przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywn ą kolację. Włoskie grissini niech się schowa! Polskie zawijasy górą! Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji : CIASTO: 150 g mąki orkiszowej razowej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży [5 g] - płaska 1 łyżeczka cukru - płaska 1 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki oliwy 125 ml letniej wody NADZIENIE(...)dużej miski wsypać mąki, drożdże, sól i wymieszać. Dolać olej i część wody. Zacząć wyrabiać - u mnie mikserem z mieszadłami hakowymi . Stopniowo dolewać resztę wody, tylko na tyle, aby ciasto udało się uformować w jednolitą bryłę - ja dodałam całość przewidzianą w przepisie . Wyrabiać ciasto przez 7-8 minut - jeśli mikser się buntuje i traci siły, dokończyć wyrabianie ręcznie . Uformować
Grunt to przepis!tutaj lub na FB Ja przepis trochę wzbogaciłam o ziarna i otręby nie licząc farszu. Zawijaski cebulowe. Zawijaski czosnkowe (lub cebulowe) ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki otrebów 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy około 250 ml letniej wody Nadzienie czosnkowe: 80-100 g masła 5 ząbków(...)mała cebula czerwona tymianek sól pół rozkłóconego jaja mak do posypania Z drożdży, połowy wody i cukru zrób zaczyn.Gdy zaczyn się wzburzy dodaj resztę składników, Wymieszaj ciasto najlepiej robotem stacjonarnym z hakiem. Wyrabiaj robotem ok. 7-8 minut. Miskę przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Masło roztop w garnuszku, przestudź
Gotuj Sam!składniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 180 g cukru 2 jajka 180 ml mleka 4 łyżki kakao 150 g masła 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie : Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka miksujemy z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodajemy mleko i roztopione masło. Miksujemy. Dodajemy przesianą(...)mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Foremkę (ok. 21×33 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 15 min. w 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na sos czekoladowo kawową: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mocnej
Domowy Smak JedzeniaPyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką. Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w wykonaniu przekąską. Deser idealny na jesienne wieczory przy kawie. Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru trzcinowego 3/4 szklanki oleju 3 jaja 1 łyżeczka(...)rozpuścić w łyżce zimnej wody i dodać do reszty - jabłka obrać, pokroić w "ósemki", usunąć komory nasienne a następnie pokroić na kawałki i mieszając partiami dodawać do ciasta - tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować olejem, posypać otrębami i wyłożyć do niej ciasto - piec 40 minut w 180 stopniach - po lekkim ostudzeniu wyjąc z tortownicy SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorapełne ziarno, płatki) ładnie wyrosło. Zmniejszyłam jedynie ilość ksylitolu i trafiłam, bo ciasto wyszło i tak bardzo słodkie. Wyszło pyszne i sycące :) Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru brzozowego 2 jaja 1/2 szklanki mleka(...)tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia W dużej misce wymieszać „suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać „mokre składniki”. Wlać „mokre” do „suchych” i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony
FitKotskładniki na ciasto: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 75 g masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 50 ml wody 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, cukier z wanilią, sól i siekamy nożem. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy cisto. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę ok. 26 cm średnicy). składniki na wierzch: 3-4 jabłka(...)cukru 10 g masła opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście (opcjonalnie ciasto oprószamy cynamonem). Całość posypujemy cukrem i układamy kawałeczki masła. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30-35 min. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniadodatkiem cynamonu, także lepiej smakowały niż wyglądają. Ponieważ śliwki i czekoladowy smak idealnie się uzupełniają pokusiłam się o przygotowanie kruszonki z kakao. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 100 g puree z dynii 2 jajka M 3-4 łyżki miodu/cukru 1/2 łyżeczki soli 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki masła(...)przepisu stąd drożdże rozmieszać z 2- ma łyżkami mleka, by je upłynnić. Mleko delikatnie podgrzać w małym rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, odchodzące od brzegów misy ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia śliwki przepołowić, pozbawić pestek. Umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 150 g cukru, drobnego 125 g masła, w temperaturze pokojowej 125 ml mleka 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli dodatkowo: 200-300 g borówek wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy skórkę z cytryny oraz ekstrakt(...)dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i dodajemy wraz solą oraz mlekiem do masy maślanej. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez ok. 20-30 min., następnie wysuwamy z piekarnika wykładamy równomiernie borówki oraz kruszonkę i pieczemy całość do tzw suchego
