ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:40/216)

Ciasto marchewkowo-orkiszowe 91

ciasto jest dobrym kompromisem między ochotą na coś słodkiego oraz chęcią zdrowego odżywiania się. Jeżeli macie taką możliwość - wykorzystajcie świeże marchewki prosto z ogrodu. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej wymieszanej z orkiszową, na osłodę - tylko ksylitol. Dla aromatu - zmielony cynamon. Ciasto będzie Wam smakowało do kawy ale dzięki zwartej konsystencji możecie śmiało zapakować kawałek na przekąskę do pracy

Milion Smaków
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 139

godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn, • Namoczone siemię, • 400g mąki orkiszowej typ 750, • 300g mąki żytniej typ 720, • 20g soli himalajskiej, • 300g wody, • liście jarmużu. Składniki ciasta właściwego mieszamy przez kilka minut do dobrego połączenia. Liśćmi jarmużu

Leśny Zakątek
Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu 235

godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię lniane równolegle z zaczynem • 250g siemienia złocistego, • 450g wody. Siemię zalewamy wodą i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto właściwe • Zaczyn, • Namoczone siemię, • 400g mąki orkiszowej typ 750, • 300g mąki żytniej typ 720, • 20g soli himalajskiej, • 300g wody, • liście jarmużu. Składniki ciasta właściwego mieszamy przez kilka minut do dobrego połączenia. Liśćmi jarmużu

Leśny Zakątek
CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM 129

wieczorem. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć talerzykiem i  odstawić w miseczce na ok. 8 godzin (do następnego dnia) w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny). Składniki na ciasto chlebowe: 500 g mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych) ok. 300 ml ciepłej wody wyrośnięty zaczyn Wykonanie:  W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki

Walijskie Pichcenie
PĄCZKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE ORKISZOWEJ 215

racji tego, że rodzinka ciągle domaga się różnych pyszności, postanowiłam zrobić im pączki,  na które przepis znalazłam tutaj . Składniki: -0,5 kg ziemniaków -0,5 kg mąki orkiszowej(może być pszenna) -5 dag drożdży - około 2/5 szklanki ksylitolu (może być cukier) -1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego -1 całe jajko -3 żółtka -125g masła -mały cukier waniliowy -szczypta soli(...)masą ziemniaczaną. Jajka ubić z  żółtkami, ksylitolem i cukrami, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać jedną łyżkę spirytusu i wszystko dokładnie wyrobić(ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką

Smaczne Zdrowe
Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową 120

Idealne ciasto na pizzę jest bardzo proste do przygotowania i może zrobić je zrobić każdy, nawet największy laik kuchenny. Namawiam na zastąpienie mało wartościowej mąki pszennej - mąką orkiszową. Ma dużo więcej błonnika, składników mineralnych i łatwo przyswajalny gluten. Pizza orkiszowa będzie dużo zdrowsza od tradycyjnej. Możesz dodatkowo zwiększyć jej walory zdrowotne(...)podmieniając jasną mąkę pełnoziarnistą lub mieszając obie mąki razem w różnych proporcjach. Do zrobienia ciasta idealnego wystarczy dobry przepis, trochę cierpliwości i siły. Oszczędzam czas i siły, dlatego zawsze przygotowuję ciasto w robocie kuchennym. Hak do ciasta drożdżowego zrobi za Ciebie całą robotę. Idealne ciasto na pizzę jest elastyczne, bardzo łatwe do współpracy, a pizza na nim upieczona cieniutka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto z jeżynami 149

morelami. Obydwa placki były pyszne. Właściwie każde owoce się tu sprawdzą, jest jednak jeden warunek. Większe owoce muszą zostać pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto: 300 g mąki krupczatki ( u mnie jasna orkiszowa) 200 g masła 100 g cukru pudru ( u mnie ksylitol) 3 żółtka Składniki na kruszonkę: 150 g maki krupczatki 75 g masła 90 g cukru pudru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej 103

klasyczne, to nadal będą bardzo dobre i przede wszystkim o wiele zdrowsze. Pełne błonnika i witamin, które znajdują się w okrywie nasiennej pozostałej w mące. Do wykonania ciasta pierogowego możesz użyć mąki orkiszowej chlebowej oraz pełnoziarnistej lub mąki pszennej pełnoziarnistej. Z tych trzech na pewno pierogi wyjdą takie jak być powinny! Co do środka? W przypadku pierogów pełnoziarnistych proponowałbym środek

