnej. I ciasto wychodzi wyśmienite! Najstarszy syn daje mu maksymalną liczbę punktów w naszej wewnętrznej skali. Najmłodszy(...)Mąż twierdzi, że ten placek jest przepyszny, ale ma jedną wadę: zdecydowanie za szybko się kończy. Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej (ja używam zwykle typu 700) 1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/3 szklanki (125 ml) cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka

Lamarida.pl
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem 1647

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła 1 łyża smalcu 1 jajko 2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy(...)Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową. składniki na bezę z orzechami: 2 białka z ciasta 4 białka z masy serowej 5 łyżek cukru ok. 80 g orzechów zmielonych ok. 120 g orzechów posiekanych 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier

Domowy Smak Jedzenia
Pełnoziarniste gofry z musem truskawkowym 156

cukru z mąki orkiszowej razowej oraz mleku kokosowym. Są bardzo smaczne, idealne dla osób będących na diecie o niski indeksie glikemicznym, bez mlecznej i bez cukrowej. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000 0,5 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody 3 łyżki oleju kokosowego 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ksylitolu Dodatkowo(...)dodajemy ksylitom i ubijamy, ucierając dodajemy olej kokosowy, wlewamy mleko kokosowe i wodę gazowaną, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy i odstawiamy na pół godziny żeby ciasto napęczniało. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, wylewamy chochlą porcję ciasta, łyżką równomiernie rozsmarowujemy, pieczemy przez 4-5 minut, upieczone układamy na metalowej kratce. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, przekładamy do kubka miksującego

Bajeczna Kuchnia
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami 85

ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś lepszego? Przekonajcie się, że nie Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 510g mąki orkiszowej(...)przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajmy startą marchewkę, sól, pieprz i cukier, mieszamy i gotujemy 10 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. CIASTO DROŻDŻOWE: W miseczce rozcieramy pokruszone drożdże z cukrem. Dodajemy ciepłe mleko i 2 czubate łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem ze ściereczki do czasu

Be Fit Be Strong
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 74

nadzieniem? 😍  My nie mogłyśmy się zdecydować czy wolimy z budyniem czy z makiem więc zrobiłyśmy obie wersje. Można użyć też owoców, konfitury czy sera 😋 Składniki: Ciasto drożdżowe -500 g mąki orkiszowej typ 700 -7-10 g suchych drożdży -250 ml ciepłego napoju sojowego lub innego roślinnego -130 ml oleju rzepakowego -150-200g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków(...)podsypywania ciasta Masa makowa -70g maku mielonego -150g mleka roślinnego lub zwykłego -kilak suszonych owoców (u nas śliwki) -20-30g ksylitolu -1/2 dużego jabłka lub 1 małe -skórka pomarańczowa (można pominąć) Budyń -500ml mleka roślinnego lub zwykłego -80-100g ksylitolu -40g budyniu Kruszonka -100g mąki kukurydzianej -50g mąki orkiszowej

Candy Pandas
PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ 165

świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo... Polecam :-) Z podanych składników wyszło mi 80 sztuk. Ciasto na pierogi: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) gorącej wody - 10g masła klarowanego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól, wymieszać. Do kubeczka odważyć 10g masła klarowanego, zalać

Smaczne Zdrowe
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 338

chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były(...)oczywiście posypać mielonym ksylitolem, wówczas będą zupełnie bez cukru, u mnie niestety, to nie przejdzie... Pochłaniali jeszcze ciepłe, ze spływającym lukrem z cukru trzcinowego. Polecam gorąco ;-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 2 żółtka - 1 całe jajko - 50g ksylitolu - 95ml roztopionego oleju kokosowego lub oliwy - 35g drożdży - 1 łyżka spirytusu - 250ml ciepłego mleka - szczypta soli + olej kokosowy

Smaczne Zdrowe
Kulebiaczki 110

ciasto: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 0,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki(...)jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić. Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.  Ciasto rozwałkować cienko wyciąć kółka wielkości

Gotowanie jest łatwe
KOSTKA CZEKOLADOWO-KAWOWA 137

   Pyszne czekoladowo-kawowe ciacho, to gratka nie tylko dla wielbicieli kawy i czekolady. Choć osobiście nie jestem fanką ani jednego, ani drugiego, to sama

Smaczne Zdrowe
Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym 147

rabarbaru. Połączenie idealnie ze sobą współgrające smakowo. Polecamy tartę z tymi specjałami z dodatkiem kremu jaglano-waniliowego.  Tarta z rabarbarem, truskawkami i kremem jaglanym Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej: (1 szklanka mąki gryczanej i 1 szklanka mąki jaglanej) 120 g zimnego masła lub oleju kokosowego 3 łyżki cukru pudru (u mnie z ksylitolu) szczypta(...)cały czas mieszając wlewamy do gotującego się rabarbaru. Gdy kisiel zgęstnieje odstawiamy z ognia. Do mąki dodajemy masło lub olej kokosowy, cukier, sól i stopniowo zimną wodę.. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę, układamy ja na papierze do pieczenia, wałkujemy na grubość około 3-4 mm i przenosimy razem z papierem na blaszkę. Na ciasto wykładamy krem jaglany, pozostawiając około

Moja Mama Gotuje