środku to pomysł na gotową kanapkę do pracy następnego dnia, a jednocześnie świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek(...)misce wymieszać mąki z solą. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną rosnąć. Wymieszać łyżką, dodając stopniowo wodę (na początek ok. 100 ml). Odczekać ok. 2 minut. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, dolewając ok. 2 łyżek oliwy i ewentualnie dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, polać je resztą oliwy, uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki na ciasto ucierane: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 2 jajka 100 g masła, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka cukru wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy stopniowo jajka, po każdym dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się z masą. Ciasto przekładamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto drożdżowe: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 ml mleka 1 żółtko 15 g drożdży 50 g masła 35 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: W rondelku podgrzewamy na małym ogniu masło z mlekiem, do chwili rozpuszczenia się masła. W osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki. Dodajemy rozpuszczone masło w mleku i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ja wyrabiam
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło oraz miód roztapiamy, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą na stolnicę dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia: dodatkowo: 2 łyżki kakao 1 słoiczek powidła śliwkowego (340 g) wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder oraz żółtka, mieszamy nożem. Dodajemy masło, całość siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniawody, ciepłej wykonanie: Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w mleku i wodzie. Dodajemy mąkę, mieszamy i odstawimy na ok. 60 min. do podrośnięcia. składniki na ciasto: cały podrośnięty zaczyn ok. 220 g mąki orkiszowej 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyża mleka dowolne ziarna, nasiona np.: sezamu, maku, czarnuszki wykonanie: Do zaczynu dodajemy mąkę
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz żółtka i sikamy nożem. Następnie dodajemy masło i wszystko razem siekamy a następnie zagniatamy
Domowy Smak Jedzeniaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto kruche: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 30 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 5 g cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz żółtka i sikamy nożem. Następnie dodajemy masło i wszystko razem siekamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kakaowe: 320 g mąki orkiszowej lun pszennej 180 ml oleju 250 ml mleka 180 g cukru 3 łyżki kakao 2 jajka 3 łyżki dżemu lub powidła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W garnku chwilkę miksujemy mleko, olej, jajka, dżem, oraz cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem
Domowy Smak Jedzeniaostatni póki co i chyba najlepszy jak dotąd przepis na pączki. Pierwszy raz je robiłam i szczerze nie spodziewałam się, że wyjdą aż tak smaczne, ponieważ przy zarabianiu ciasto bardzo się kleiło....przez co obawiałam się, że z moich planów, na zrobienie pysznych pączków nici. Pączki są oczywiście mniej kaloryczne, bo z olejem kokosowym, ale przede wszystkim bardzo wilgotne. Może(...)spotkałam się z pączkami które z braku wilgotności aż stawały w gardle...Warto wypróbować, tym bardziej, że smażą się bardzo szybko! Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1100g mąki orkiszowej lub 1kg mąki pszennej - 3 żółtka - 2 całe jajka - 100g
Smaczne Zdroweczekoladowe. Ta cudowna wilgotność i puszystość tego ciasta w połączeniu z łatwością wykonania, stawia je u mnie na pierwszym miejscu, przynajmniej wśród ostatnich wypieków. Zachęcam do wypróbowania (zdjęcia nie oddają tego cudownego smaku). Można poeksperymentować także z innymi konfiturami. Przepis znaleziony tutaj (klik) . Składniki: - 2 szklanki mąki (u mnie 340g mąki orkiszowej typ750) - 150g ksylitolu (lub cukru) - 3 łyżki oleju(...)jajko Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne były kawałki śliwek. Gdy mamy bardzo słodkie powidła wówczas cukru lub ksylitolu można dać jeszcze mniej, z kolei gdy lubimy bardzo słodkie ciasta można ilość ksylitolu zwiększyć do 1 pełnej
Smaczne Zdrowemarchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana z odrobiną oliwy do obiadu. Można kupić, ale najlepsza ukiszona w domu. Pieczone pierogi Składniki na ciasto do pierogów 700g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 30g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 430g ciepłego mleka, 60g miękkiego masła, sól do smaku, rozbełtane jajko z odrobiną mleka do smarowania. Przesiewamy
Leśny Zakątekskładniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka 125 g masła, schłodzone 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól, żółtka oraz śmietanę. Wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy zimne masło, siekamy nożem na malutkie kawałeczki
Domowy Smak Jedzenianaszego jadła. Tak jak to ma miejsce w przypadku Czerwonego Kogucika - Roter Hahn , czyli Związku Farmerów Południowego Tyrolu. Sielsko i swojsko - tak jak lubię! Składniki na ciasto 400g ziemniaków 180g mąki orkiszowej 50g masła 4 łyżki kaszy manny 3 jajka sól Składniki na farsz 1-2 gruszki cukier Składniki na sos 1 gruszka kilka listków melisy 2 łyżeczki soku
Karczma Honoriettytylko... Ciasto bardzo dietetyczne, bez żadnych kremów, tylko owoce i biszkopt. Dodatkowo bardzo szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak- ciasto baaardzo godne polecenia. :-) Składniki na biszkopt: - 5 jajek (wielkość "M"), osobno białka i żółtka - 150g ksylitolu (lub cukru) - 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej) + dodatkowo: - ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek) - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy(...)czas ubijając. Na końcu dodajemy delikatnie mąkę, całość mieszamy do połączenia składników. Na blaszkę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia, na nim układamy wymieszane owoce i na to wylewamy ciasto biszkoptowe. Dokładnie rozprowadzamy tak, by przykryć ciastem całe owoce. Blaszkę umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy w temperaturze 170*C ok.30-35 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie
Smaczne Zdrowe