razem wersja ekspresowa. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach-przetestowana wczoraj na moich znajomych :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego szpinak 200g (mrożony lub świeży) ząbek czosnku 100g sera feta 5 pomidorów suszonych 3 jaja 200 ml śmietany 30% sól pieprz ognista przyprawa (Kamis) tarty, żółty ser (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciastem wykładamy formę
Wielki apetytJeden z najdelikatniejszych, lekkich i puszystych serników na zimno jakie jadłam. Połączenie serowej pianki, galaretki poziomkowej i czekolady jest po prostu genialne! Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (tortownica 18 cm) masa: 250g twarogu (trzykrotnie mielonego) 300 ml śmietanki 30% (3-4 łyżki zostawiamy do polewy) 1 galaretka poziomkowa 250 ml wody 2-3 łyżki cukru spód: 80g herbatników 1 łyżka masła(...)całkowitego stężenia. Tabliczkę czekolady topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Łączymy z kilkoma łyżkami kremówki i wylewamy na stężałą masę. Wstawiamy do lodówki. Gdy czekolada zastygnie dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego
DefinicjaSmakujajkiem oraz posypuję czarnuszką, dzięki czemu nabierają chlebowego aromatu. Zarówno hot-dogi jak i sosy można przygotować poprzedniego dnia. Ja podaję je na zimno ale spokojnie możne je podgrzać. Składniki: hot – dogi: 2 opakowania ciasta francuskiego pokrojonego paski o szerokości około 2cm, około 12 parówek pokrojonych w 3 równe części, rozbełtane jajko, czarnuszka sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku, łyżeczka
Życie ze smakiemdżemem jagodowym. Na tak przygotowany biszkopt nałożyć tężejącą masę jagodową, wyrównać górę i rozrzucić kilka, kilkanaście jagód lekko je wpychając w masę palcem. Włożyć ciasto do lodówki i zostawić do stężenia. Można podawać na zimno z lodówki lub w temperaturze pokojowej. Kilka uwag. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika i jego ochłodnięciu, najpierw oderwałam ze spodu papier do pieczenia, umyłam blaszkę
Passions hobbies lifewody) w tym czasie przygotuj dużą miskę wypełnioną zimną wodą ugotowane plastry natychmiast przekładaj do miski z wodą (woda w misce zawsze powinna być zimna, jeśli zagrzała się, po prostu ją zmień) gdy plastry ciasta będzie już chłodne, wyłóż je na deskę pokrytą ściereczką z materiału gdy plastry obeschną, są gotowe do użycia Uwaga: Plastry przed ułożeniem
Szybko SzybkowarSezon na porzeczki w pełni, zebrałam więc dla Was wszystkie przepisy z bloga z wykorzystaniem tych pysznych owoców. Przepisy z dodatkiem czarnej porzeczki: Ciasto serowo - jogurtowe z porzeczkami Brownie fasolowo - porzeczkowe Sernik na zimno z czarnej porzeczki Babeczki z owocami na maślance Babka z porzeczkami Konfitura z czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki i jabłek Lecznicza nalewka z czarnej
Z miłości do słodkościLekki i puszysty- taki właśnie jest sernik na bazie jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się(...)pianę z białek ze szczyptą soli. Łączymy delikatnie z masą jogurtową. Wylewamy na biszkopty, pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkrawamy brzegi, dzięki czemu środek ciasta się nie zapadnie. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i tężejącą wylewamy na wystudzone ciasto. Sernik należy schłodzić przez kilka godzin. Smacznego
Wrzosowa Polanawegański, bez nabiału i glutenu odpowiednik słynnego włoskiego dodatku do makaronów. Violife Creamy - wegański odpowiednik kremowego serka, idealny smarowidło do kanapek, do spożycia na zimno. Może też być poddany obróbce cieplnej jako baza do wegańskich ciast. Występuje w różnych wariantach smakowych. Violife Original Flavour Slices - plastry o smaku original, przypominają dobrze znaną goudę. Produkt idealny do kanapek i dań
kruche babeczkikwadrat o grubości ok. 1 cm. Na jednej połowie kwadratu nakładać łyżeczką nadzienie ( jeśli powidła lub marmolada jest zimna należy ją lekko podgrzać) w odległości ok. 10 cm. Przykryć drugą połową ciasta i szklanką wykrawać pączki tak aby "górka" z nadzieniem znalazła się na środku pączka. Resztę ciasta ponownie delikatnie zagnieść, rozwałkować
Maślane ciasteczkoTortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym to bardzo szybka propozycja na obiad. Do jej przygotowania użyjemy praktycznie samych zdrowych, dietetycznych składników (no może poza majonezem) więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciastem francuskim. Są bardzo smaczne i bardzo fajnie prezentują się na talerzu. Można podać je na ciepło ale równie smaczne są na zimno. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka pół suchej bułki 2 opakowania ciasta francuskiego sól, pieprz 1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex 2 opakowania warzyw na patelnię z przyprawą włoską Hortex czarny sezam białko do posmarowania ciasta
Monia miesza i gotujeSkładniki: Ciasto : -200 g mąki -100 g masła -1 jajko -szczypta soli -zimna woda Farsz: -opakowanie mrożonego szpinaku -200 g sera feta -100 ml śmietany 30% -1 jajko -1 łyżka masła -2 pojedyncze piersi z kurczaka -300 g pieczarek -100 g boczku wędzonego -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -pieprz -125 g mozzarella -pomidor do dekoracji Posiekać mąkę z miękkim(...)lodówki. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto, oblepić spód i boki blaszki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec 25 minut. Wyjąć ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec jeszcze 7 minut. Pierś z kurczaka, umyć i pokroić w kostkę, następnie usmażyć na patelni z przyprawą do kurczaka. Odstawić na bok. W oddzielnej
Kulinarne przemysleniaodparowany z wody i zacznie się smażyć , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , gałkę , miód , sól , pieprz do smaku . Mieszamy , chwile smażymy mieszając . Przekładamy do miseczki z pokruszoną fetą i mieszamy . Ciasto filo rozkładamy , na brzegu układamy pasek z nadzienia szpinakowego i zwijamy w rulonik , a następnie w ślimaka . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Układamy w wysmarowanej masłem foremce do pieczenia . Wierzch smarujemy masłem(...)piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do momentu , aż borek nabierze złotego koloru . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub sosami . Na zimno także smakuje dobrze , nie należy go tylko odgrzewać bo ciasto traci chrupkość i delikatność . Smacznego ! Artykuł Borek , tureckie ciasto z serem i szpinakiem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje
To co kochammówię prawdę. TARTA Z JABŁKAMI I SOSEM TOFFI /przepis wraz z moim zmianami cytuję z książki Tartaletki i tarty, Sarah Banbery/ Na kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Na nadzienie i sos ok. 1 kg jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru(...)kremówki Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi do tego specjalnymi kuleczkami). Przełożyć do lodówki na 30 minut
KUCHARNIA