każdy kwadrat położyć jabłko,obsypać cukrem cynamonowym. Ciasto zlepić dokładnie nad jabłkiem.Wierzch posypać migdałami i wiórkami masła. Piec w temp.180stop. około 20min do zrumienienia ciasta. Wspaniałe są zarówno na gorąco jak i na zimno. Smacznego
Na słodko lub wytrawniekobieca rozpływająca się w ustach - niebiańska delicja! Pavlova Najlepiej smakuje między posiłkami. Mleczna kanapka Malinowa królowa. Rolada malinowa Powiało chłodem, zapachniało truskawkami. Truskawkowy sernik na zimno CanelaKabakSuprise, czyli zgadnij kotku co mam w środku. Ciasto z cukinią i cynamonem Toffik. Sernik czekoladowy z toffi E-kler. Eklerki z truskawkami SweetTube. Rurki z kremem Pestka. Dyniowe Muffiny Wszystkie załączone zdjęcia dzięki
Kuchnia w opałachdobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem. Można przygotować empanada z kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem
Smaki Brazyliiswoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g pieczonej dyni 1 cebula 100 g szynki
Kulinarne przygody Gatitysłodko jak i na obiad, postanowiłam przygotować taka obiadową tartę z grzybami leśnymi. Wyszło obłędnie za równo na ciepło jak i na zimno. Ten przepis będzie gościł w moim domu zawsze po grzybobraniu. Składniki: ciasto 260 g mąki 125 miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli ok 20 ml zimnej wody farsz: 300 g grzybów leśnych 1 łyżka
Niezły Młynekprzepisów na ciasta i desery z jagodami / borówkami Tarta z owoców leśnych z bezą włoską Torcik owocowy bez pieczenia Ciasto razowe jagodowe Ciasto ucierane z jagodami Sernik jagodowy Sernik jagodowy na zimno Serniczki z jagodami Tort jagodowo-truskawkowy Muffinki z jagodami Jagodowy Eton Mess Deser rabarbarowo-jagodowy Deser jogurtowy z jagodami Jagodzianki
Sto kolorów kuchniłam do niego z rezerwą ,szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i prosto się składa.Jednym z ciast , które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony,ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam. Składniki: margaryna100 g twaróg półtłusty 0,5 kg cukier
Ala piecze i gotujeCiasto krówka bez pieczenia proponuję każdemu, kto lubi słodkie ciasta oraz smak krówek. Ostatnio mogliście zobaczyć sernik krówkowy , który bardzo przypadł mi do gustu i do
Smakołyki Berenikiprzepis trafiłam zupełnie przypadkowo, ale od razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na zimno. Podaję z moimi zmianami. Składniki (forma o średnicy 26cm): Ciasto: 1-1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 kostki masła (kostka 200g) szczypta soli Farsz: paczka szpinaku mrożonego lub świeżego 1/3 - 1/2 kostki sera typu(...)pieprz gałka muszkatołowa kilka małych pomidorków lub 1 duży pomidor Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 mniut. 2. Ciastem wylepić formę, włożyć do pieca nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut (termoobieg). 3. Zmiażdżone ząbki czosnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać szpinak. Mieszać regularnie
Kuchnia domowa AniPyszna, mocno zimna kawa z delikatną pianką z rozpuszczających się lodów... Uwielbiam i piję nie tylko w upały, ale nawet zimą :) Polecam wszystkim kawoszom :) Składniki na 1 dużą kawę: 200 ml mleka - mocno schłodzonego 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 płaskie łyżki brązowego cukru trzcinowego (ew. może być kryształ) 3 łyżki lodów śmietankowo-czekoladowych (lub innych) Sposób przygotowania: Kawę wraz(...)minimalnej ilości gorącej wody. Studzimy. Mleko przelewamy do wysokiej szklanki. Dolewamy do niego ostudzoną kawę. Mieszamy. Do tak przygotowanej kawy dodajemy lody. Podajemy od razu, najlepiej do kawałka domowego ciasta :) Kiedy lody się zaczną rozpuszczać utworzy nam się wyśmienita pianka
Kolorowy PrzepisownikSerniki na zimno robię rzadko - jednak zdecydowanie wolę te pieczone, albo w wersji mini fit serniczków. Latem oczywiście warto jednak przygotować coś orzeźwiającego, owocowego i
Healthy food explorerJesienne wieczory i ranki, przyprawiają mnie o dreszcze.. mgła, zimno, ciemno.. Jednak ta pora roku ma swoje dobre strony. W oczekiwaniu na naszą piękną polską jesień proponuję wam ciasto z marchewki ! Idealnie wilgotne, delikatne, puszyste - pyszne ciasto na zimową herbatę z książką w ręku. To jednak nie wszystko, za sprawą marchwi możemy uzupełnić brakujące witaminy w naszym
Garnkowe fanaberiejeśli pierogi podamy okraszone roztopionym masłem lub polane słodką śmietaną. Pierogi smaczne są nie tylko na ciepło, ale i na zimno. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie”. Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna szklanka letniej wody Farsz: 500 g białego sera (twarogu(...)malakserze) dodając pozostałe składniki. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka, napełniamy je farszem i zlepiamy. Gotujemy w taki sam sposób, jak pierogi ruski. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy partiami pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze 2-3 minuty. Pierogi odcedzamy i przelewamy ciepłą wodą. Podajemy na gorąco lub zimno, okraszone roztopionym masłem lub słodką śmietaną
Trzeci talerzCiasto na pierogi: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko łyżka oleju 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody szczypta soli Farsz: pojedynczy filet z kurczaka mała cukinia kilka listków natki z pietruszki pomidor 1 żółtko jaja 3 ząbki czosnku sól, pieprz dodatkowo, do podania jogurt naturalny(...)Masę przekładamy do garnka, dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta
Moja smaczna kuchnia