Jak to fajnie, gdy w jednym deserze są połączone najlepsze, najbardziej lubiane desery - brownie i sernik! Te połączenie to coś cudownego. Polubiłem to ciasto od pierwszego
Kuchnia Łukaszakrążki fajnie się odrywa i dzięki temu tych najmłodszych smakoszy zdobywa. Można je z ketchupem lub sosem podawać, na ciepło lub zimno zjadać. Składniki: 1 opakowanie parówek z szynki, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 3 -4 garści startego sera żółtego np. mozzarelli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pęczek świeżych ulubionych ziół
Moniki SmakołykiCiasto: - mąka ok. 800g. - drożdże 20g. - mleko ok. 150ml. - zimna woda 200 - 300 ml. - sól morska ok. 10g. - cukier ok. 20g. - olej ok. 150ml. Farsz: - puszka pomidorów krojonych - ser żółty mozarella lub inny miękki ser ok. 250g. - pieczarki 150 - 200g. - średnia cebula ( ok. 100g.) - papryka czerwona (mała, lub pół(...)zależności od potrzeby) i mleko z drożdżami. Wyrabiać ręką do jednolitej masy która nie będzie przyklejać się do rąk, (w zależności od potrzeby można dodać jeszcze odrobinę oleju). Ciasto ma być zwarte ale nie twarde. Uformować z ciasta kulę, zwilżyć wodą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 - 1,5 godz. Piersi kurczaka oczyścić i przekroić
Lubię to gotujęcukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła, ale nie gorąca czy zimna. Jajko, żółtko i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, masło i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut
Izabelawkuchniszybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy(...)wchłonie mąka). Dwa blaty ciasta francuskiego złączamy między sobą i wałkujemy na cieńszy blat. Po tym na jedną połowę ciasta, górką wykładamy wcześniej przyszykowaną rybę. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy swobodną część. Po tym wykrawamy za pomocą noża formę ryby, tak aby filety okazały się w samym jej środku. Boki rybki dociskamy za pomocą widelca, dzięki czemu soki
Kuchnia Łukaszaserem . Robi się go raz dwa, wygląda super jest idealny na jakąś imprezę lub normalną przakaskę czy kolację.Paszteciki są pyszne zarówno na zimno jak i na gorąco. Paszteciki z tuńczykiem i serem SKŁADNIKI opakowanie ciasta francuskiego 160 g tuńczyka z puszki 50 g mozzarella 50 g żółtego sera papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wykroić krążki z ciasta francuskiego Naciąć
zielonacukinkazimno. Do tego garść rukoli, dobry twarożek i trochę pieprzu, a wszystko to w chrupiącym z wierzchu i miękkim w środku cieście piady - pycha! Składniki (na 2 porcje): 2 piady 2 plastry łososia wędzonego na zimno 2 garście rukoli 2-3 łyżki twarożku śmietankowego pieprz czarny młotkowany odrobina oliwy mogą się przydać 2 patelnie Przygotowanie: Plastry łososia rozłożyć na lekko
Kulinarne Inspiracjekażde ciasto;). Pieczemy 45 minut. Miejscami piana była naprawdę imponująca:) Kiedy pleśniak był gotowy trzeba było poczekać aż wystygnie. Najlepiej smakuje na zimno, łatwiej też się go kroi. Kiedy odczekałam swoje, z kawą i wielkim kawałem ciasta usiadłam na schodku przy tarasie i wystawiłam twarz do słońca. Na trawniku baraszkował Teodor na zmianę z Sonią, bokiem przebiegał szpiegowsko Boguś