Blendman
mazurek z masą kakaową z mleka w proszku 261

składniki na ciasto kruche: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta

Domowy Smak Jedzenia
Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem 170

ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu greckiego 9% 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli Ciasto kruche: 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajko i posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto i uformuj kulę

Powiedz dietom nie
Orkiszowe bułki z makiem i sezamem 109

Bułeczki są puszyste, chrupiące i na drugi dzień nadal świeże .Nie mówiąc już o walorach zdrowotnych :) Z podanej porcji wyszło mi 9 dużych bułek. Składniki : - 200 g mąki orkiszowej razowej - 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 - 25 g masła temp. pokojowa - 150 ml letniej wody - 150 ml letniego mleka ( + 2łyżki do posmarowania ) - 20 g świeżych drożdży(...)minut do wyrośnięcia . Wrzucamy resztę składników i wyrabiamy , 10 minut robotem, 15 minut ręcznie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny do wyrośnięcia . Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie przez chwilę i dzielimy na 9 porcji ( można na 12 jak chcemy więcej a mniejszych bułek) Ręce smarujemy olejem i formujemy bułeczki ,układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Wypieki Rene
mazurek z masą krówkowo kukułkową 696

składniki na ciasto kruche: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 125 g masła, miękkiego 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo: białko wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko oraz sól i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy ok. 2/3 części ciasta i rozwałkowujemy je na kwadrat. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia
Pomidorowy chleb orkiszowy 119

Pierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie.  W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany .  Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie.  Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów.  Mimo wszystko chleb się udał(...)mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, (użyłam razowej 2000) 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.  Ciasto właściwe: Cały zaczyn 400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki, 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( dałam typ 2000, około 150) 300 g mąki pszennej chlebowej, typ 750, (dałam 150, ale należy dać więcej) 1 łyżka

Sto kolorów kuchni
ORKISZOWA TARTA Z ŁOSOSIEM I POREM 132

pożałujecie :)  Smak wyborny, robi się ją bardzo łatwo i szybko.  Idealna propozycja na przyjęcie, imprezy rodzinne , kolację z przyjaciółmi czy romantyczny obiad z mężem :)  Dziś proponuję orkiszową Tartę z wędzonym łososiem z porem, cebulką prażoną i serem żółtym.  Ekologiczne a co najważniejsze zdrowe i bardzo dobrej jakości produkty kupicie w sklepie https://www.galeriaherbat.pl/.  Polecam sklep(...)zadowolona :) Bądź i TY :)  A jeśli jeszcze nie czytałaś/ nie czytałeś mojej recenzji o produktach Galerii Herbat   to zapraszam TU  SKŁADNIKI NA 4 Osoby: CIASTO: 1,5 Szklanki Mąki Orkiszowej typ 630 Plenus NATURA 120 g Masła najlepiej zimnego  2 Łyżki CURRY PLENUS NATURA   1 Łyżeczka soli   1 Łyżeczka pieprzu

Gotowanie Patki
BUŁKI ORKISZOWO-ŻYTNIE NA ZAKWASIE 247

daję oliwę z oliwek) - 240g (ml) wody - 40g słonecznika Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Nie wyrabiam długo, bowiem mąka orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), tylko do połączenia składników. Gdyby ciasto było zbyt klejące dosypać pozostałe 10g mąki żytniej. Gotowe ciasto przykrywam

Smaczne Zdrowe