Domowy Smak Jedzeniaupiec U mnie zamiast babeczek powstało ciasto z dodatkiem owoców sezonowych. Teraz idealnie będą się nadawały maliny, ja zrobiłam swoje z borówkami, porzeczkami, agrestem i poziomkami (tak naprawdę były to te owoce, które znalazłam w ogródku ;)). Zapraszam – jest pysznie! Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych(...)połączenia składników. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch wysypać owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni przez 20-25 minut. inspiracja Artykuł Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkottych potraw, która wywodząc się z dawnej kuchni słowiańskiej, zdobyła ogromną i popularność w kuchni polskiej. Są bardzo popularne w województwie pomorskim. Składniki na 25-30 pierogów ciasto: 500 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody farsz: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 250 g twarogu półtłustego 500 ml mleka do smaku sól 2 cebule(...)Cebulę siekamy w kostkę, smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Dodajemy do masy. Wyrabiamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Mąkę mieszamy z wodą i solą. Zagniatamy cisto. Ciasto musimy rozwałkować cienko do wykrawania krążków. Krążki wykrawamy wedle uznania, u mnie najczęściej szklanką lub kubkiem. Pierogi nadziewamy farszem, ja nakładam czubatą łyżeczkę, ale Wy róbcie to według siebie
Życie zaczyna się w kuchniskładniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 200 ml oleju słonecznikowego 125 ml mleka 125 ml kwaśnego mleka (kefiru, maślanki) 2 jajka 40 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Jajka chwilkę miksujemy z cukrem, wlewamy mleko, kwaśne mleko oraz olej i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek(...)Przekładamy do tortownicy (24 cm średnicy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia, obręcz natłuszczona). Pieczmy ok. 45-50 min, w 170 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch na ok. 2 cm wysokości. Wydrążamy delikatnie miąższ, tak aby pozostał ok. 1,5 cm brzeg ciasta i spód. Wydrążone ciasto
Domowy Smak Jedzeniasycąca, od dziś będzie moją ulubiona. Ostatnio miałam ogromną ochotę na pizzę, więc postanowiłam przygotować sobie z produktów o niskim indeksie glikemicznym według mojej diety. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1/4 szklanki letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ksylitolu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 200 gram piersi z kurczaka 100 gram(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże , sól, ksylitol oraz olej, wlewamy letnią wodę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka, Paprykę oraz
Bajeczna Kuchniamrożonych malin w zamrażarce sprawi, że w okamgnieniu przygotujesz do nich pyszny mus, a banany pokrojone w cienki plasterki będą miłym owocowym dodatkiem. Składniki na 2 porcje: Ciasto: ¾ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki mielonych migdałów 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli ¾ szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) 1 łyżka masła migdałowego 2 łyżki syropu klonowego Mus malinowy: 1 szklanka mrożonych(...)pieczenia oraz sól, całość zamieszaj. W osobnym naczyniu połącz ze sobą mokre składniki - mleko, masło migdałowe oraz syrop klonowy, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie zamieszaj. Ciasto na moment odłóż na bok. W międzyczasie przygotuj mus: do rondla przełóż maliny, skrobię oraz syrop klonowy. Wstaw na średni ogień i cały czas mieszając, poczekaj aż zawrze
Roślinna - blog wegańskiSkładniki forma o średnicy 30 cm: u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka ciasto 150 g mąki orkiszowej 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej); 1/2 łyżeczki soli 6 0 ml oliwy około 10 ml wody farsz 650 g cukinii duża cebula duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3 1 pęczek - ulubione(...)posiekany czosnek i startą cukinię. Całość podsmażyć chwilę . Zdjąć z ognia. Dodać sól i pieprz,ulubione zioła,ewentualnie jajko i tarty ser. Pozostawić do ostygnięcia. .W tym czasie przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo, prawdopodobnie nie będzie potrzeby całość lub odwrotnie. Uformować z ciasta kulę ,podzielić ją , na około 1/3 i 2/3 ciasta
w mojej kuchnizwłaszcza, że idealnie komponują się one z czekoladą, która wzbogaca wnętrze muffinów. Z podanej porcji można przygotować 9-10 babeczek . Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą Składniki: 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 160g jogurtu naturalnego 60g cukru trzcinowego 60g oleju kokosowego 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 60g czekolady(...)jajko roztrzepać z cukrem, dodać płynny olej kokosowy, jogurt naturalny oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać - do składników mokrych dodać składniki suche, krótko i niezbyt dokładnie wymieszać widelcem - do ciasta dodać czekoladę, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - na wierzchu każdej muffiny ułożyć 3-4 kawałki truskawek, wciskając
Smakołyki Bereniki