les mirabellesczas wakacji rządzi się swoimi prawami). Pamiętacie ten przepis “ szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo karmelowe ”? To najbardziej popularny wpis od początku założenia bloga, pewnie dlatego, że nie wymaga pieczenia, jest proste do przygotowania, a do tego super pyszne. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na słodkości, tym razem Poziomkowy sernik na zimno z orzechów nerkowca . Nie zawiera glutenu, bez pieczenia, paleo. Dobór(...)poziomkami i wylewamy na nasza kremową warstwę. Odstawiamy na 4-5 godzin lub dłużej do lodówki. Po całkowitym schłodzeniu wszystkich warstw możemy nasze ciasto wyciągnąć z formy i pokroić w plastry. Podając poziomkowy sernik na zimno możemy go udekorować listkami mięty lub owocami, które użyliśmy do jego przygotowania. Smacznego! Artykuł Poziomkowy sernik na zimno (paleo, bez glutenu, bez cukru) pochodzi
PaleoLifewraz z papierem do pieczenia przekładamy do keksówki, delikatnie dociskając boki i dno. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku.Truskawki miksujemy, gdy galaretka będzie już zimna dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Tężejący mus wlewamy do ciasta, uważając by nie wylał się za biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Przy wyjmowaniu ciasta z keksówki dobrze jest przykryć je deseczką i przewrócić
Aga w kuchnioraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej) 120 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 50 ml zimnej wody(...)świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i piec przez 50-60 minut, aż wierzch ciasta stanie się złoty a woda z pomidorów wyparuje. Upieczoną tartę odstawić na 10-15 minut do wystygnięcia i podawać na zimno lub na ciepło. * Inspirację zaczerpnąłem z White On Rice Couple
Food SquarePyszny i szybki deser na zimno bez pieczenia , który z pewnością zaskoczy gości ! Ja użyłam jagód ale spokojnie można użyć innych owoców np. malin, truskawek, jeżyn :) Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 300 g podłużnych biszkoptów 900 g serka homogenizowanego lub jogurtu gęstego typu Greckiego 270 g jagód (mogą być mrożone) 9 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)krótko miksujemy, a następnie partiami dodajemy mus jagodowy. Dokładnie miksujemy. 5. Połowę masy wylewamy na ułożone biszkopty. Wyrównujemy wierzch . Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i ponownie zalewamy musem. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki. 6. Śnieżkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Dekorujemy nią ciasto przed podaniem SMACZNEGO
Marcepanowa kuchniagramatury- i wyszło cudownie. Teraz jest częstą przekąską, która czeka na swych amatorów w lodówce- nigdy za długo czekać nie musi ;) Przedstawiam przepis na ciasto z cukinią, świetne jako ciepły posiłek, jeszcze lepsze jako zimna przekąska. Przygotujcie następujące składniki: 400 g cukinii 200 g mąki 50 g parmezanu 100 ml oleju cebula 5 jajek 2-3 łyżeczki soli
PichceniomaniaWybieram się dziś do lasu na jagody. Jestem ciekawa, jakie będą tegoroczne zbiory. Mam ochotę na pierogi, babeczki, ciasto jogurtowe... i wszystko z jagodami oczywiście... A jeśli coś zostanie, to i sernik na zimno będzie! Zdziwiłam się bardzo, gdy przeglądając przepisy na blogu nie odnalazłam tego sernika. Ostatnio bratowa nawet wspominała ten sernik i pytała o przepis. Cóż(...)białek, białka ubić. Żółtka utrzeć na biało z cukrem, delikatnie połączyć z białkami. Mąki wymieszać, wsypać do masy i wymieszać łyżką. Dno tortownicy (24-26cm) wyłożyć papierem, ciasto przełożyć do tortownicy, upiec w temp. 180st ok. 12 minut. Ostudzić. Żelatynę zalać mlekiem, odstawić na kilka minut, żeby napęczniała. Cukier wsypać do sera, ubijać mikserem aż cukier się rozpuści. Stopniowo
Obiad gotowyDziś polecam waszej uwadze szybkie i smaczne babeczki z łososiem. Świetnie się sprawdzają w przypadku niezapowiedzianych wizyt gości. Lekkie, delikatnie słone – idealne na przekąskę. No
Kulinarna Patilogia