Małe pożywne tarty z zielonymi wiosennymi dodatkami w postaci szpinaku i szparagów. Doskonała przekąska, małe tarty można też zabrać na piknik. składniki: kruche ciasto 250 g mąki orkiszowej typ 650 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli farsz 6 zielonych szparagów 1 garść świeżego szpinaku 100 g fety 2 jajka 5 łyżek śmietany 12% 1 łyżeczka suszonych pomidorów
Monia miesza i gotujeskładniki na ciasto: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej ok. 500 ml letniego mleka 20 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oleju wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz z 2 łyżami letniego mleka. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże oraz stopniowo letnie mleko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaCiasto czekoladowe z czekoladą tortownica o średnicy 21 cm Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej (uwaga!zawiera gluten, można zastąpić ryżową) 1/3 szklanki mąki kokosowej 2/3 szklanki mąki jaglanej 150 g masła kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 jajka 3 łyżki kakao ksylitol/agawa Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki masła kokosowego
nietadietaukontentowani. Bułeczki są aromatyczne, wilgotne i pyszne. Idealne na deser lub drugie śniadanie. Bułeczki piecze się na dużej blaszce, gotowe odrywa. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Składniki na ciasto: 450 g mąki orkiszowej jasnej 120 ml mleka+ 120 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 op. cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 30 g świeżych(...)dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże. aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać podgrzane płynne składniki i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować, na kształt prostokąta grubości około 1 cm ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki na ciasto: 260 g mąki orkiszowej 120 g cukru pudru 130 g masła, miękkiego 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki dżemu 3 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Białka oddzielmy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Dodajemy dżem, mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem, miksujemy. Wlewamy mleko i miksujemy do połączenia się z ciastem. Białka
Domowy Smak Jedzeniaaktywnego zakwasu żytniego 75g mąki orkiszowej 100 g wody Całość dobrze wymieszać i pozostawić w szczelnie przykrytym folią naczyniu na 12 - 18 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 500 g mąki orkiszowej 275 g wody 30 g miodu 2 płaskie łyżeczki soli 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej 1,5 łyżeczki drożdży Dodatkowo do smarowania i posypania: 1 rozmącone jajko
Na słodko lub wytrawnienarzuca się sam, a ponieważ chlebki i chałki gościły już na blogu dziś zapraszam na dyniową drożdżówkę z makowym nadzieniem. Pycha, to trzeba koniecznie skosztować! Składniki na ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej 90 ml mleka 100 g puree z dynii (przepis tutaj ) 60 g masła 1 jajko 3 łyżki miodu/cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży Składniki(...)garnuszku podgrzać mleko, dodać masło pokrojone na małe kawałeczki. Do misy robota przesiać mąkę i dodać wszystkie pozostałe składniki wymienione w przepisie. Zagnieść przy pomocy haka gładkie, lśniące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości nadzienie makowe: w małym garnuszku zagotowć mleko i wrzącym zalać odważony mak. Dokładnie wymieszać i odczekać kilka minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końca oczywiste połączenia, a smak zaskakuje… Zdecydowanie na plus. Już kiedyś próbowałam pierniczków z batatem, a teraz przyszedł mi do głowy pomysł na takie ciasto. Już prawie grudzień, u mnie za oknem biało – gałęzie uginają się pod ciężarem ciężkiego śniegu, który mimo lekko dodatniej temperatury nadal „dzielnie” się trzyma. A ja tworzę sobie mini-świąteczną atmosferę(...)oknem ;)). Ciasto jest lżejsze i mniej kaloryczne ze względu na brak dodatku cukru i wykorzystanie mąki razowej, więc mam nadzieję, że taka wersja „bardziej fit” się spodoba Świąteczny klimat gwarantowany, więc może… #OlejKonwenanse i spróbuj piernika w wersji 2.0? Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto: 120 g (1 szklanka) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Fitkotbardziej efektownie, tzn. odłożyłam kilka łyżek ciemnej masy i "pociapałam" nimi jeszcze warstwę sernikową. Tak dla lepszego efektu. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania. Myślę, że zadowoli zarówno fanów ciast czekoladowych jak i serników. Jak na serniki przystało jest bardzo wilgotne i w połączeniu z masą czekoladową tworzy bardzo spójną i mega smakowitą całość. Piekłam w ciemnej formie(...)dać zwykły) - 6 łyżek wody - 2 pełne łyżki dobrego, ciemnego kakao - 2 łyżeczki ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( dałam domowy ) - 280g mąki orkiszowej typ750 lub 1,5 szklanki mąki tortowej - 4 całe jajka masy serowej: - 1 kg mielonego twarogu (u mnie tradycyjnie Juliko, ale można dowolny) - 1,5 szklanki ksylitolu
Smaczne Zdroweteoretycznych wakacjach i słońcu. Nie jest to ciasto dla osób na diecie. Nie jest to ciasto w stylu fit. To ciasto pełne kalorii, ale za to także pełne smaku. Koniecznie wypróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Tarta z kremem malinowym Przepis na blachę o średnicy 16 cm CIASTO: 200 g mąki orkiszowej 100 g zimnego masła jajko pół łyżeczki ekstraktu
365 dni dookoła kuchnisłodkie, nie za ciężkie. Idealne do popołudniowej lemoniady. Na upał i chłodny wieczór. Zapraszam, częstujcie się. Jogurtowe ciasto z truskawkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Składniki ciasto 300 g mąka orkiszowa 50 g masło 100 g jogurt naturalny gęsty lub grecki 60 g erytrol lub 100 g ksylitolu 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 szt jajko nadzienie 250 g jogurt naturalny
Kucharzycadeser film... W sobotę byliśmy w kinie na "BFG". Ciekawy film choć nie za bardzo dla małych dzieci, trochę straszny, chwilami irytujący, dzieciaki były zachwycone :) Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z białą czekolada ciasto: 10 g świeżych drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 jajka, lekko rozbełtane 60 g cukru trzcinowego 150 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 370 g mąki orkiszowej jasnej
Dzieje kuchennej Wiewióryakcji, i upiekłem wyśmienite bułki, orkiszowo-pszenne, na zaczynie w stylu pâte fermentée . Wzrowałem się na przepisie z książki o włoskich chlebach, uwadniając trochę ciasto i wymieniając część mąki na orkiszową. Sądzą, że z korzyścią dla efektu końcowego. Bułki są wyśmienite. Chrupiąca skórka, delikatny miękisz, wysmienity smak i aromat. Pięknie Co istotne, stosunkowo szybko się je robi (nie mówię(...)składniki, po czym wyrabiaj około 3 minuty (do uzyskania zwartej masy o jednolitej strukturze). Odstaw pod przykryciem do przefermentowania w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno fermentować 8 - 10 godzin. Bułki (9 sztuk): całe pâte fermentée 300 g maki orkiszowej chlebowej 300 g mąki pszennej typ 650 300 g wody o temp. pokojowej 20 g świeżych drożdży 30 g roztopionego smalcu
Grahamka, weka i kajzerkatarta z owocami w kremie, do której można dodać różne owoce sezonowe - morele, brzoskwinie jagody, maliny, jeżyny, śliwki, gruszki etc. Author: cooking for Emily Serves: 8 Ingredients CIASTO: 300 g mąki ( orkiszowa, pszenna) 2 łyżeczki cukru 180 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany KREM: 200 g śmietany kwaśnej 22% 3 jajka 100 g serka kremowego (ja użyłam Twój
Cooking for Emilyskładniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przekładamy na stolnicę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz masło i siekamy nożem. Następnie robimy dołek i dodajemy żółtka, jajko oraz śmietanę. Wszystko siekamy
Domowy Smak Jedzenia